Po restarcie nie mam netu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
filipinkaa
Początkujący użytkownik forum

Po restarcie nie mam netu

Post autor: filipinkaa »

Witam. Nie wiem czy dobry dział wybrałam..ale nie wiem juz do kogo sie zwrócic. Otóż mam internet radiowy.. System XP, wszystko działało mi bez problemu dopóki nie sformatowałam dysku. Po przeinstalowaniu systemu...wszystko jest ok,mam internet ale tylko wowczas, gdy w ustawieniach sieci bezprzewodowej (właściwości) zaznacze "UŻYJ SYSTEMU WINDOWS DO KONFIGURACJI USTAWIEN SIECI BEZPRZEWODOWEJ"(wtedy strony sie otwierają). Wszystko byłoby ok,jeslibym po wyłączeniu komputera nie musiała znowu wszystkiego od poczatku ustawiac tzn..musze zaznaczyc ze przez system łączy sie z netem. Prosze o pomoc ..bo nie wiem juz co robic.. Z gory dziekuje i czekam na pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Po restarcie nie mam netu

Post autor: Jo_gurt »

filipinkaa, jaka karta sieciowa? Sieć nie ma np. wyłączonego rozgłaszania SSID?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Odznacz i powinno rozwiązać problem. Czy do obsługi karty masz może jeszcze inny program?
filipinkaa

Karta jest TP-LINK 11b/g Wireless Adapter (nie znam sie na tym,tak pisze w Menadżer urządzen). A jesli chodzi o odznaczenie tego pola "UŻYJ SYSTEMU........." to własnie jak to odznacze to wowczas nie mam netu...musze miec to zaznaczone...Jak mam odznaczone,to niby połączenie jest ale nie otwiera stron. Wyskakuje błąd w połaczeniu...:(

[ Dodano: 2009-01-12, 15:48 ]
...a co to takiego "rozgłaszanie SSID? Bo nie bardzo sie na tym znam:(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

filipinkaa, a TP-Link daje jakieś oprogramowanie do obsługi karty sieciowej czy same sterowniki?
filipinkaa pisze:a co to takiego "rozgłaszanie SSID? Bo nie bardzo sie na tym znam:(
Chodzi o to, czy twoja sieć jest normalnie wykrywana przez np. laptopy itp czy trzeba ręcznie wpisywać jej nazwę żeby się połączyć.
filipinkaa

Zainstalowałam program od TP-LINK ..zanim nie sformatowałam dysku...to zrobiłam z płytą tak samo jak i teraz...krok po kroku to samo i działało..a teraz nie działa...Gdzie przestawia sie to SSID. Może to własnie jest mój problem? Ja nawet nie wiem gdzie tego szukac:( pomocy!! :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

filipinkaa a teraz masz zainstalowany ten program od TP-linka? Jak tak to może spróbuj odznaczyć opcję "Użyj systemu Windows..." oraz spróbuj się połączyć za pomocą tego programu. Albo jak masz ten program to może trzeba go odinstalować i wtedy powinna za każdym uruchomieniem systemu opcja zaznaczona. Bo pewnie ten program od karty ją odznacza przy starcie systemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

Ja miałem podobny problem tyle że karta działała tylko z oprogramowaniem producenta. Po odinstalowaniu go i zainstalowaniu samych sterów wszystko działa jak należy. Teraz obsługuje ją jak na zrzucie tylko Windows.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

filipinkaa, Pewnie uruchomiłaś instalkę tp-link z CD-ROM z domyślnie zaznaczoną opcją "Install Driver & Client Utility" a w przypadku Windows XP trzeba było zaznaczyć opcję "Install Driver Only". Moja sugestia to: odinstaluj "TP-LINK Wireless Client". Jeśli po restarcie system będzie "krzyczał" o wykryciu nieznanego urządzenia to uruchom instalkę ale już z zaznaczoną tą właściwą opcją.
filipinkaa

Tak..zainstalowałam wszystko po kolei....spróbuje dodac załączniki......jak mi sie uda...na razie 6..zaraz wrzuce reszte...chyba wejda...:)

[ Dodano: 2009-01-12, 17:37 ]
nie moge reszty wrzucic...kurcze!!
Awatar użytkownika
Jaco

A ten internet to skąd bierzesz?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Chodzi o to, czy twoja sieć jest normalnie wykrywana przez np. laptopy itp czy trzeba ręcznie wpisywać jej nazwę żeby się połączyć.
Czyli mówiąc inaczej, czy jest ukryta czy nie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
filipinkaa

Internet ściągam od nas niedaleko...kurcze nie wiem jak to napisac. Jest firma prywatna ktora sie tym zajmuje..założyła sobie nadajnik i rozprowadza.....moze uda mi sie dalsza czesc wstawic.....nieeee tylko jeden załącznik udało mi sie...

[ Dodano: 2009-01-12, 18:05 ]
powtorzył mi sie szosty...kurcze!!
Awatar użytkownika
Jaco

filipinkaa pisze:Jest firma prywatna ktora sie tym zajmuje..założyła sobie nadajnik i rozprowadza.
Tak za darmo bez opłat? Hot-Spot?
filipinkaa

taaa...bez opłat!! A kto teraz bez opłat?? mam umowe podpisaną z nimi na 2 lata.... Aha to nie jest winaSSID...przestawiałam...nic nie zadziałało...to chyba trzeba od nowa zainstalowac oprogramowanie....chociaz robiłam to juz kilka razy ale zawsze tak samo....mam juz dosc:(
ODPOWIEDZ