Jaki telewizor LCD do 1500 zł?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gaga
Początkujący użytkownik forum

Jaki telewizor LCD do 1500 zł?

Post autor: gaga »

witam.jestem nowy na tym forum i od razu mam pytanie. czy ktoś mógłby mi doradzić jaki telewizor kupić LCD 32 cale do 1500 zł. na tym telewizorze będzie odbierane kino domowe , polsat cyfrowy , telewizja na kartę lub sygnał ze zwykłej anteny siatkowej. zaznaczam że nie wchodzi opcja odbioru telewizji HD. czy lepiej nie kupować lcd i kupić zwykły kineskopowy gdyż lcd nie ma sensu zakupu w tym przypadku. za odpowiedzi DZIĘKUJE.
Ostatnio zmieniony 2009-01-18, 19:39 przez gaga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki telewizor LCD do 1500 zł?

Post autor: wojteks »

gaga pisze:lub sygnał ze zwykłej anteny siatkowej.
Tego na LCD nie da się oglądać. LCD musi mieć idealny sygnał z anteny. Jeżeli do satelitarnej TV albo naziemnej cyfrowej to może być LCD.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

gaga, popraw najpierw post (duże litery) bo się czytać nie da. I temat na bardziej wymowny.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

gaga pisze:czy lepiej nie kupować lcd i kupić zwykły kineskopowy gdyż lcd nie ma sensu zakupu w tym przypadku.
Zaoszczędzić trochę i kupić tanią plazmę :)

LCD w przypadku sygnału SD to moim zdaniem porażka.
gaga

Miałem polsat cyfrowy ale go dałem kiedyś siostrze, gdyż ja nie wyrabiałem finansowo. Od tamtego czasu oglądałem telewizję ze zwykłej anteny siatkowej. teraz jest już lepiej finansowo i dlatego chce sobie kupić LCD. Pomyślałem sobie, że teraz zakupiłbym telewizje na kartę (tvn i kanały sportowe) i polsat mini (nie wiadomo czy będzie tam tvn). Bo ze zwykłej anteny jak miałem polsat dobry to zły miałem tvn i na odwrót. Chodzi mi o to żeby ktoś mi doradził jaki telewizor kupić (wady i zalety konkretnych marek). Najwyżej zwykły sygnał SD nie wchodzi w rachubę (zlikwiduje antenę siatkową).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gaga pisze:LCD 32 cale do 1500 zł
Za takie pieniądze to wyboru wielkiego nie ma LG albo Samsung.

Lub ewentualnie troszkę drożej
http://allegro.pl/item527340379_promocj ... rncja.html
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk_ pisze:LCD w przypadku sygnału SD to moim zdaniem porażka.
Całkowicie się z tym zgadzam. Na początku jak miałem LCD to była zwykła tv naziemna. Nie dało się tego oglądać. Po wykupieniu cyfrowej platformy zupełna zmiana na dobre :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gaga

Jeszcze mi podpowiedzcie jaki kupić dekoder (do 300 zł) aby na jednym chodził polsat cyfrowy i telewizja na kartę. Czy po zakupie takiego dekodera musiał bym go uaktualniać (nowe softy) co jakiś czas.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gaga pisze:dekoder (do 300 zł) aby na jednym chodził polsat cyfrowy i telewizja na kartę
Z Polsatem będzie problem bo musi być dekoder + karta sparowane albo moduł nagra na CI + karta sparowane (tylko polsatowskie). TnK działa na wielu dekoderach byle by był czytnik obsługujący Conax
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Z Polsatem będzie problem bo musi być dekoder + karta sparowane
Praktycznie cieżko coś takiego zrobić. Niestety Polsat tylko pójdzie na tym dekoderze co kupi się od Polsatu z kartą.
wojteks pisze:moduł nagra na CI + karta sparowane (tylko polsatowskie).
Zastanawiam się czy nie można tego wymontować z dekodera Polsatu :niepewny:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Polecam Ferguson AF 7318 UCI gdyż posiada:
wojteks pisze:moduł
i
wojteks pisze:czytnik
Bez problemu można na stronie Fergusona pobrać aktualizację dla Conax . Jedyny problem czy to razem będzie działać. Tego nie mogę sprawdzić gdyż nie mam modułu dla Polsatu (był w planach) a tylko Cyfrę +.
Tracer
Stały użytkownik forum

Post autor: Tracer »

Ferguson 6600 lub 7600UCI ma dodatkowe sloty na moduły(Polsat) i mozna go zdobyć wtej cenie.
Softy są proste w obsłudze (wgrywanie) i pojawiaja sie częściej niż do tych starszych fergusonów :)
Awatar użytkownika
slobodan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: slobodan »

Nie bierz nigdy , za nigdy LCD !! Tylko Plazma , Zobacz na Panasonica ... Nie bede sie rozpisywal poczytaj testy na necie i porównania LCD Vs Plazma w domowych warunkach ... Sam miałem LCD na nHDTV , HD jeszcze wygladalo ... ale SD to koszmar , katy widzenia i te kolory ... Na plazmie SD wyglada Bardzo dobrze a kanały HD nawet z niskim birate jakie serwuje mi telewizja n , to BAJKA !!
Awatar użytkownika
Jaco

slobodan pisze:katy widzenia i te kolory
Nie żebym bronił LCD bo mam takiego ale aż tak źle jak piszesz to nie jest. Jest to LG LCD RZ-26L55 . Mam go już dwa lata.

Oto jak widać w nim pod katem i nie tylko. Obraz z DVD.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:mam takiego ale aż tak źle jak piszesz to nie jest. Jest to LG LCD RZ-26L55
Właśnie u mnie w domu pierwszy TV LCD to był ten. Nie mogę o nim złego słowa powiedzieć (padło tylko po 9 miesiącach podświetlenie matrycy). Dokładnie jest tak jak Jaco. Kąt widzenia to chyba 170 stopni w poziomie. W pionie nie pamiętam. Obraz bardzo dobrej jakości.
slobodan pisze:Nie bierz nigdy , za nigdy LCD !! Tylko Plazma
Jak Ci odpowiada obraz odświeżany co jakiś czas to może i dobrze. Ja po 2 latach oglądania obrazu LCD widzę, że obraz na plazmie jest odświeżany. Nie mówię tutaj już o kineskopach.

A prawda jest taka, że i LCD i plazma mają swoje zalety. Zatem kto co lubi.
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Zatem kto co lubi.
Ja dodam i na co kogo stać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Plazma jest dobra do dużych TV. Za dużą plamkę pixela ma. LCD jest o wiele dokładniejszy.
gaga

Dziękuje za podpowiedzi. Ja jednak skłaniam się ku LCD dlatego ,że telewizor musi mieć maksymalnie 32 cale ,a z tego co czytałem plazma nie spełnia tego. Wiem ,że plazma daje lepszą jakość.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gaga pisze:plazma daje lepszą jakość.
Przy dużych bardzo rozmiarach.
Jest coś jeszcze lepszego. LCD projekcyjny. Ale to kilkadziesiąt tysięcy. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Plazma jest dobra do dużych TV. Za dużą plamkę pixela ma.
Dokładnie, im większy tv tym z większej odległości należy go oglądać. Plazma jak dla mnie ma za duże odstępy pomiędzy pikselami. Jak w kineskopie czasem ;) Dlatego jak dla mnie plazma to cofanie się w czasie :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Dlatego jak dla mnie plazma to cofanie się w czasie :]
Bo najpierw była plazma w TV a potem LCD.
Plazma ma właśnie tą taką nie wyraźność.
Ja jestem za nowymi LCD. 50' Bravia LCD i piękny obraz. :cfaniak: I kolejna odsłona w niej - HD1600.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Plazma ma właśnie tą taką nie wyraźność.
Zgadzam się. Poza tym jak porównywałem w sklepie obrazy plazmy oraz LCD to plazma miała jakiś dziwnie mały kąt widzenia w poziomie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bo plazma ogólnie mało popularna jest moim zdaniem. Kąt widzenia mały bo plazma tak a po drugie daleko siedzisz od takiego 50-60' i siłą rzeczy mniejszy kont wychodzi. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:daleko siedzisz od takiego 50-60' i siłą rzeczy mniejszy kont wychodzi. :)
No właśnie. Plazma nadaje się tylko do wielkich pokojów i trzeba oglądać z dużej odległości :)
lukiR
Użytkownik forum

Post autor: lukiR »

Jeśli ma być tanio to polecam Panasonica TX-32LE8P - telewizor ma dobre kolory i kontrast, obraz wygląda na nim dobrze, choć ma porblemy z czernią i słabe kąty widzenia, a menu wygląda archaicznie. Zaznaczam odrazu, że TV wydaje z siebie ciche buczenie, co może być lekko słyszalne w nocy jeśli masz mały pokój, ale w tej cenie nie dostaniesz dobrego TV.

Drugi TV to Philips 32PFL5403D - choć możesz mieć problem z kupnem go w cenie poniżej 1500 zł to na pewno warto dopłacić, ma bardzo dobry obraz, dobrą czerń, 4 złącza HDMI, USB, antyodblaskowy ekran, jednym słowem o klasę wyżej niż podobne tv w tej cenie (do 1600 - 2000 zł). Kupiłem go miesiąc temu za 1900 zł, a wygląda lepiej niż moja Sony Bravia z przed 2 lat za którą dałem 3000 zł.
gaga

Dzięki lukiR o coś takiego mi chodziło :ok: A teraz mi powiedzcie co to jest przystawka VEKTRA i jak to się je.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gaga pisze:A teraz mi powiedzcie co to jest przystawka VEKTRA i jak to się je.
A do czego to jest?
Jakiś Set-top-box? czy może coś od TV kablowej VECTRA?
Nie pomagam na PW!
gaga

lukiR, Czy ten PHILIPS posiada funkcje Cats i tryb ECO? I czy jest jakieś urządzenie zmieniające sygnał analogowy na cyfrowy?
lukiR
Użytkownik forum

Post autor: lukiR »

Philips ma automatyczną regulację kontrastu i czujnik światła, a co do urządzenia zmieniającego sygnał analogowy na cyfrowy to nie wiem o co chodzi.
choco

Post autor: choco »

gaga pisze:witam.jestem nowy na tym forum i od razu mam pytanie. czy ktoś mógłby mi doradzić jaki telewizor kupić LCD 32 cale do 1500 zł. na tym telewizorze będzie odbierane kino domowe , polsat cyfrowy , telewizja na kartę lub sygnał ze zwykłej anteny siatkowej. zaznaczam że nie wchodzi opcja odbioru telewizji HD. czy lepiej nie kupować lcd i kupić zwykły kineskopowy gdyż lcd nie ma sensu zakupu w tym przypadku. za odpowiedzi DZIĘKUJE.
Jak najabrdziej wybierz LCD , a to co mogę Ci polecić to Sony 26'' LCD Bravia KDL-26B4050, na pewno będziesz zadowolony z zakupu :szampan: .
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ