Wysyłanie internetu z karty wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Raks
Początkujący użytkownik forum

Wysyłanie internetu z karty wifi

Post autor: Raks »

Witam, wyjaśniam swój problem i wiem ,że na pewno jest już odpowiedz na niego więc proszę tylko o podanie linku do odpowiedniego tematu bo sam nic nie znalazłem.
Sprawa wygląda tak. Mam neostradę podłączoną do routera lan. Z tego routera jestem podłączony kablem lan do laptopa. W laptopie mam kartę wifi broadcom (Acer extensa 5220).
Chciałem aby karta wysyłała sygnał do mojego ppc (HTC kaiser). Posiadam system XP. Co mam zrobić aby uruchomić na laptopie tryb ad-hoc i odbierać internet wifi na moim ppc?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wysyłanie internetu z karty wifi

Post autor: Jo_gurt »

Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Raks

Raczej mi nic to nie da bo tam są ustawienia do 2 komputerów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ale masz tak zrobić, że na tym komputerze co masz internet to robisz tak jak w poradniku, natomiast w HTC ustawiasz ręcznie adres 192.168.0.2 oraz analogicznie bramę oraz DNS jak w poradniku. Dalej łaczysz się z siecią ad-hoc. I masz internet w HTC.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Raczej mi nic to nie da bo tam są ustawienia do 2 komputerów.
I czym to się różni od twojej sytuacji? :P
Raks

Zrobiłem tak jak w opisie na 2 komputery. W laptopie wykryło sieć, w htc wpisałem ręcznie dane do połączenia jednak htc, łączy się w nieskończoność. Jak wpisuje ten dns'y w HTC, to wiecie może gdzie to mam dokładnie wpisać? Bo w aplikacji wifi mam do wyboru 2 zakładki. Pierwsza to wyszukiwanie sieci, a druga to karty sieciowe. W tej drugiej mam 5 kart i w której z nich mam wpisać te dns'y? Poza tym przy łączniu mam do wyboru internet/praca. Jak mogę sprawdzić czy to ,że się htc nie łączy to wina pc albo ppc ?

Nie rozumiem 3 punktu.
Wybieramy połączenie modemowe z internetem, klikamy je prawym przyciskiem myszy i wybieramy pozycję Właściwości, Przechodzimy do zakładki Zaawansowane.
Nie mam w połączeniach sieciowych połączeń modemowych.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Raks pisze: w htc wpisałem ręcznie dane do połączenia jednak htc,
Tam gdzie wykrywa sieci w htc na dole wybierz "tylko komputer-komputer" powinna się pojawić sieć widoczna na kompie, dnsow itd nie trzeba wpisywać automat sobie dobrze radzi
Raks pisze:Nie mam w połączeniach sieciowych połączeń modemowych.
Zamiast połaczenia modemowego wybierz połączenie sieciowe z którego masz internet, bedzie identycznie, nie ma tylko wybierz numer czy jakoś tak. (tak trudno pomyśleć??)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Raks pisze:Chciałem aby karta wysyłała sygnał do mojego ppc (HTC kaiser).
Widziałeś to:
Raks pisze:W laptopie wykryło sieć, w htc wpisałem ręcznie dane do połączenia
W HTC też powinno Ci wykryć sieć AD-Hoc. Do czasu kiedy Ci tego nie wykryje nie ma co kombinować. Upewnij się, że masz poprawnie ustawione połączenie na laptopie. Czyli mówiąc inaczej na początku spróbuj utworzyć na lapku Ad-Hoc i podłączyć się do niego na PDA.

[ Dodano: 2009-01-21, 08:20 ]
Raks pisze:Mam neostradę podłączoną do routera lan.
A najlepiej sugeruję Ci dokupienie Access Pointa do tego routera i będziesz miał wtedy sieć bezprzewodowo zarówno na laptopie w całym domu jak też na PDA (HTC).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raks pisze:W laptopie wykryło sieć, w htc wpisałem ręcznie dane do połączenia jednak htc, łączy się w nieskończoność.
Pytanie czy połączyłeś się na laptopie z siecią? Bo czasem trzeba na komputerze na którym tworzyłeś sieć łączyć się z siecią. Jaki masz status? Pisze połączony?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Raks

Siec jest wykryta na pc ale połączyć się <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> mieli i mieli i nic. A na ppc w ogóle jej nie wyszukuje. Niema zadnego prostego programu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raks pisze:Niema zadnego prostego programu?
Jeżeli karta wi-fi którą masz, a raczej jej oprogramowanie od producenta pozwala na postawienie programowego AP (softAP). Wtedy tworzysz AP za pomocą karty.
Raks

Zdecydowałem się na zakup ap. Potrzebne mi są 4 porty lan (net idzie po lanie do sąsiada) http://allegro.pl/item534857850_router_ ... i_dsl.html Dobry ewentualnie coś taniego niemusi być duży zasięg po domu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Raks pisze:Zdecydowałem się na zakup ap.
Najlepsze rozwiązanie :ok:

Ten co podałeś będzie moim zdaniem dobry.
ODPOWIEDZ