Sieć otwarta tylko dla 1 użytkownika
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć otwarta tylko dla 1 użytkownika
Witam ponownie!
Czy jest możliwość zrobienia tylko sieci otwartej bez zabezpieczeń (bez stosowania wep/wpa) dla mnie do domu, tak aby nikt nie powołany nie wchodził na nią? Tylko żeby była dla mnie.
Proszę o jakieś wskazówki!
Po kablu mam stacjonarnego (win 2000), po wifi chciałbym laptopa (benq a52-xp home) oraz Samsunga i600 (wm 6).
Internet: Orange Freedom
Router: TP-Link W8901G
Dziękuje z góry.
Czy jest możliwość zrobienia tylko sieci otwartej bez zabezpieczeń (bez stosowania wep/wpa) dla mnie do domu, tak aby nikt nie powołany nie wchodził na nią? Tylko żeby była dla mnie.
Proszę o jakieś wskazówki!
Po kablu mam stacjonarnego (win 2000), po wifi chciałbym laptopa (benq a52-xp home) oraz Samsunga i600 (wm 6).
Internet: Orange Freedom
Router: TP-Link W8901G
Dziękuje z góry.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć otwarta tylko dla 1 użytkownika
Nie czujesz oczywistej sprzeczności?jestmeksyk pisze:sieci otwartej bez zabezpieczeń (...) tak aby nikt nie powołany nie wchodził na nią?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Możesz zrobić filtr MAC, ale to zabezpieczenie z tych słabszych.
-
A gdyby ukryć SSID, i wpisać mac komórki i laptopa? To chyba jej nikt wtedy nie wykryje, no chyba że jakis wardriving
?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-23, 10:00 ]
Poprawa pisowni.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-23, 10:00 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-23, 10:00 przez jestmeksyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Właśnie nie. Wystarczy zapuścić popularny program NetStumbler który wykrywa sieci bezprzewodowe. Wykryje sieć, ale nie poda jej SSID.jestmeksyk pisze:To chyba jej nikt wtedy nie wykryje
Wiesz jeszcze wchodzi w grę możliwość obniżenia mocy nadawania routera wi-fi. Tak żeby nie siał za bardzo po okolicy. Wtedy można by mieć nadzieję, że nikt się nie podepnie pod Twoją sieć.
Ale generalnie te "zapezpieczenia" co proponujesz są bardzo łatwe do obejścia (minuta i napastnik siedzi w sieci).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Głównie chodzi mi o to, że mi samsung się nie łączy z w/w routerem. Czasami się uda, zmienialem i probówałem już na różnych ustawieniach wep 64,wep 128, wpa-psk, wpa2-psk, wpa/wpa2 mixed z syfrowaniami aes, tkip, tkipaes.
Najlepiej działało na wpa/wpa2 mixe z tkipas, ale na następny dzień już ciągle komunikat w telefonie zebym się skontaktował z providerem internetu
Już nie wiem co jest grane. Na innych routerach chodzi, tylko u mnie nie
Szukałem też uaktualnienia firmaware, to w sumie mam to samo co jest na routerze, bo nowsze jest tylko dla Taiwanu...
Pomóżcie
Mam jeszcze do komórki program WLan Ip Manager, z tym że nie wiem jakie DEVICE wybrać, aby np. tam sobie przyporządkować IP. Maski, Bramy i Dnsy
Wtedy bym sobie przydzielił jakieś adresy tak jak dla stacjonarnegi i laptopa
Najlepiej działało na wpa/wpa2 mixe z tkipas, ale na następny dzień już ciągle komunikat w telefonie zebym się skontaktował z providerem internetu

Już nie wiem co jest grane. Na innych routerach chodzi, tylko u mnie nie

Szukałem też uaktualnienia firmaware, to w sumie mam to samo co jest na routerze, bo nowsze jest tylko dla Taiwanu...
Pomóżcie
Mam jeszcze do komórki program WLan Ip Manager, z tym że nie wiem jakie DEVICE wybrać, aby np. tam sobie przyporządkować IP. Maski, Bramy i Dnsy
Wtedy bym sobie przydzielił jakieś adresy tak jak dla stacjonarnegi i laptopa
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A na tych komputerach masz statyczne adresy, czy przyznawane po DHCP? Może wydaj polecenie ipconfig /all. I wpisz IP różniący się ostatnią liczbą, reszta może zostać taka sama.jestmeksyk pisze:Wtedy bym sobie przydzielił jakieś adresy tak jak dla stacjonarnegi i laptopa
Pozdrawiam YaHooo 

-
DHCP raczej. A gdzie to mogę sprawdzić na 100% czy jest DHCP
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak wydasz polecenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z przełącznikem /all to będziesz miał coś takiego:jestmeksyk pisze: gdzie to mogę sprawdzić na 100% czy jest DHCP
Kod: Zaznacz cały
Karta PPP HUAWEI3G.iPlus:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 77.115.57.31
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 77.115.57.31
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 212.2.96.51
212.2.96.52
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Pozdrawiam YaHooo 

-
mam wyłączone, a to dlatego że przydzieliłem sobie każdemu komputerowi osobno ip -> tak jak mam np. na stacjonarnym 192.168.1.18 (tam chyba musi być jakoś z puli 1-180)
Kod: Zaznacz cały
Adres fizyczny. . . . . . . . . : mój mac
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.18
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
192.168.1.1
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
jestmeksyk zatem w komórce masz ustawić podobne wartości z tym, że IP może mieć inną końcówkę np. 192.168.1.10 jeżeli takiego nie ma inne urządzenie w sieci.
PS. można jeszcze dla utrudnienia włamania zmienić adres routera na np. 10.0.0.1, i adresy IP przyznawać urządzeniom postaci 10.0.0.x To też pewien rodzaj zabezpieczenia
PS. można jeszcze dla utrudnienia włamania zmienić adres routera na np. 10.0.0.1, i adresy IP przyznawać urządzeniom postaci 10.0.0.x To też pewien rodzaj zabezpieczenia

Pozdrawiam YaHooo 

-
Na razie w komputerze ustawiłem to DHCP bez przydzielania na sztywno adresów IP, i nie wiem jakim cudem komórczak zaczął się też łaczyć na 10 prób 10 udanych (za każdym razem wyciągałem wtyczkę od routera z prądu, oraz kasowałem zapisany profil mojej sieci na komórce)
Zmieniłem też kanał na inny (bo w okolicy wszyscy mieli 6 - chyba z 6 AP), może coś zakłócało?
Oby to już działało na stałe
Zmieniłem też kanał na inny (bo w okolicy wszyscy mieli 6 - chyba z 6 AP), może coś zakłócało?
Oby to już działało na stałe

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O ile wiem to telefony też powinny się łączyć korzystając z DHCP. Tak jest jak się chcemy podłączyć pod jakiś darmowy hot-spot.jestmeksyk pisze:nie wiem jakim cudem komórczak zaczął się też łaczyć na 10 prób 10 udanych
To bardzo prawdopodobne. Najlepiej zmienić na teki który jest odległy od tych na których są inne sieci. W Twoim przypadku wystarczyłby kanał 1jestmeksyk pisze:Zmieniłem też kanał na inny (bo w okolicy wszyscy mieli 6 - chyba z 6 AP), może coś zakłócało?

Pozdrawiam YaHooo