Rezygnacja z kabli, jak rozsiać sensownie sygnał ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
baca01
Użytkownik forum

Rezygnacja z kabli, jak rozsiać sensownie sygnał ?

Post autor: baca01 »

Witam po raz pierwszy na forum.
Na wiosne planuje pozbycie sie czesci kabli na rzecz dostepu bezprzewodowego.
Mam juz dosc podziurawionych okien i metrow przewodow zwisajacych na scianach...

Dysponuje nastepujacymi urzadzeniami (wg kolejnosci podlaczen):

pomieszczenie 1, okna na poludnie
- FritzBOX WLAN IP publiczny --> LAN 192.168.1.0, dziala jako modem ADSL, VoIP oraz WIFI (WIFI z minimalna moca- siec wydzielona dla 2 laptopow, bez limitow sesji, transferu itp)

======= RJ45 ==========

- Draytek VIGOR 2910 (WAN 192.168.1.0 -->LAN 192.168.0.0), glowny router dla wszystkich uzytkownikow, podzial pasma, limity sesji, tunel z inna siecia, DHCP

Do jednego z 3 wolnych portow Drayteka podlaczylem testowany AP1 (Linksys WRT54GL)

======= RJ45 ==========

Switch Netgear 8 port - do niego jest podlaczona wiekszosc uzytkownikow

======= RJ45 ========== do 2 pomieszczenia

pomieszczenie 2, po drugiej stronie bloku, polnoc

Switch Dlink - 8 port - do niego jest podlaczony serwerek, uzytkownik sasiedniego bloku ktory ma u siebie swtcha i dalej dzieli sygnal (klient 4 i 5) i testowany AP2 (Ovislink WLA5200).

AP1, klient 1 i 2 mieszcza sie po poludniowej stronie bloku.
AP2, klient 3, 4 i 5 mieszcza sie po polnocnej czesci bloku.

Schemat nie uwzglednia polaczen przewodowych. Przy okazji przepraszam za balagan i nielad w schemacie :/ Mam nadzieje, ze wszystko bedzie jasne :/

Zanim uruchomie na stale APki i zerwe kable chcialbym rozsadnie zagospodarowac sprzet aby wszyscy, a zwlaszcza klienci 1,2 i 3 mieli stabilny sygnal.

Chcialbym aby cala siec, zbudowana z 2 lub 3 AP miala ten sam SSID. Czy jest to mozliwe?
No wlasnie mam z tym problemy! Podlaczajac AP2 w trybie repeater (w drugim pomieszczeniu) daje co najmniej srednie transfery. AP2 bedzie konieczne poniewaz to kluczowa trasa aby "skablowac" klienta 4 i 5. Poza tym po stronie polnocnej mam jeszcze klienta 3, ktory ma BARDZO slaby sygnal z AP2. W zwiazku z powyzszym pomyslalem aby z drugiego budynku (klient 4 i 5) "wycelowac" antene na polnocne okna, w strone klienta 3. Tym sposobem u klientow 4 i 5 internet bylby czesciowo po kablu (kompy podlaczone do AP WL-5460). Zakladam, ze z Linksysem uda mi sie nawiazac polaczenie z klientami 1 i 2.

Jak rozwiazac problem jednego SSID dla 3 AP ?
Mozna zalozyc ze AP u kilenta 4,5 bedzie dzialac w trybie repeater (sciagnie SSID od AP2).
Ale AP2 ma 15 metrow pokoi i scian aby dostac sie do AP1 ! Mam za to polaczenie kablowe tych dwoch pomieszczen. Czy da sie jakos spiac oba APki kablem? Kiedys probowalem taki eksperyment ale po krotkim czasie zauwazylem jakies zapetlenie (wszystkie diody na wszystkich urzadzeniach zaczely szalec!).

Tryb WDS, obojetnie ile by wprowadzil udogodnien, odpada. Sprawdzalem wszystkie mozliwe kombinacje. Zadne urzadzenie nie chce sie polaczyc z zadnym, szyforwaniem WPA lub WPA2. Na niektorych dziala WEP a na wszystkich ze wszystkimi dziala... WDS bez szyfrowania...

Jak mi zabraknie pomyslow to AP1 i AP2 beda polaczone kablem z roznymi SSID-ami..

Acha, wszelkimi prawami dostepu, DHCP zarzadza Draytek. APki spelniaja role tylko i wylacznie zbierania i rozsiewania sygnalu.

W razie potrzeby (pomyslu) moge dokupic anteny kierunkowe, panelowe.

Prosze o pomoc/sugestie!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Rezygnacja z kabli, jak rozsiać sensownie sygnał ?

Post autor: Jo_gurt »

1. Nie używaj żadnych repeaterów. To nieporozumienie, szczególnie u ISP. Nie wiem też co masz na myśli pisząc "repeater w kierunku klienta 3" - to w ogóle się nie trzyma kupy.
2.
baca01 pisze:Chcialbym aby cala siec, zbudowana z 2 lub 3 AP miala ten sam SSID. Czy jest to mozliwe?
Tak.
3. Na połączenie budynków użyj linka radiowego p2p na antenach panelowych (mam nadzieje jakieś sensowne, nie gnioty z allegro), na taką odległość moc na minimum. Następnie klientów 4 i 5 podłączasz już albo przy pomocy AP postawionego u nich albo kablami. Możesz też zrobić to na RB + MT.
4. Linksys WRT54GL to router a nie tylko AP - bierzesz to pod uwagę?
5. Jak chcesz używać WDSa to tylko na urządzeniach jednej firmy. Mieszanki działają różnie.

Nie wiem co ci więcej powiedzieć, bo chaos straszny.
baca01
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:1. Nie używaj żadnych repeaterów. To nieporozumienie, szczególnie u ISP. Nie wiem też co masz na myśli pisząc "repeater w kierunku klienta 3" - to w ogóle się nie trzyma kupy.
Chodzi o stabilny sygnal u klienta 3. Z pomieszczenia 2 stawiajac antene panelowa do klientow 4 i 5, klient 3 ma kiepsko.... Pomysl jest taki, aby minimalna wiazke mocy skierowac do klientow 4 i 5, tam postawic repeatera ktory bedzie "wycelowany" na klienta 3. Ponadto przy okazji, klienci 4 i 5 mieliby internet na kablu (wpieci do repeatera/mostu?).

3. Mozesz mi wytlumaczyc pokrotce do oznacza p2p w WiFi i jak to spiac ?
Czy chodzi o bridge ? A jesli tak, to czy AP po stronie klientow 4 i 5 bedzie mial na portach LAN (2 porty) dostep do sieci ?

4. W pelni zdaje sobie sprawe z zalet Linksysa :) Nawet mam wgrane na nim tomato.
Bedzie on pelnic role AP z mozliwoscia podgladu statystyk. Wlasciwie to mam 5 routerow, bo kazdy AP jest routerem (tak sie akurat zlozylo), ale nie planuje ich wykorzystania jako router. No chyba ze masz jakies pomysly?

5. WDSa nie bede uzywac. Jak pisalem wczesniej sprawdzalem wszystkie mozliwe kombinacje i ZADNA z nich nie dzialala z szyforwaniem WPA/WPA2. Inne rozwiazania szyfrowania mnie nie interesuja.

Tak, przyznaje, chaos jest niewspolmierny do ilosci klientow :/ Najchetniej podlaczylbym wszystkich do jednego AP, ale tak sie niestety nie da...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

baca01 pisze:3. Mozesz mi wytlumaczyc pokrotce do oznacza p2p w WiFi i jak to spiac ?
Czy chodzi o bridge ? A jesli tak, to czy AP po stronie klientow 4 i 5 bedzie mial na portach LAN (2 porty) dostep do sieci ?
Tak, chodzi o bridge. I owszem, na LANie będzie połączenie z internetem. Myśl o bridge'u WiFi jak o kablu - czyli w zasadzie będzie to coś jak switch.

Powiem ci, że w obrębie budynku lepiej poprawić instalację kablową niż bawić się w radio. Jednak co kabel to kabel.
baca01
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Tak, chodzi o bridge. I owszem, na LANie będzie połączenie z internetem. Myśl o bridge'u WiFi jak o kablu - czyli w zasadzie będzie to coś jak switch.
Dzieki, w takim razie zmienie troszke strategie pod katem "bezprzewodowych switchy".
Czy kazdy most musi miec inny kanal radiowy ? Byc moze rozwaze stworzenie 2 mostow (jeden do klientow 4 i 5 a drugi do klienta 1, ktorego skabluje z klientem 2).

Jo_gurt pisze:Powiem ci, że w obrębie budynku lepiej poprawić instalację kablową niż bawić się w radio. Jednak co kabel to kabel.
Wiem, ale rok w rok, z powodu przewieszek (czyt. rozleglej sieci) mam straty co druga burze... Do klienta 1 mam ok 40m a do klienta 2 ok 30m... Kabel w 80% idzie na zewnatrz budynku...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-16, 17:15 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.

[ Dodano: 2009-02-16, 22:49 ]
Postawilem swoim na oknie (AP2) antenke panelowa i poszedlem do klienta 4 i 5 (jeden user, dwa kompy) z laptopem. Okazalo sie, ze u niego nie bedzie potrzeby instalowac super anten odbiorczych. Laptop w roznych miejscach mial zasieg 40-80%, wiec jest dobrze. Transfery stabilne, ok 450-550 kB/s przy laczu 4mbit. Wrocilem do domu i zabralem sie za tworzenie mostu i testowanie. No i trafil sie kolejny zonk! W ustawieniach obu AP jest opcja "WDS settings/security". Jak wczesniej wspomnialem w tym trybie urzadzenia NIE chcialy wspolpracowac ze soba na WPA/WPA2. Podobnie jest teraz, w trybie Bridge. Dziala tylko "bez szyfrowania". Poniewaz bridge jest niewidzialny w eterze przez klientow WiFi, czy moj link bedzie bezpieczny bez szyfrowania ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-16, 17:14 przez baca01, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ