Publiczny adres IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wielkopolan
Początkujący użytkownik forum

Publiczny adres IP

Post autor: wielkopolan »

Witam, zdecydowałem się ostatnio "wziąść" internet od jednego z lokalnych dostawców. Owy dostawca ma w 'dodatkowych usługach' coś takiego jak 'publiczny adres IP' (płatny 10zł/msc.).
I tu chciałbym postawić pytanie: jak ważny jest ten publiczny adres IP? czy nie mając go mógłbym grać w rózne gry internetowe (np. CS)? I czy da sie go jakoś zemulować?
Nie ukrywam 10 zł na miesiąc to jest jakiś wydatek, zastanawiam się czy opłaca się wydać dodatkowo te pieniądze.
Bylbym wdzięczny gdyby ktoś rozjaśnił mi w głowie, bo szczerze powiedziawszy nie znam się na tym :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Publiczny adres IP

Post autor: Jo_gurt »

wielkopolan pisze:czy nie mając go mógłbym grać w rózne gry internetowe (np. CS)?
Raczej tak, ale nie będziesz w stanie postawić serwera dla ludzi spoza twojej sieci. Mogą być też problemy np z VoIP.
wielkopolan pisze:I czy da sie go jakoś zemulować?
Nie. Da się przekierowywać pojedyncze porty, ale to też z udziałem twojego operatora. A domyślam się, że nie będzie skory, jeśli bierze kasę za publiczny adres.
wielkopolan

Ah, tak..
No dla mnie brak możliwości postawienia serwera to spory minus, czytałem też że publiczny ip lepiej sprawdza się przy p2p... Chyba jednak w niego zainwestuję. Przy publicznym nie będzie jak sądze żadnych problemów z tworzeniem serwów dla ludzi spoza sieci?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wielkopolan pisze:czytałem też że publiczny ip lepiej sprawdza się przy p2p...
Zależy w jakiej sieci. Jak korzystałbyś z eMule to tam będziesz miał lowID. Ale już w torrentach korzystając z wewnętrznego IP nie musisz mieć problemów.
wielkopolan pisze:Przy publicznym nie będzie jak sądze żadnych problemów z tworzeniem serwów dla ludzi spoza sieci?
Nie, bo wtedy Twój komputer jest widoczny bezpośrednio w internecie po adresie IP.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

YaHooo pisze:Jak korzystałbyś z eMule to tam będziesz miał lowID.
Przy prywatnym adresie oczywiście - tak dla ścisłości.
YaHooo pisze:Ale już w torrentach korzystając z wewnętrznego IP nie musisz mieć problemów.
A to zależy od konkretnego "klienta torrenta" :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:A to zależy od konkretnego "klienta torrenta" :)
Tak, do tego jest dobry uTorrent :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
wielkopolan

A jeszcze jedno pytanie
Czy przy prywatnym IP, będe miał jakieś problemy z podłączeniem się do serwera gier spoza sieci? (np. cs, gry mmo)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wielkopolan pisze:Czy przy prywatnym IP, będe miał jakieś problemy z podłączeniem się do serwera gier spoza sieci? (np. cs, gry mmo)
Jak już to zauważył Jo_gurt w pierwszym poście najprawdopodobniej będziesz mógł normalnie grać w internecie. Problem może być jak na serwerze na którym grasz dadzą komuś (kto ma taki sam adres zewnętrzny z Twojej sieci) bana po adresie IP. Wtedy wszyscy użytkownicy mający adres wewnętrzny mają problem. Bo są widoczni pod tym samym adresem IP który został zablokowany na serwerze.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:Problem może być jak na serwerze na którym grasz dadzą komuś (kto ma taki sam adres zewnętrzny z Twojej sieci) bana po adresie IP
Tak, wiem coś o tym, w BC IP jest prywatne, a w tym publicznym zmienia się tylko ostatni rząd, i to w zakresie 60-110 (czyli zaledwie 50 kombinacji). Wielokrotnie okazywało się że mam bana na jakimś serwerze CS, raz nawet "dostałem bana" na Nonsensopedii :] .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Wielokrotnie okazywało się że mam bana na jakimś serwerze CS
Dlatego jak się chce grać bez problemów to jednak lepiej mieć zewnętrzne IP, nawet nieroutowalne w pełni. Takie np. daje iPlus. Wtedy disconnect, connect i mamy nowe IP :]
ODPOWIEDZ