[wydzielony]O jakości laptopów

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

[wydzielony]O jakości laptopów

Post autor: temp333 »

regedit pisze:hehe, jak będą takie same jak laptopy to cieniutko, choć acer ostatnio zmierza ku lepszemu, to raczej ze względu na 'zły urok' marki bym nie wziął. Mimo wszystko ciekawe jak cenowo.
Mógłbyś rozwinąć? Mój ojciec kupił ten laptop i czasem sam go używam i jakoś nie zauważyłem w nim nic odpychającego. Działa bez zarzutów. Za to znajomi kupili Toshibe to już 3 razy była w serwisie - najpierw matryca, potem kontroler HDD i teraz coś z dyskiem.
Ostatnio zmieniony 2009-03-08, 22:34 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [wydzielony]O jakości laptopów

Post autor: krystianb »

temp333 pisze:Mój ojciec kupił ten laptop i czasem sam go używam i jakoś nie zauważyłem w nim nic odpychającego. Działa bez zarzutów. Za to znajomi kupili Toshibe to już 3 razy była w serwisie
Patrzysz na sprawę jednostkowo - udało się nie zepsuł się. Ale statystycznie miałeś mniejsze szanse na to że tak będzie, niż posiadacz urządzenia innego producenta. Chodź po woli to się zmienia.
Jednak co do palmtopów acera, to tu sprawa będzie mogła wyglądać jeszcze gorzej niż z kompami. Bo jeśli się nie myle to pochodzą z chyba już osławionych fabryk ETEN'a, choć nie wiadomo czy nie wprowadzi tam nowych systemów jakości.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb pisze:Ale statystycznie miałeś mniejsze szanse na to że tak będzie, niż posiadacz urządzenia innego producenta. Chodź po woli to się zmienia.
Ja bym powiedział, że to już się zmieniło jakiś czas temu. Teraz HPki i Tośki w podobnych cenach oferują to samo lub nawet mniej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ja bym powiedział, że to już się zmieniło jakiś czas temu. Teraz HPki i Tośki w podobnych cenach oferują to samo lub nawet mniej.
Jeśli chodzi o możliwośći to na pewno. Co do awaryjnośći to też możliwe, nie wykluczam, kiedyś to się to mało co w rękach nie rozlatywało. Osobiście to jak bym miał teraz notebooka kupować to cieżko było by cos dobrego w ludzkiej cenie znaleźć. Szkoda że już CA nie kupuje sprzętu od msi te też się drogie zrobiły.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Szkoda że już CA nie kupuje sprzętu od msi te też się drogie zrobiły.
Osobiście bym w mgnieniu oka szybciej kupił Acera niż CA. Chociażby ze względu na obsługę posprzedażową.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Osobiście bym w mgnieniu oka szybciej kupił Acera niż CA.
Nie jest aż tak źle. 2 razy był w ich serwisie i go nie zdemolowali. Ale naprawa lekko przyciemniającego się ekranu raczej tak sobie im wyszła, na 2-3 miesiące pomagało. Potem jak sam rozebrałem i złożyłem to chyba za 3 razem udało się. Lekkie wygięcie pinów w invertorze i działa do dziś.
Pierwszy raz troche dłogo go (coś koło 4tyg) trzymali bo sie nie mogli dopatrzeć. Ostatnio im się polepszyło i w ciągu tygodnia sprzęt wraca do właściciela.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

temp333 pisze:[....]

Mógłbyś rozwinąć? Mój ojciec kupił ten laptop i czasem sam go używam i jakoś nie zauważyłem w nim nic odpychającego. Działa bez zarzutów. Za to znajomi kupili Toshibe to już 3 razy była w serwisie - najpierw matryca, potem kontroler HDD i teraz coś z dyskiem.
To popatrz sobie na serię Extensa albo stare Travelmate/Aspire.

Jakość dziadowska, lakier złazi z obudowy.
Jeszcze do niedawna mógłbym ponarzekać na serwis który szczęśliwie się ostatnio poprawił. Powiedziałbym, że jest nawet lepszy niż serwis HP który od jakiegoś czasu strasznie się pogorszył, tak samo jak ich laptopy (szczególnie Paviliony które są parodią komputera)
Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 07:16 przez regedit, łącznie zmieniany 1 raz.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

regedit pisze:To popatrz sobie na serię Extensa albo stare Travelmate/Aspire.
Nie mówimy o starych seriach Acera. Nie jest tajemnicą, że były co najmniej kiepskie. Ale tak jak wspomniałem - sytuacja jest teraz zupełnie inna.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

... ale nowa Extensa jest robiona na starej konstrukcji co oznacza, że jest bynajmniej nie najlepszej jakości.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Ja mam Extensę 5220 od roku więc coś mogę powiedzieć na temat jakości tych laptopów. Mój lapek już raz nie dawno był na gwarancji. Zepsuł się port PCMCIA, przyciski touchpada i napęd nie czytał wszystkiego. W serwisie wymieniono mi część płyty głównej, dali mi nowy napęd i wymienili zepsute przyciski touchpadu (które znów się zepsuły :/, jednak nie przeszkadza mi to aż tak w korzystaniu z komputera). Plastiki w lapku są źle spasowane, trzeszczą, komputer bardzo się rysuje. Ale generalnie nie zawodzi mnie aż tak bardzo. Co do jakości serwisu to nie jest tak źle. Od wysłania komputera do naprawy i powrotu do mnie minęło 10 dni. Jednak denerwuje mnie to że najbliższy serwis Acera jest w Czechach. Zawsze mogło być gorzej z tym komputerem. Jednak stwierdzam że następnym laptopem jaki kupie nie będzie Acer, ale coś z rodziny IBM albo HP.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:Od wysłania komputera do naprawy i powrotu do mnie minęło 10 dni
No to rewelacja w porównaniu.
lubczyk pisze:Jednak denerwuje mnie to że najbliższy serwis Acera jest w Czechach.
A co w tym denerwującego? (no może poza drobnym ukłuciem patriotyzmu ;) )
lubczyk pisze:Jednak stwierdzam że następnym laptopem jaki kupie nie będzie Acer, ale coś z rodziny IBM albo HP.
To masz trochę problem, bo IBM od paru ładnych lat nie produkuje lapków a HP jakościowo jest co raz bliżej dawnych Acerów.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Co do IBM-u to fak, pomyliłem się ;] chodziło mi o Lenovo, podobno bardzo dobre notebooki. No co do serwisu to dla mnie pomyłką jest aby w 38 mln. kraju nie było serwisu tak dużej firmy jak acer. HP.. dla mnie te notebooki są dobre, brat ma dłużej niż rok HP-ka i sprawuje się elegancko. No może ma pewne wady. Ale nie jest tak kiepsko.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

lubczyk ja mam HP, flakowo świetnie ale pod względem wykonania do bani. Obudowa wygląda jak po bitwie pod grunwaldem. A był bodajrze 2 razy przeniesiony w plecaku. Poza tym w moim klawiatura się w jednym miejscy zapada :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sundance_kid pisze:. Obudowa wygląda jak po bitwie pod grunwaldem. A był bodajrze 2 razy przeniesiony w plecaku.
Ja swojego HP'ka nosiłem dużo w plecaku. Tylko, że położyłem razem kabel i myszkę i mi się porysowała klapa :/ Co do wykonania bardzo dobry. A klawiaturka się nigdzie nie zapada :) Ale może temu, że ja mam z linii biznesowej (Compaq nx7300) :niepewny:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

YaHooo ja mam 6720s. Wykonanie woła o pomste do nieba ale srodek rewelacja. Poza grafiką ale kupując zintegrowaną wiedziałam na co się decyduje.

[ Dodano: 2009-03-08, 21:41 ]
A macałam ;) tez inne takie laptopy i one nie mają tej wady z klawiaturą. Widac mam pecha :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Wykonanie woła o pomste do nieba ale srodek rewelacja.
Widać jakiś felerny egzemplarz Ci się trafił :niepewny:
Sundance_kid pisze:Poza grafiką ale kupując zintegrowaną wiedziałam na co się decyduje.
To tak samo jak ja. Dla mnie laptop nie złuży do grania, lecz pracy i ma odtwarzać muzykę przez 8-10 godzin dziennie :hyhy:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:HP.. dla mnie te notebooki są dobre, brat ma dłużej niż rok HP-ka i sprawuje się elegancko. No może ma pewne wady. Ale nie jest tak kiepsko.
Ja mówię o nowych.

[ Dodano: 2009-03-08, 21:49 ]
YaHooo pisze:Compaq nx7300
No ten to chyba jeden z ostatnich HPków z prawdziwego zdarzenia. Potem już tylko w dół.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:No ten to chyba jeden z ostatnich HPków z prawdziwego zdarzenia. Potem już tylko w dół.
To dobrze się stało, że jakoś trafiłem na ten model w sklepie. A kupiłem ten bo spodobał mi się wizualnie, miał dobre dla mnie parametry, co ważne miał jako jeden z nielicznych matową matrycę, oraz był od ręki w sklepie :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Dla mnie laptop nie złuży do grania, lecz pracy i ma odtwarzać muzykę przez 8-10 godzin dziennie :hyhy:
Teoretycznie dla mnie tez ale od czasu chciałabym zagrac np w Pop (te nowsze) a tu kiszka bo nie ruszy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:ale od czasu chciałabym zagrac np w Pop (te nowsze) a tu kiszka bo nie ruszy.
Niestety tak czasem bywa. Ja próbowałem na swoim z czystej ciekawości zainstalować GTA San Andreas. No to normalnie pokaz Kajdów :hyhy: Około 10 klatek/s
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:Ale może temu, że ja mam z linii biznesowej (Compaq nx7300) :niepewny:
Ja swego czasu dużo używałem HP nx6310 i też sobie bardzo chwaliłem :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BliSki pewnie to temu, że te laptopy mają być dla biznesmenów. I są temu dobrze wykonane :) Ja też bardzo chwalę sobie swojego lapka :ok:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:BliSki pewnie to temu, że te laptopy mają być dla biznesmenów.
Tak, to ta seria i jeszcze związana zapewne z Compaq :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:jeszcze związana zapewne z Compaq :)
No jasne na moim pisze jeszcze Compaq nx7300 pod matrycą :) A z tego co czytałem to naprawdę udana seria.
ODPOWIEDZ