Hm, u mnie na liście są pokazywane tylko
aktualnie wykryte urządzenia rozruchowe a u Ciebie widzę listę wszystkich
potencjalnych typów urządzeń. U Ciebie płyta Gigabyte ma BIOS AWARD a u mnie ma BIOS AMI. Stąd ta różnica. No nic. Dobre chociaż tyle że można wybrać urządzenie z pominięciem kolejności ustalonej w BIOS Setup.
Czyli tak jak mówił
Blido - wybierzesz
USB ZIP, ale najpierw przygotowania:
1) W manualu płyty GA-M61SME-S2 sprawdziłem że nie ma tam funkcji "BIOS Flash Protection" (w innym przypadku trzeba byłoby to wyłączyć jeszcze
przed flashowaniem).
2) Sformatuj kartę pamięci SD (system plików FAT).
3) Pobierz
usbdosboot.zip
Rozpakuj je gdzieś tymczasowo. Uruchom konsola.bat, w konsoli wykonaj:
mkbt.exe -x ebd98mbr.dat
Z:
gdzie Z: oznacza literę dysku przypisaną do systemu plików na karcie pamięci SD.
Skopiuj pojedynczo i w takiej kolejności, na Z: następujące pliki
io.sys
msdos.sys
command.com
config.sys
Zatrzymaj/odmontuj Z: regulaminowo.
4) Pobierz BIOS (wersja f9) dla płyty Gigabyte GA-M61SME-S2 REV 2.0
motherboard_bios_ga-m61sme-s2_2.0_f9.exe
To jest samorozpakowujące się archiwum, uruchom go i jako "destination folder" wskaż katalog główny dysku Z:
5) Jeszcze przed resetem kompa usuń pozostałe urządzenia USB (oprócz myszy, klaw), Zresetuj komp, naciskaj F12, wybierz
USB-ZIP. Po komunikatach poznasz czy ładuje się system DOS z karty SD.
Program flashujący uruchomi się sam bo zostanie wywołany z autoexec.bat :
Właściwie to autoexec.bat można usunąć i najpierw "pobawić się" trochę w konsoli DOS z opcjami programu flashującego:
Kod: Zaznacz cały
<Options> :
/C - Clear DMI Data after BIOS Update
/D - Load CMOS Defaults after BIOS Update
/E - Clear CMOS after BIOS Update
/R - Reboot System after BIOS Update
/S - Save Original BIOS Image to Disk
Niestety nie mogłem przetestować Flashspi.exe (nie mam BIOSu AWARD). Totalny brak dokumentacji. Warto więc sprawdzić: w jakiej kolejności podawać opcje, czy można je łączyć, czy trzeba zawsze podawać nazwę pliku (dla update lub backup).
6) Po udanym update BIOSu trzeba jeszcze w głównym BIOS Setup wybrać "Load Optimized Defaults" albo podać opcję
/D przy flashspi.
*koniec*