Jaki sprzęt i oprogramowanie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt i oprogramowanie.
Witam.
Chcę zbudować sieć bezprzewodową służącą do udostępnienia internetu znajomym do 4 budynków jednorodzinnych oddalonych odemnie o 100 do 600m widoczność optyczna między nimi jest dobra. Wiem, że tematy takie były już wałkowane na tym forum jednak po przeczytaniu ich nasunęło mi się parę pytań, chcę także abyście doradzili mi w temacie wyboru najbardziej odpowiedniego sprzętu.
Obecnie posiadam dostęp do internetu przez modem ADSL z routerem i 4 portowym switch'em.
Ponieważ poprowadzenie kabli nie wchodzi w rachubę pozostaje tylko sieć WiFi. Bardzo ważne będzie dla mnie odpowiednie podzielenie łącza ponieważ inne będą transfery do każdego z odbiorców.
Wobec powyższego proszę o poradzenie mi w następujących kwestiach:
1. Jaki router bezprzewodowy wybrać mając na uwadze możliwość podziału łącza?
2. Jakiego standardu użyć G czy N?
3. U odbiorców jakich AP użyć i ewentualne anteny do nich, czy może wystarczą karty z antenami zewnętrznymi.
Chodzi mi o konkretny dobry i sprawdzony sprzęt jaki mogę użyć w tej mini sieci. Zastanawiałem się nad Ovislink WL-1600GL lub Linksys WRT-54GL co o tym sądzicie? A może inne sugestie?
Chcę zbudować sieć bezprzewodową służącą do udostępnienia internetu znajomym do 4 budynków jednorodzinnych oddalonych odemnie o 100 do 600m widoczność optyczna między nimi jest dobra. Wiem, że tematy takie były już wałkowane na tym forum jednak po przeczytaniu ich nasunęło mi się parę pytań, chcę także abyście doradzili mi w temacie wyboru najbardziej odpowiedniego sprzętu.
Obecnie posiadam dostęp do internetu przez modem ADSL z routerem i 4 portowym switch'em.
Ponieważ poprowadzenie kabli nie wchodzi w rachubę pozostaje tylko sieć WiFi. Bardzo ważne będzie dla mnie odpowiednie podzielenie łącza ponieważ inne będą transfery do każdego z odbiorców.
Wobec powyższego proszę o poradzenie mi w następujących kwestiach:
1. Jaki router bezprzewodowy wybrać mając na uwadze możliwość podziału łącza?
2. Jakiego standardu użyć G czy N?
3. U odbiorców jakich AP użyć i ewentualne anteny do nich, czy może wystarczą karty z antenami zewnętrznymi.
Chodzi mi o konkretny dobry i sprawdzony sprzęt jaki mogę użyć w tej mini sieci. Zastanawiałem się nad Ovislink WL-1600GL lub Linksys WRT-54GL co o tym sądzicie? A może inne sugestie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki sprzęt i oprogramowanie.
Linksys WRT54GL z softem Tomato (albo jego klony)jjacenty pisze:Jaki router bezprzewodowy wybrać mając na uwadze możliwość podziału łącza?
Gjjacenty pisze:Jakiego standardu użyć G czy N?
Najlepiej by było użyć jakichś AP Clientów (np. Tp-Link WA501G) bo wtedy nie trzeba rozkręcać komputera czy instalować kart na USB. Na takie odległości to żeby klienci mieli mocne, podobne i dobre sygnały to trzeba liczyć jakie anteny by były potrzebne za pomocą jakiegoś kalkulatora WiFi.jjacenty pisze:U odbiorców jakich AP użyć i ewentualne anteny do nich, czy może wystarczą karty z antenami zewnętrznymi.
Wiele zależy od anteny na bazie (dookólna 12dBi czy sektorowa) do tego 4xAP Client, puszki na AP, zasilanie PoE i anteny dobrane w zależności od odległości klienta od bazy.
Oczywiście musi być widoczność optyczna między anteną bazową i antenami klientów.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze dodatkowe pytania.
Chodzi o klon Linksysa czy Tomato?
A co sądzisz o Ovisie WL-1600GL?
Może podasz konkretne modele anten.
Gdzie zdobyć Kalkulator WiFi o którym piszesz?
[/quote]
Linksys WRT54GL z softem Tomato (albo jego klony)
Chodzi o klon Linksysa czy Tomato?
A co sądzisz o Ovisie WL-1600GL?
(dookólna 12dBi czy sektorowa)
Może podasz konkretne modele anten.
Gdzie zdobyć Kalkulator WiFi o którym piszesz?
[/quote]
- wojteks
- *** Administrator ***
Klony Linksysa (ten Ovis chyba też może być ale ja go nie znam).jjacenty pisze:Chodzi o klon Linksysa czy Tomato?
Ale nie wiem czy dookólna czy sektor/panel (zobacz coś z oferty cyberbajt czy interline, bestpartner)jjacenty pisze:Może podasz konkretne modele anten.
http://milea.pl/pl/calc/jjacenty pisze: Gdzie zdobyć Kalkulator WiFi o którym piszesz?
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź.
A może ktoś jeszcze zaproponuje coś sprawdzonego.
A może ktoś jeszcze zaproponuje coś sprawdzonego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobra rzecz, to w zasadzie właśnie jest klon WRT54GL.jjacenty pisze:A co sądzisz o Ovisie WL-1600GL?
-
wojteks zaproponował mi AP Tp-Link WA501G czy będzie on dobrze współpracował z Ovisem lub Linksysem?. Czy nie lepiej byłoby zakupić AP tej samej firmy co router? A może jakiś inny dobry AP?. Czekam na propozycje.
Jeszcze jedno pytanie czy do routera Linksys WRT54GL-EU można wgrać Tomato?
Przepraszam za moje być może głupie pytania ale jestem na etapie doboru sprzętu i chciałbym abym miał jak najmniej problemu w póżniejszym uruchomieniu sieci a doświadczenia w tej materii jeszcze nie mam.
Jeszcze jedno pytanie czy do routera Linksys WRT54GL-EU można wgrać Tomato?
Przepraszam za moje być może głupie pytania ale jestem na etapie doboru sprzętu i chciałbym abym miał jak najmniej problemu w póżniejszym uruchomieniu sieci a doświadczenia w tej materii jeszcze nie mam.
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mam zrobione to tak, klik.jjacenty pisze:A może ktoś jeszcze zaproponuje coś sprawdzonego.
-
Jojo na jakim sprzęcie to wszystko chodzi? Czy masz podział transferu? Jakich kart i anten używają odbiorcy? Z jakich anten ty korzystasz?
Przyznam, że o takie odległości mi chodzi jak u Ciebie.
Przyznam, że o takie odległości mi chodzi jak u Ciebie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej będzie.jjacenty pisze:wojteks zaproponował mi AP Tp-Link WA501G czy będzie on dobrze współpracował z Ovisem lub Linksysem?
Klientom dawałbym WR-543G lub Ovislink'i WL-5460. Mają tryb WISP, więc mogli by sobie podłączać więcej kompów.jjacenty pisze:A może jakiś inny dobry AP?.
Tak. Ja jeszcze do kolekcji dorzucę Asus WL-500g Premium v1 jeśli interesuje cię np USB w routerze.jjacenty pisze:czy do routera Linksys WRT54GL-EU można wgrać Tomato?
Co do anten: na takie odległości wystarczą z tych mniejszych. Przykłady:
Baza: http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... OR-09/24-V
Klienci:
http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... N-08/24-HV
http://www.netus.com.pl/p,pl,261,panel+ ... tenna.html
http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7130.htm
Jak w ogóle z zasyfieniem eteru? Może warto na starcie zacząć od 5GHz?
- Jojo
Wykorzystałem router d-link DI514 jako AP, dodatkowo do tego jeszcze AP edimax, anteny to 3 helikalne o zysku 15dB i jedna panelowa o zysku 14dB. Karty sieciowe to jedna d-linka chyba model di-524+ i ona działa w odległości obecnie koło 200 metrów, ale też świetnie się sprawowała w odległości kilometra a druga to planeta, już nie pamiętam modelu. Kumpel kupił do tego sobie kartę najtańszą na allegro TP-linka to wyciąga na niej około 1,6 MB a odległość od nadajnika wynosi około 1 Km.jjacenty pisze:Jojo na jakim sprzęcie to wszystko chodzi?
Elektroniczna rewolucja
-
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Pytanie do Jo_gurt
Co byś polecił na 5GHz bo też o tym myślałem, oczywiście nadal z możliwością podziału transferu?
Jak sądzę większość z laptopów nie będzie miała możliwości dostępu bez wymiany karty WiFi?
Pytanie do Jo_gurt
Co byś polecił na 5GHz bo też o tym myślałem, oczywiście nadal z możliwością podziału transferu?
Jak sądzę większość z laptopów nie będzie miała możliwości dostępu bez wymiany karty WiFi?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jjacenty, na 5GHz to raczej tylko linki baza-dom_klienta i baza-baza. Dalej już (np w domu klienta) na 2,4GHz.
-
Pozostanę jednak przy 2.4GHz. Jeszcze jedno pytanie odnośnie sprzętu:
1. Ile maksymalnie można podłączyć APków do Routera aby transfer był na odpowiednim poziomie (chodzi mi głównie o przepustowość łącza radiowego)?
2. Jaką kartę WiFi mam wybrać PCI czy USB? Proszę podać jakieś dobre sprawdzone modele.
1. Ile maksymalnie można podłączyć APków do Routera aby transfer był na odpowiednim poziomie (chodzi mi głównie o przepustowość łącza radiowego)?
2. Jaką kartę WiFi mam wybrać PCI czy USB? Proszę podać jakieś dobre sprawdzone modele.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie bardzo rozumiem. APków możesz do routera kablem podłączyć kilkaset.jjacenty pisze:1. Ile maksymalnie można podłączyć APków do Routera aby transfer był na odpowiednim poziomie (chodzi mi głównie o przepustowość łącza radiowego)?
Jeśli chodzi o AP-Klient i bazę (która też jest AP) to zależy, ale tak z 5-10.
A po co ci karty wifi?jjacenty pisze:2. Jaką kartę WiFi mam wybrać PCI czy USB? Proszę podać jakieś dobre sprawdzone modele.
-
Jeszcze jeden znajomy chce się dołączyć jest on oddalony ode mnie ok 40m więc pomyślałem, że może wystarczy tylko karta ewentualnie z małą antenkąJo_gurt pisze:A po co ci karty wifi?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciężko może być.
Ale jeśli chcesz spróbować to np Edimax na USB.
Ale jeśli chcesz spróbować to np Edimax na USB.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie chce kolejny urynanet zbudować z 20m kablami antenowymi i antenami helikalnymi.Jo_gurt pisze:A po co ci karty wifi?

No chyba że 40m odległość ale jak za ścianami budynków to bez dodatkowej anteny i tak nie zadziała.
Nie pomagam na PW!
-
Kolego uwierz mi, że nie chcę zbudować "urynanetu". Ja tylko pytam czy w takich warunkach nie wystarczyłaby karta z ewentualną antenką. Ponieważ jest stosunkowo niewielka odległość, brak przeszkód oraz bezpośrednia widzialność anten. Przeszkodą byłaby tylko szyba w oknie. Chodzi o jak najmniejsze koszty. Pozostałe elementy sieci zastosuje według waszych porad.wojteks pisze:Pewnie chce kolejny urynanet zbudować z 20m kablami antenowymi i antenami helikalnymi.
- Jojo
Na taką odległość to wystarczy skrętka, czyli połączenie na kablu.jjacenty pisze:Jeszcze jeden znajomy chce się dołączyć jest on oddalony ode mnie ok 40m więc pomyślałem, że może wystarczy tylko karta ewentualnie z małą antenką
Elektroniczna rewolucja
-
Odpada pomiędzy budynkami jest ulica.Jojo pisze:Na taką odległość to wystarczy skrętka, czyli połączenie na kablu.
-
Również poszukuję jakiegoś routerka, ale raczej na własny użytek. Niestety jestem zupełnie zielony w tej materii.
Mieszkam w domku jednorodzinnym z dosyć dużym ogrodem (do 50m). Chciałbym mieć zasięg na całej działeczce i w całym domku.
Mam Netię i na razie jestem podłączony przez Speedtoucha. Myślę o rozdzieleniu netu dla dwóch laptopów.
Słyszałem, że można do niektórych modeli podłączyć drukarkę i może zewnętrzny dysk USB??? Nie jest to konieczne, ale jeśli się uda...?
Oglądałem już ASUS WL-600G, no i podobały mi się opinie na temat LINKSYS WRT54GL...
Mogę liczyć na pomoc?!
Mieszkam w domku jednorodzinnym z dosyć dużym ogrodem (do 50m). Chciałbym mieć zasięg na całej działeczce i w całym domku.
Mam Netię i na razie jestem podłączony przez Speedtoucha. Myślę o rozdzieleniu netu dla dwóch laptopów.
Słyszałem, że można do niektórych modeli podłączyć drukarkę i może zewnętrzny dysk USB??? Nie jest to konieczne, ale jeśli się uda...?
Oglądałem już ASUS WL-600G, no i podobały mi się opinie na temat LINKSYS WRT54GL...
Mogę liczyć na pomoc?!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BertL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
BertL, pokrywanie działki zasięgiem wymaga trochę nakładów pieniężnych (nie licz, że załatwisz to jednym sprzętem).
Tylko to jest router bez modemu ADSL.BertL pisze:podobały mi się opinie na temat LINKSYS WRT54GL
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli przeszkodą będzie tylko szyba w oknie to może zadziała ale...... niestety nowoczesne szyby najczęściej mocno tłumią WiFi. Jeżeli już robić takie manewry to w oknach domów dać AP żeby anteny się widziały i od AP Client pociągnąć kabel do komputera. Może zadziała ale wcale nie musi.jjacenty pisze:brak przeszkód oraz bezpośrednia widzialność anten. Przeszkodą byłaby tylko szyba w oknie.
Nie pomagam na PW!
-
Witam.
Jak przyszły klient sieci Wi-Fi chciałbym uzyskać fachową opinie na temat hardware'u.
Sieć pracuje w paśmie 2,4 GHz (polaryzacja pozioma), standard 802.11g. Odległość od nadajnika ok 2200m, żadnych przeszkód. Jedyna co przyjąłem za pewnik to fakt, że muszę zakupić antenę paraboliczną przy takiej odległości. Natomiast u źródła (czytaj gości zarządzających siecią) doradzono mi taki zakup:
- antena Logarytmic 18dBi
- karta Karta Sparklan WL-760A (nie posiadam gniazda PCMCIA)
Podobno taki zestaw będzie działał dodatkowo sprawniej po sieć jest zbudowana na urządzeniach pochodzących głównie od tego samego dostawcy (z tej samej strony) co ma zapewnić lepszą kompatybilność (to ma sens w ogóle ?).
Także jak widać wszelkie opinie mile widziane.
Jak przyszły klient sieci Wi-Fi chciałbym uzyskać fachową opinie na temat hardware'u.
Sieć pracuje w paśmie 2,4 GHz (polaryzacja pozioma), standard 802.11g. Odległość od nadajnika ok 2200m, żadnych przeszkód. Jedyna co przyjąłem za pewnik to fakt, że muszę zakupić antenę paraboliczną przy takiej odległości. Natomiast u źródła (czytaj gości zarządzających siecią) doradzono mi taki zakup:
- antena Logarytmic 18dBi
- karta Karta Sparklan WL-760A (nie posiadam gniazda PCMCIA)
Podobno taki zestaw będzie działał dodatkowo sprawniej po sieć jest zbudowana na urządzeniach pochodzących głównie od tego samego dostawcy (z tej samej strony) co ma zapewnić lepszą kompatybilność (to ma sens w ogóle ?).
Także jak widać wszelkie opinie mile widziane.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
spoon, dwie uwagi:
- jak ma to jakoś działać kupuj AP+antenę, a nie sieciówkę+antenę
- jesteś świadomy limitu 20dBm/100mW EIRP? (i czy twój dostawca jest tego świadomy)
- jak ma to jakoś działać kupuj AP+antenę, a nie sieciówkę+antenę
- jesteś świadomy limitu 20dBm/100mW EIRP? (i czy twój dostawca jest tego świadomy)
- Jojo
Czy to w ogóle ktoś kontroluje?Jo_gurt pisze:- jesteś świadomy limitu 20dBm/100mW EIRP? (i czy twój dostawca jest tego świadomy)
-
Jeśli tego nie widać (w co wątpie) jestem laikiem, co nie zmienia faktu, że cieszy mnie szybka odpowiedź. Także nie rozumiem dlaczego AP (Access Point?). Wydawało mi się, że takie urządzenie się kupuje żeby sobie np. bezprzewodowo podłączyć kilka komputerów w domu do zwykłego neta z kabla lub w LAN jakiś. Natomiast podłączając 1-go blaszaka (bo taki jest problem) najprościej i taniej jest chyba tak: antena-kabel-karta w komputerze.
W sumie sieć ta jest gminna i darmowa co nie zmienia faktu, że wypada b.dobrze w porównaniu z innymi możliwościami jakie mam (choć nie ma ich za dużo). Faktem jest że użytkowników jest sporo i głównie zależy mi na jakości połączenia tak żeby nie było problemów typu chwilowe braki internetu, na co notorycznie narzeka mój sąsiad bo kupił antenę typu Yagi (panelówka?).
Nie chce wyjść na ignoranta (niewdzięcznika) ale zależy mi jedynie na tym żeby to dobrze działało i chciałem przeczytać kilka praktycznych porad. A wiec jeśli jeszcze komuś chce się odpisać to konkretne pytanie:
Dlaczego w tej sytuacji AP będzie lepszy do zwykłej kary Wi-Fi (w praktyce ofc)?
W sumie sieć ta jest gminna i darmowa co nie zmienia faktu, że wypada b.dobrze w porównaniu z innymi możliwościami jakie mam (choć nie ma ich za dużo). Faktem jest że użytkowników jest sporo i głównie zależy mi na jakości połączenia tak żeby nie było problemów typu chwilowe braki internetu, na co notorycznie narzeka mój sąsiad bo kupił antenę typu Yagi (panelówka?).
Absolutnie nie rozumiem co tu jest napisane- jesteś świadomy limitu 20dBm/100mW EIRP? (i czy twój dostawca jest tego świadomy)

Nie chce wyjść na ignoranta (niewdzięcznika) ale zależy mi jedynie na tym żeby to dobrze działało i chciałem przeczytać kilka praktycznych porad. A wiec jeśli jeszcze komuś chce się odpisać to konkretne pytanie:
Dlaczego w tej sytuacji AP będzie lepszy do zwykłej kary Wi-Fi (w praktyce ofc)?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W sensie urząd czy w sensie użytkownicy?Jojo pisze:Czy to w ogóle ktoś kontroluje?
Tryb klient.spoon pisze:Także nie rozumiem dlaczego AP (Access Point?).
Jeśli chcesz, żeby to jakoś działało przy tej odległości to nie będzie ani prosto ani tanio niestety.spoon pisze:najprościej i taniej jest chyba tak: antena-kabel-karta w komputerze.
Yagi to nie panelówka. Chyba, że chodzi o firmę yagi.pl, to nic dziwnegospoon pisze:kupił antenę typu Yagi (panelówka?).

Kabel = straty na sygnale. A AP możesz zamontować przy antenie, a co za tym idzie minimalizować długość kabla. No i wtedy można sensowniejszą antenkę zastosować (porządny panel mikropaskowy).Dlaczego w tej sytuacji AP będzie lepszy do zwykłej kary Wi-Fi (w praktyce ofc)?
- Jojo
Zwykli użytkownicy raczej nie są w stanie tego dostrzec, ale urząd teoretycznie tak w końcu po przekroczeniu tych wartości potrzebne są specjalne zezwolenia.Jo_gurt pisze:W sensie urząd czy w sensie użytkownicy?
Jo_gurt ma rację przy takiej odległości najlepiej, aby kabel był jak najkrótszy i zastosowanie AP jest uzasadnione.spoon pisze: Dlaczego w tej sytuacji AP będzie lepszy do zwykłej kary Wi-Fi (w praktyce ofc)?