Blueconnect - Jak to jest w końcu z tym blokowaniem portów?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Blueconnect - Jak to jest w końcu z tym blokowaniem portów?

Post autor: szachu-cad1 »

Jako że od pewnego czasu korzystam z dobrodziejstw pasma HSDPA, postanowiłem sprawdzić jak sprawuje się ów standard w przypadku protokołu BitTorrent. Niestety już przy pierwszym uruchomieniu programu uTorrent zauważyłem, że o ściąganiu plików w ten sposób mogę zapomnieć, po jakimś czasie (i przeglądnięciu forum) uświadomiłem sobie, że jest to wina blokowania portów po stronie usługodawcy – mimo iż uTorrent pokazywał mi ponad 200 seedów, ja łączyłem się tylko z dwoma i transfery były rzędu kilku kB/s. Z góry piszę, że w mojej okolicy Era nie nakłada limitów prędkości, więc reszta portów śmiga spokojnie na 2Mb/s w dzień i w nocy.

Nie zrażony tym faktem uparcie szukałem czegoś co obejdzie blokadę (na tunelowanie portów jestem za głupi, a i czasu nie ma za bardzo). W końcu zatrzymałem się na kliencie o nazwie „Deluge”. Ku mojemu zdziwieniu po lekkich zmianach w opcjach programu, torrenty ruszyły pełną parą. No może nie pełną parą, bo prędkość zależy głównie od ilości źródeł i pory dnia.

A teraz do rzeczy, zdziwił mnie fakt, że czasami jakiś torrent ma 2 albo 3 seedy, a ja łączę się tylko z jednym i pliki ściągają się tylko od niego z pełną parą 250kB/s. Z drugiej strony pewne torrenty posiadają po kilkaset seedów, a ja łączę się tylko z dwoma i to w dodatku prędkość nie jest większa niż kilka KB/s.

Co jest w końcu z tymi torrentami, porty są w końcu poblokowane czy nie, przecież jak byłaby blokada to żaden torrent nie zasysał by plików z pełną parą? A może jest to przyczyna losowania portów przez program przy każdym uruchomieniu?
W morde, wie ktoś o co tu chodzi, bo ja już zgłupiałem?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Blueconnect - Jak to jest w końcu z tym blokowaniem portów?

Post autor: ja.michal »

szachu-cad1 pisze:W morde, wie ktoś o co tu chodzi, bo ja już zgłupiałem?
W erze jest wewnętrzne, dynamiczne IP czyli posty nie są tunelowanie i dlatego. Sam ich nie przetunelujesz.

Torrenty sieją po wszystkich portach i naprawdę szkoda mi innych userów w okolicy bo ten noteB to chyba strasznie już chodzi.

Internet komórkowy to nie net do ściągania torrentów.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

szachu-cad1 pisze:Z góry piszę, że w mojej okolicy Era nie nakłada limitów prędkości,
A gdzie nakłada? :zdziwko:

Prędkość zależy nie tylko od ilości ale też od samych uploaderów. Możesz mieć jednego, ale z up 100Mbit/s albo 200 z uploadem 1kB/s.
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Z tym wewnętrznym IP rozumiem, ale jak pisałem wcześniej, czasami potrafię ściągać potwornie wielkie pliki (po kilkadziesiąt GB) ze stałą prędkością 250kB/s. Ja chciałbym wiedzieć od czego zależy to, że niektóre torrenty da się ściągnąć bez bólu głowy, a inne nie. Ogólnie to też jestem zdania, że Internet komórkowy nie służy do torrentów, ale jeżeli mam możliwość ściągnąć film w 1,5h to czemu nie, tym bardziej, że nie ma limitów transferów?

noteB - co to takiego?
Ostatnio zmieniony 2009-04-09, 18:39 przez szachu-cad1, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

szachu-cad1 pisze:noteB - co to takiego?
BTS z WCDMA.
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:A gdzie nakłada?
Jak to gdzie, wystarczy poczytać kilka tematów na forum, wszędzie ludzie płaczą, że po transferze 1GB spada im prędkość, sam przed zmianą EDGE na HSDPA miałem przycinane prędkości.

A z tym uploaderem to rzeczywiście racja, wcześniej o tym nie pomyślałem - a to takie proste. No dobra, a czemu uTorrent za żadne skarby nie chciał mi sciągać z takimi prędkościami jak Deluge? Od razu piszę, że próbowałem z wszystkimi ustawieniami i nic. Dopiero po instalacji Deluge, mogę ściągać torrenty jak przy normalnym stałym łączu.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Internet komórkowy to nie net do ściągania torrentów.
Ja tam ściągam i to z pełną prędkością i jestem zadowolony, więc jednak można. W Iplusie też nie miałem problemów żadnych.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Boras pisze:Ja tam ściągam i to z pełną prędkością i jestem zadowolony, więc jednak można.
Nie chodzi o to, że nie można, ale jak to wpływa na pracę sieci :] . Współczuję zatem użytkownikom tego samego NodeB-a co Ty. Dzięki podobnym Tobie klientom limity nigdy nie znikną z internetu mobilnego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Boras pisze:W Iplusie też nie miałem problemów żadnych.
Potwierdzam.
Blido pisze:Współczuję zatem użytkownikom tego samego NodeB-a co Ty.
Jak się dobrze skonfiguruje klienta np. by otwierał max 5-10 połączeń to nic takiego się nie stanie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak się dobrze skonfiguruje klienta np. by otwierał max 5-10 połączeń to nic takiego się nie stanie.
Przy takiej ilości połączeń raczej trudno ściągać pełną prędkością, jak to robi Boras. Musiałoby się trafić na seeda z bardzo dużym uploadem, który większość użytkowników sieci BitTorrent ogranicza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Przy takiej ilości połączeń raczej trudno ściągać pełną prędkością,
Niestety racja. Ale przecież można poczekać jakiś czas :)
Blido pisze:Musiałoby się trafić na seeda z bardzo dużym uploadem, który większość użytkowników sieci BitTorrent ogranicza.
Tak, czasem do bardzo małych prędkości :(
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Boras pisze:Ja tam ściągam i to z pełną prędkością i jestem zadowolony, więc jednak można. W Iplusie też nie miałem problemów żadnych.
Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że porty są jednak otwarte, czy może działa to na innej zasadzie... dobrze rozumiem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szachu-cad1 to nie jest tak do końca. Jak port byłby otwarty to można by było się do Ciebie połączyć na tym porcie. A tak nie jest. Jedynie Ty możesz się łączyć z kimś. Odwrotnie, czyli ktoś nie może się podłączyć do Ciebie.
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

OK. A jak mam tłumaczyć fakt, że z wszystkich klientów BitTorrent tylko Deluge umożliwił mi osiąganie tak dużych transferów?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

szachu-cad1, taka budowa programu. Widocznie dużo więcej połączeń w różnych sieciach otwiera.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Najlepiej jest chyba z Plusem i Orange w tej materi. Można wykupić stałe IP.

=> Orange VPN
=> Plus: dynamiczne, statyczne
Boras

Blido pisze:Dzięki podobnym Tobie klientom limity nigdy nie znikną z internetu mobilnego.
Blido, wybacz ale płacąc za usługę nie wyobrażam sobie abym zrezygnował ze ściągnięcia czegoś co mi jest potrzebne i jakoś nie czuję, że to dzięki mnie nigdy nie zrezygnują z limitów. Druga sprawa, w mieście w którym najczęściej używam mobilnego internetu znam kilka osób, które korzystają tak samo jak ja i jakoś mało kto narzeka. Więc tłumaczenie, że niby tacy użytkownicy przyczyniają się do tego, że są limity może sobie przypisywać stara trójca, która daje ludziom po kilkaset MB. Limity są moim zdaniem bardziej sprawą materii ekonomicznej patrz: dodatkowe pakiety :). Więc proszę Cię nie pisz, że dzięki mnie nigdy limity nie znikną bo zaraz się na mnie rzucą użytkownicy co mają małe limity i oskarżą, że ja temu winien :D
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Boras pisze:Blido, wybacz ale płacąc za usługę nie wyobrażam sobie abym zrezygnował ze ściągnięcia czegoś co mi jest potrzebne i jakoś nie czuję, że to dzięki mnie nigdy nie zrezygnują z limitów.
I właśnie z powodu takiego podejścia limity być muszą - bo tylko one trzymają jeszcze torrenciarzy w ryzach. "Płacę, więc będę ściągał ile wlezie, trzeba maksymalnie wykorzystac tę kasę". Ludzie nie znają umiaru. Operatorzy sprzedając usługę muszą liczyć się z faktem, że jeśli dają komuś np. HSDPA wyciągające kilka Mb/s to te kilka Mb/s może iść 24/7. Nie mam nic przeciwko ściąganiu, ale z umiarem - wyłącznie FTP/HTTP, bo nie zabijają łącza jak P2P. I tylko w nocy, aby nie obciążać sieci w dzień kiedy wszyscy surfują.
Boras pisze:Druga sprawa, w mieście w którym najczęściej używam mobilnego internetu znam kilka osób, które korzystają tak samo jak ja i jakoś mało kto narzeka.
Nie sądzisz chyba, że kilka osób mogłoby zablokować wszystkie NodeB-y w mieście :rotfl:
Boras pisze:Więc tłumaczenie, że niby tacy użytkownicy przyczyniają się do tego, że są limity może sobie przypisywać stara trójca, która daje ludziom po kilkaset MB.
A Play to co? Nie ma limitów?
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Koledzy, temat limitów został wyjaśniony tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14799

Ja czekam na wypowiedzi forumowiczów, którzy mają jakieś doświadczenie w zakresie tematyki "torrent". Wiem, że jest to bardzo ciężki, a wręcz przez niektórych uważany za "haniebny" temat - jednak nie oszukujmy się, problem P2P w sieciach komórkowych istnieje i według mnie jest to bardzo gorący temat.

Tak więc zapraszam do dyskusji "torrenciarzy".
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 10:00 przez szachu-cad1, łącznie zmieniany 1 raz.
Boras

Blido pisze:"Płacę, więc będę ściągał ile wlezie, trzeba maksymalnie wykorzystac tę kasę"
Nic nie napisałem, że ściągam ile wlezie, wszyscy wiemy, że tak się nie da bo same limity na to nie pozwolą. Pisałem tylko, że gdy jest mi coś potrzebne to ściągam i mam całkiem przyzwoitą prędkość (z reguły maksymalną) aby wyjaśnić autorowi tematu, iż jest to możliwe, więc nie przeinaczaj moich słów używając cytatów, bo sugerujesz innym, że tak napisałem a to nie jest fair z Twojej strony.
Blido pisze:Nie sądzisz chyba, że kilka osób mogłoby zablokować wszystkie NodeB-y w mieście :rotfl:
No właśnie ja tak nie sądzę czego dałem wyraz we wcześniejszym poście ale skoro Ty napisałeś, że współczujesz tym ludziom korzystającym z tego samego Nede-B co ja to chyba wyszło iż sam tak uważałeś, stąd mój post.
Blido pisze:A Play to co? Nie ma limitów?
Oczywiście, że ma limity. Są one jednak kilka razy wyższe co zdecydowanie ułatwia życie, pisze Ci to człowiek, który sam doświadczył polityki małych limitów w Iplusie.
Blido, może masz alternatywne łącze, które używasz gdy musisz ściągnąć coś większego, ja do takiego nie mam cały czas dostępu więc korzystam z mobilnego. Uważam, że gdybyś miał możliwość ściągnięcia sobie czegoś czego potrzebujesz siecią p2p zapewne byś to zrobił, bo wątpię abyś w tym momencie oskarżył się, że przyczyniasz się do limitów operatorów.
Mój post troszkę odbiegł od tematu za co przepraszam ale chciałem coś tylko wyjaśnić.

Wracając do tematu. Taka mała ciekawostka http://nt.interia.pl/internet/cyberkult ... ch,1043365
szachu-cad1 też zauważyłem, że wiele zależy od programu. Jednym z najbardziej zaawansowanych jest Azureus (Vuze). Można w nim sprawdzić czy porty są poblokowane. Pokazuje również stan torrenta poprzez kolorowe "buźki". Tak na przykład mając zablokowane porty teoretycznie nigdy nie powinno być wszystko ok (czyli zielonej "buźki") a jednak często właśnie wszystko jest ok, mimo iż porty zablokowane i IP nie to co trzeba.
marens
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:HSDPA wyciągające kilka Mb/s to te kilka Mb/s może iść 24/7.
Dzieliłem kiedyś z sąsiadem, który był maniakiem P2P. Łącze wysycone w 100% cały czas przez niego. Miałem klucze do niego na wypadek zawiechy a często wyjerzdrzał to wtedy BitComet się ustawiało 5kB/s / 5 kB/s

[ Dodano: 2009-04-11, 11:35 ]
Blido pisze:Nie mam nic przeciwko ściąganiu, ale z umiarem - wyłącznie FTP/HTTP, bo nie zabijają łącza jak P2P. I tylko w nocy, aby nie obciążać sieci w dzień kiedy wszyscy surfują.
Czyli RS nocą pod koniec okresu.
Awatar użytkownika
szachu-cad1
Użytkownik forum

Boras pisze:Wracając do tematu. Taka mała ciekawostka http://nt.interia.pl/inte...rkowych,1043365
I prosta sprawa, problemu się nie uniknie (przynajmniej tam, gdzie nie ma lub dopóki są limity).

A jestem ciekaw jak to wygląda oficjalnie u usługodawców. Czy od strony technicznej usługodawcy afiszują się z utrudnianiem wymiany P2P (tu chodzi mi dokładnie o sieć BitTorrent), czy może przy limitach ludzie dają sobie spokój ze ściąganiem i tematu nikt nie rusza, bo nie wierzę, że wszyscy "którzy mogą" operować w sieci BitTorrent, robią to 24h/7?
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 10:44 przez szachu-cad1, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

szachu-cad1 pisze:według mnie jest to bardzo gorący temat.
Gorący temat to VoIP & Play
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szachu-cad1 pisze:problem P2P w sieciach komórkowych istnieje i według mnie jest to bardzo gorący temat.
Zależy już w jakiej sieci. W Plusie nie ma z tym problemów. Ale łącze komórkowe cechuje się dużymi pingami i zauważyłem, że część seedów/peerów nie chce się podłączać do takich klientów. Co więcej należy jeszcze poprawnie ustawić klienta p2p, dobrać odpowiedniego klienta. Nieco moich doświadczeń możesz sobie poczytać np w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=170541#170541
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Boras pisze:Pisałem tylko, że gdy jest mi coś potrzebne to ściągam i mam całkiem przyzwoitą prędkość (z reguły maksymalną) aby wyjaśnić autorowi tematu, iż jest to możliwe
Nie oskarżam Cię o ssanie 24/7, wytknąłem Ci jedynie korzystanie z P2P na internecie komórkowym. Przecież wszystko co jest na P2P a nawet więcej można znaleźć na serwerach FTP lub HTTP takich jak RS, Megaupload itp. Więcej roboty, bo rzeczy sa najczęściej w partach, ale nie zabija się tak łącza. Poza tym nie ściągasz chyba kilkugigowych ISO gier czy programów na BC? (Pominę już ich legalność)
Boras pisze:Blido, może masz alternatywne łącze, które używasz gdy musisz ściągnąć coś większego
Nie mam. Używam BC z limitem 500MB na miesiąc. Jak potrzebuję coś ściągnąć, to tylko z FTP lub HTTP. uTorrenta owszem, mam, ale po to żeby po limicie coś się ściągało z prędkością 2kB/s w czasie gdy nie surfuję a komp jest włączony. Przy takim ściąganiu jest otwarte jedno do trzech połączeń TCP/IP, więc nie ma mowy o zaphcaniu sieci. Nigdy mi do głowy nie przyjdzie aby odpalać P2P zanim przekroczę limit, zwłaszcza że zauważyłem że skutkuje to szybszym wejściem limitu. Kiedy ściągam z serwerów prędkość maleje nierzadko w kilkadziesiąt godzin po przekroczeniu limitu.
Boras pisze:Uważam, że gdybyś miał możliwość ściągnięcia sobie czegoś czego potrzebujesz siecią p2p zapewne byś to zrobił
Wyjaśnienie powyżej :]
Niestety, limity w internecie komórkowym były, są i będą - po prostu gdyby je zniesiono, zaraz znalazłyby się osoby, które doiłyby torrenty 24 godziny na dobę. Mam nadzieję że Ty, Boras, nie zaliczasz się do tych osób.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Ja tam moze zbyt duzego stazu nie mam, jesli chodzi o korzystanie z neta komórkowego, ale mam dość po 5 latach korzystania z lokalnego neta radiowego.... Ludzie jak wypuszczenii z buszu ściągali bez opamiętania po 24h/dobe z wszystkich programów p2p jakich tylko się dało i net właściwie działał tylko 0,5 godziny po zrestartowaniu serwera... Jakość-tragedia i jestem gorącym zwolennikiem limitów w sieciach radiowych(komórkowych), bo inaczej tego się po prostu nie da rozwiązać, ludzie co chcą legalnie przeglądać stronki www muszą czekać po 20 sekund na załadowanie strony, wszystkich torenciarzy w tym momencie byłbym w stanie roznieść w pył.. Ewentualnie innym bardzo skutecznym sposobem wprowadzonym w innej lokalnej "radiówce" jest wprowadzenie kar 250zl za zbytnie, ciągłe obciążanie nadajnika co jest jakimś wyjściem poza limitami... Ja wyciągnąłem wniosku tyle, że w życiu nie wziąłbym neta radiowego(komórkowego) bez limitów(kar) nawet jakby ktoś mi taki proponował:)
Ostatnio zmieniony 2009-04-15, 10:40 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
Boras

adixm, dlatego uważam, że ciekawe rozwiązanie wprowadzają niektóre sieci kablowe, które w nocy podwajają limit. Dobrze by było takie coś wprowadzić w radiowych, komórkowych na p2p np: aby działał tylko nocą (jeśli to technicznie możliwe). Z tymi karami to troszkę przesada moim zdaniem, ktoś tam ocenia czy obciążasz nadajnik w miarę normalnie czy za mocno? A w komórkowym z tego co czytam na forum to i tak mało komu działa dobrze p2p. Z reguły ludzie osiągają bardzo małe prędkości więc nie sądzę że to jakoś specjalnie obciąża sieć. Swoją drogą pamiętam jak półtora roku temu kupowałem IPlusa i sprzedawca zachwalał, że można ściągać sobie co się chce bo rzadko kiedy limit zakładają;). Proszę jaka podwójna polityka :) :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:wentualnie innym bardzo skutecznym sposobem wprowadzonym w innej lokalnej "radiówce" jest wprowadzenie kar 250zl za zbytnie, ciągłe obciążanie nadajni
To jest złe rozwiązanie. Przecież dostawca oferuje łącząc powinien wiedzieć, że ktoś może używać łącza 24h/dobę z pełną prędkością łącza. Właśnie dlatego są limity.
kozik
Użytkownik forum

Post autor: kozik »

a wyciągnąłem wniosku tyle, że w życiu nie wziąłbym neta radiowego(komórkowego) bez limitów(kar) nawet jakby ktoś mi taki proponował:)
Kp;egbo Operatorzy przez nakładanie limitów oszukują abonentów w białych rękawiczkach zasłaniając się regulaminem. W umowie masz napisane że operator zobowiązuje się dostarczyć Ci usługę za którą płacisz. A wprowadzanie limitów kłóci się z tym. Ja mam BCnie limitowany i czasami ciągnę filmy z torrentów mające po 4 Giga i jakoś się nic z siecią nie dzieje. Właśnie przez takie podejście Ery która tnie transfer do 16Kb/s czekam do końca umowy czyli do lipca i przenoszę się z netem do Netii.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kozik pisze:Ja mam BCnie limitowany
Jakoś ci nie wierzę :]
ODPOWIEDZ