Neostrada...
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Neostrada...
Witam. Mieszkam w wiosce oddalonej o ok. 5 km od ponad 100tys. miasta (Koszalin). w tej części wioski, w której mieszkam domki podzielone są na rzędy ( jeden to około 12 10arowych działek). W rzędzie obok jest neostrada. Jeśli chcieć by ją przeprowadzać przez działkę sąsiada to będzie ok 40m, a jeśli od punktu przy rozwidleniu ulic (tp chce tylko stamąd) ponad 150m... Mam więc 2 pytania:
1. Składałem wniosek o przyłaczenie neostrady, jednak w tym rzędzie tylko ja chcę ją założyć, dlatego tp mi odmówiło. Czy telekomunikacja polskanie ma obowiązku zapewnić mi dostępu do telefonu, a tym samm internetu? Czy są jakieś szanse, że uda się to wywalczyć? Co byście zrobili na moim miejscu?
2. Znacie może jakieś sprawdzone alternatywy dla internetu przez łącze telefoniczne? Internet ten musi nie mieć limitów pobierania danych i być dość stabliny. Mam obecnie internetz sieci komórkowej i nie jestem zadowolony. Wiem, że nie ma u mnie kablówki. Może jakaś radiówka?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Turan404
1. Składałem wniosek o przyłaczenie neostrady, jednak w tym rzędzie tylko ja chcę ją założyć, dlatego tp mi odmówiło. Czy telekomunikacja polskanie ma obowiązku zapewnić mi dostępu do telefonu, a tym samm internetu? Czy są jakieś szanse, że uda się to wywalczyć? Co byście zrobili na moim miejscu?
2. Znacie może jakieś sprawdzone alternatywy dla internetu przez łącze telefoniczne? Internet ten musi nie mieć limitów pobierania danych i być dość stabliny. Mam obecnie internetz sieci komórkowej i nie jestem zadowolony. Wiem, że nie ma u mnie kablówki. Może jakaś radiówka?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Turan404
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Neostrada...
Telefonu teoretycznie tak ale to nie jest równoznaczne z internetem.turan404 pisze:Czy telekomunikacja polskanie ma obowiązku zapewnić mi dostępu do telefonu, a tym samm internetu?
To tylko kabel (kablówka, adsl albo dobra radiówka ewentualnie WiMax, Sferia)turan404 pisze:Internet ten musi nie mieć limitów pobierania danych i być dość stabliny
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To już sam musisz znaleźć odpowiedź na to pytanie...my ne znamy realiów Twojej miejscowości,a nawet nie raczysz podać jej w profiluturan404 pisze:Może jakaś radiówka?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Na takim forum jest oczywistym,że chcąc zadawać pytania i oczekując odpowiedzi trzeba mieć wpisaną miejscowość.
[ Dodano: 2009-04-26, 13:06 ]
Ma obowiązek.turan404 pisze:Czy telekomunikacja polskanie ma obowiązku zapewnić mi dostępu do telefonu, a tym samm internetu?
Internetu też - za pomocą modemu analogowego z prędkością 14,4 kbit/s

[ Dodano: 2009-04-26, 13:08 ]
Szukali alternatywnego dostawcy.turan404 pisze:Co byście zrobili na moim miejscu?
Tak blisko dużego miasta i w "łatwym" terenie nie powinno być z tym problemów

[ Dodano: 2009-04-26, 13:12 ]
TP prowadzi przylącze od szafy/puszki z kablem wieloparowym,magistralnym,więc akurat to,że sąsiad 40m od Ciebie ma kabel nie znaczy,ze TP będzie od niego ciągnąć.turan404 pisze:Jeśli chcieć by ją przeprowadzać przez działkę sąsiada to będzie ok 40m, a jeśli od punktu przy rozwidleniu ulic (tp chce tylko stamąd) ponad 150m...
Poza tym pozostaje kwestia wolnych par,wolnych slotów na dslamie,etc. - dla jednego abonenta tepsa nie będzie prowadziła nowej magistrali czy dokładala kart za kiladziesiąt tysięcy złotych - to jest niestety logiczne i zrozumiałe

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sferia nie ma limitów?wojteks pisze:Sferia

- wojteks
- *** Administrator ***
Może się troszkę rozpędziłem bo tego nie jestem pewny.Jo_gurt pisze:Sferia nie ma limitów?
Nie pomagam na PW!
- bob
- Guru bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety chyba autorowi chodziło o rozwiązanie bez kabli tp... a ta sferia ma mizerne limity, chyba takie jak u wielkiej trójcy albo jeszcze gorzej.bob pisze:SFERIOstrada nie ma limitów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Oparłem się na tym:krystianb pisze:Niestety chyba autorowi chodziło o rozwiązanie bez kabli
turan404 pisze:Znacie może jakieś sprawdzone alternatywy dla internetu przez łącze telefoniczne?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Alternatywa = inna możliwość, alternatywa dla linii telefonicznej - połączenie bezprzewodowe, autor pisze że jakoś tepsa się do założenia kabla nie pali.turan404 pisze:Znacie może jakieś sprawdzone alternatywy dla internetu przez łącze telefoniczne?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Hmm, jakoś inaczej to zrozumiałem.krystianb pisze:Alternatywa = inna możliwość,

Wytłumaczę się jak.

I sposób:turan404 pisze:Znacie może jakieś sprawdzone alternatywy dla internetu
Poza tymturan404 pisze:przez łącze telefoniczne
turan404 pisze:Czy telekomunikacja polskanie ma obowiązku zapewnić mi dostępu do telefonu, a tym samm internetu? Czy są jakieś szanse, że uda się to wywalczyć?
wojteks pisze:Telefonu teoretycznie tak ale
Tak żem to zrozumiał. Więc napisałem o Sferii przez łącze telefoniczne.wojteks pisze:To tylko kabel (kablówka, adsl