Oferta Orange Free to oferta dostępna wyłącznie dla konsumentów dotycząca dostępu do Internetu w Sieci Orange. W ramach Oferty od dnia 30 kwietnia 2009 r. usługa Orange Free jest dostępna w czterech opcjach: Orange Free 39 i pół, Orange Free Standard, Orange Free Premium i Orange Free Platinum.
Oto wycinek z regulaminu oferty dotyczący limitów i tego co się dzieje po przekroczeniu limitu.
Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwającego do końca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych, a mianowicie w takim wypadku usługa będzie umożliwiać przesyłanie danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych, jednakże nie większa niż 64 kb/s (górna granica prędkości). Limit przesyłanych danych wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free 39 i pół, 1 GB dla opcji Orange Free Standard, 6 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free Platinum. Taktowanie odbywa się za pomocą paczek danych o wielkości 1 KB. Do powyższego limitu nie są wliczane dane transferowane w ramach usługi Orange Hotspot.
Sprytni są, w tym najmniejszym abonamencie za 39,50 jest limit 0,5GB.
Źródło www.telix.pl .
Jojo pisze:1 GB dla opcji Orange Free Standard, 6 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free Platinum.
Najlepsze limity jak widziałem są w sklepie internetowym czyli kolejno
Standard - 1,5 GB, Premium - 7 GB, Platinium - 14 GB http://www.orange.pl/portal/map/map/cor ... 1100431848
a podobno jak się poprosi o aktywację APNu "vpn" (można argumentować, że chodzi nam o ominięcie kompresji obrazów, która jest dmyślna i niewyłączalna przy APNie "internet", bo idzie się przez proxy), to wtedy Oranżada nie zlicza przesyłu danych
wtedy można wybrać minimalny abonament i hulaj dusza bez kontusza
(dla ułatwienia sprzedają ten patent w sieci po 30 zł)
Aldi pisze:Ale i tak jesli chodzi o internet bezprzewodowy to najlepsza oferte ma caly czas Play
Ale nie w pre-paid. Jeżeli zatem chcą mieć najlepszy internet bezprzewodowy, muszą poprawić ofertę pre-paid (bo 12 gr w Fresh, to dużo za dużo w porównaniu z 2gr u konkurencji w Heyah). Jak poprawią, to wtedy będziemy mogli napisać, że Play ma najlepszą ofertę internetu bezprzewodowego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
...ale chesz porównać oferte internetu w planie telefonicznym czy dedykowaną ofertę PlayOnline?
W pakiecie od ING (300 zł - można tez kupić na allegro bez zabawy z ING) dostajesz 60GB transferu razem z modemem do wykorzystania na 12 miesięcy - nie liczyłem ile to wychodzi za MB czy kB ale na pierwszy rzut oka się opłaca (miesięczna opłata wychodzi 25 zł, a modem w najgroszym przypadku można sprzedać)
madinga pisze:a podobno jak się poprosi o aktywację APNu "vpn" (można argumentować, że chodzi nam o ominięcie kompresji obrazów, która jest dmyślna i niewyłączalna przy APNie "internet", bo idzie się przez proxy), to wtedy Oranżada nie zlicza przesyłu danych
wtedy można wybrać minimalny abonament i hulaj dusza bez kontusza
(dla ułatwienia sprzedają ten patent w sieci po 30 zł)
Patent? sprzedają? buhahaha naśmiałem się z tego postu
Powiedz ,że może jeszcze Ty to kupiłeś i nabrałeś się co?
Wystarczy zadzwonić do Orange o poprosić o zmianę na vpn i po kłopocie a nie dawać komuś dodatkowo 30zł i robić z siebie .....
A tak dla wszystkich zainteresowanych,jeśli zmienicie na vpn to limity już są bo Orange załatali już dziurę
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
sam się w takie rzeczy nie bawię - zacytowałem tylko informacje z artykułu w Telepolis http://telepolis.pl/news.php?id=14674
wydało mi się ciekawe, że:
- Orange coś takiego przeoczył
- ludzie to sprzedają innym (mniej uświadomionym) za 30zł, podczas, gdy sprawa jest podobno znana
a modemy Playa z rocznym limitem 60GB można kupić na allegro: http://allegro.pl/item630155250_starter ... _w_wa.html
(tylko dla odniesienia - nie reklamuję tutaj nikogo)
madinga pisze:dla przypomnienia Orange w najnowszym mini abonamencie chce 39,50 zł (czyli 56 dni za za miesiąc za ok. 72,50 zł) dając tylko 0,5GB transferu
Ale gdzie Orange,a gdzie Play...jesli chodzi o jakośc i niezawodność
Patryk_ pisze:
Ale gdzie Orange,a gdzie Play...jesli chodzi o jakośc i niezawodność
Wszystko zależy od lokalizacji a nie od tego czy to Orange, Play, czy cokolwiek innego.
W przynajmniej dwóch miejscach mam tak, że Play śmiga ile się da, a Orange pomimo raportowanego dobrego zasięgu (odległość od BTSa 2km, pusta przestrzeń) cieknie jak krew z nosa (pomimo wielokrotnych interwencji).
Ja używam Orange ze względu na większy zasięg, ale cenowo w pre-paidach Play ma bardzo agresywną ofertę.
Ja sprawdzałem tego orangutana to na hspa nie zawodzi w różnych lokalizacjach. Co do Edge to nie będę się sprzeczał. Z tego co czytałem na forum to Patryk_, też przetestował dobrze naszą konurbację i chyba z pół Polski. Co do Play to tylko u mnie raz dobrze zagrał przez miesiąc i tyle. Nie wspomnę o tej prędkości około 1Mbps. To dobre ale tam gdzie nie ma innych możliwości. Orangutan był dobry kilka lat jako główny internet.
Z kogo chcecie zrobić świętego? Z Orange czy z Play?
Jedna i druga jest siebie warta. Jedni narzekają drudzy się cieszą. Innym działa z prędkością jednego mega, innym nie działa w ogóle. Tak jest z obiema sieciami, nie ma wyjątków. Play jest młody i robi wszystko aby objąć zasięgiem jak największy teren i robi to szybko (prowizorka). Jak by miał zezwolenie to nawet BTS by z palmy zrobił. Orange siedzi tu już ponad 10 lat wszystko ma rozbudowane profesjonalnie i jak widać wcale nie działa to tak super jak być powinno, zwłaszcza z EDGE który działa jak dopisze los.
Jojo pisze:Z kogo chcecie zrobić świętego? Z Orange czy z Play?
Jojo pisze:Orange siedzi tu już ponad 10 lat wszystko ma rozbudowane profesjonalnie i jak widać wcale nie działa to tak super jak być powinno, zwłaszcza z EDGE który działa jak dopisze los.
Żeby jeszcze przynajmniej zrobili normalne pokrycie wzdłuż głównych linii kolejowych...
Też niezależnie od operatora rwie i nic się nie daje sensownego zdziałać.
Telekomunikacja Kolejowa kiedyś miała taki projekt, żeby w wagonach było WiFi a link EDGE/UMTS zapewniały anteny zewnętrzne na dachu. Mieli podpisać umowę z Erą, ale najwyraźniej nic z tego nie wyszło...