Huawei e160 jako PenDrive
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Huawei e160 jako PenDrive
Kupiłem kilka dni temu kartę pamięci 2GB do mojego modemu.
Włożyłem, podłączyłem i działa. Zero problemów - modem po podłączeniu wykrywany jest jako: Wirtualny napęd CD + Pamięć masowa USB
Dzisiaj akurat miałem okazję go przetestować na innym kompie, wkładam do portu USB i nic, wykrywa tylko Napęd CD, ale nie wykrywa pamięci USB.
Jak się teraz zorientowałem, żeby wykryło mi go jako pendrive'a, muszę najpierw zainstalować tę aplikację.
Tylko w takim razie to nie ma sensu, bo nie na każdym kompie się da coś zainstalować (uprawnienia), a poza tym sama idea Pendrive zakłada żeby nie śmiecić na kompach.
Czy nie ma innego sposobu na automatyczne wykrywanie pamięci USB w E160 bez instalowania tej aplikacji ?
Włożyłem, podłączyłem i działa. Zero problemów - modem po podłączeniu wykrywany jest jako: Wirtualny napęd CD + Pamięć masowa USB
Dzisiaj akurat miałem okazję go przetestować na innym kompie, wkładam do portu USB i nic, wykrywa tylko Napęd CD, ale nie wykrywa pamięci USB.
Jak się teraz zorientowałem, żeby wykryło mi go jako pendrive'a, muszę najpierw zainstalować tę aplikację.
Tylko w takim razie to nie ma sensu, bo nie na każdym kompie się da coś zainstalować (uprawnienia), a poza tym sama idea Pendrive zakłada żeby nie śmiecić na kompach.
Czy nie ma innego sposobu na automatyczne wykrywanie pamięci USB w E160 bez instalowania tej aplikacji ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei e160 jako PenDrive
Wylaczyc virtual cd. Niech zostanie modem+pamiec.
-
Przeszukałem forum, znalazłem coś o komendzie AT^U2DIAG=256
O to chodzi ?
Bo ja tak dotychczas nic nie zmieniałem w tej kwestii -i dziwne to trochę dla mnie, że pamięć wykrywa tylko po zainstalowaniu softu, we wszystkim co mam na USB - od komórki po cyfrówkę - zawsze pamięć USB wykrywana jest automatycznie.
Szkoda że nie można mieć zarówno CD jak i pamięci tak jak mam teraz z zainstalowanym softem (tylko żeby pamięć działała także bez softu)
O to chodzi ?
Bo ja tak dotychczas nic nie zmieniałem w tej kwestii -i dziwne to trochę dla mnie, że pamięć wykrywa tylko po zainstalowaniu softu, we wszystkim co mam na USB - od komórki po cyfrówkę - zawsze pamięć USB wykrywana jest automatycznie.
Szkoda że nie można mieć zarówno CD jak i pamięci tak jak mam teraz z zainstalowanym softem (tylko żeby pamięć działała także bez softu)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale tą komendą przełączasz modem w tryb pamięci USB. To podobnie jak ustawienia portu USB w niektórych telefonach. W zależności od ustawienia telefon widziany jest w systemie jako modem albo czytnik kart pamięci.adamos22 pisze:zawsze pamięć USB wykrywana jest automatycznie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
OK, skopiowałem soft na Pamięć, wyłączyłem CD i teraz niby mam Pendrive, ale..
Jak go podłączam to od razu wykrywa mi też modem, i zakładając że jestem np. u kolegi i chcę tylko przenieść plik, to muszę 4 razy kliknąć "anuluj" po czym ukaże mi się jeszcze info że urządzenie może nie działać poprawnie.
Skoro czytnik kart mógł uaktywniać się dopiero po instalacji softu, to z modemem też tak mogło by być. Ech, jak bym wiedział że tyle z tym zachodu, to bym sobie kupił zwykłego pendrive'a zamiast karty pamięci.
Jak go podłączam to od razu wykrywa mi też modem, i zakładając że jestem np. u kolegi i chcę tylko przenieść plik, to muszę 4 razy kliknąć "anuluj" po czym ukaże mi się jeszcze info że urządzenie może nie działać poprawnie.
Skoro czytnik kart mógł uaktywniać się dopiero po instalacji softu, to z modemem też tak mogło by być. Ech, jak bym wiedział że tyle z tym zachodu, to bym sobie kupił zwykłego pendrive'a zamiast karty pamięci.
Co do telefonu - w telefonie tryb można wybrać z klawiatury i zajmuje to 3 sekundy, komendy tak łatwo nie wyślę.To podobnie jak ustawienia portu USB w niektórych telefonach
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I jak Ci potrzeba samej pamięci to będzie lepsze rozwiązanie. Funkcja pendrive to nie jest podstawowa funkcja modemu, więc nie ma sie co dziwić, że urządzenie chce instalować się jako modem.adamos22 pisze:jak bym wiedział że tyle z tym zachodu, to bym sobie kupił zwykłego pendrive'a zamiast karty pamięci.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Do tej pory używałem do tego odtwarzacza MP3 i pomimo, że nie jest to podstawowa funkcja, to sprawdzał się świetnie jeśli chodzi o obsługę - podłączam i działa, tylko że mam MP3 z kablem i to trochę nie wygodne było.Funkcja pendrive to nie jest podstawowa funkcja modemu, więc nie ma sie co dziwić, że urządzenie chce instalować się jako modem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adamos22, w modemie ta pamięć to dodatek tylko. Główna funkcja to modem. W odtwarzaczach mp3 główna funkcja to odtwarzanie muzyki z pamięci na którą ją wrzuciłeś.
Używanie modemu jako pena mija się z celem. Duży i właśnie niewygodny trochę.
Lepiej jakiś mały pen np. pqi.
Używanie modemu jako pena mija się z celem. Duży i właśnie niewygodny trochę.
Lepiej jakiś mały pen np. pqi.
-
No OK, teraz już wiem ale jak już zainwestowałem w kartę to mogę trochę ponarzekać 
Nie chodzi mi przy tym o wielkość itd, tylko o to, że mogli to rozwiązać tak, żeby po włożeniu do portu od razu pokazywało się CD + Pamięć i było by OK - jestem przekonany, że technicznie jest to możliwe, a tak w obecnym kształcie jest to upierdliwe i faktycznie na dłuższą metę nie praktyczne.

Nie chodzi mi przy tym o wielkość itd, tylko o to, że mogli to rozwiązać tak, żeby po włożeniu do portu od razu pokazywało się CD + Pamięć i było by OK - jestem przekonany, że technicznie jest to możliwe, a tak w obecnym kształcie jest to upierdliwe i faktycznie na dłuższą metę nie praktyczne.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Trochę abstrahując od tematu, to są mp3-ki na które wrzuca się pliki tylko poprzez specjalny soft (moja dziewczyna ma taką i niestety nie jest widoczna jak zwykły pendrive). Co więcej zwykłego pliku nie da się wrzucićadamos22 pisze:podłączam i działa, tylko że mam MP3 z kablem i to trochę nie wygodne było.

A próbowałeś tej komendy AT^U2DIAG=257 Więcej komend mamy wadamos22 pisze:żeby po włożeniu do portu od razu pokazywało się CD + Pamięć

Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak, próbowałem, ona przywraca stan pierwotny. Tak w ogóle, to jest źle opisana w FAQ, bo zamiast:A próbowałeś tej komendy AT^U2DIAG=257
(tak właśnie bym chciał)włączenie funkcji wirtualnego CD-ROM'u i czytnika kart pamięci na wstępie + modem po zainstalowaniu sterowników;
powoduje ona :
Włączenie funkcji wirtualnego CD-ROM'u na wstępie + modem i czytnik kart pamięci po zainstalowaniu sterowników
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja niestety nie mam możliwości tego sprawdzić
Zatem chyba pozostaje Ci żyć z tym jak jest. Bo innego wyjścia nie widzę.
[ Dodano: 2009-05-06, 20:20 ]

[ Dodano: 2009-05-06, 20:20 ]
Już to zmieniłem. Wielkie dzięki za zauważenie błęduadamos22 pisze:Tak w ogóle, to jest źle opisana w FAQ

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
To dokup jeszcze malutki czytnik na USB. Koszt raczej niewielki.adamos22 pisze:No OK, teraz już wiem ale jak już zainwestowałem w kartę to mogę trochę ponarzekać