SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Dla niedowiarków i niedzielnych druciarzy - czarno na białym widać,ze przerobić anten z wyższych pasm nie sposób,chyba,że w hucie...
Od góry:
ATK10-450
ATK10-900
ATK20-900
ATK5-450
To tyle,jeśli chodzi o parametry fizyczne...reszta to fizyka na poziomie liceum
Wielkość elementów - na 450 2x dłuższe i grubsze:
Ostatnio zmieniony 2009-05-08, 15:58 przez Patryk, łącznie zmieniany 5 razy.
ja.michal, mocno tymczasowo
Maszt postawiłem z ATK10-450 dlatego,że nie mam czasu,siły ani ochoty na razie za bardzo na dach wyłazić,a resztę dowiesiłem na potrzeby fotek na forum
Tylko nie wzorować sie prosze na tym układzie antenowym,bo jest on niezgodny z wszelkimi zasadami sztuki radiokomunikacyjnej
Mam zamiar wziąć internet OFP dla mojej narzeczonej, testowałem axesstela pożyczonego od sąsiada i niestety nie jest tak ładnie jak u niego (mieszka wyżej).
Zatem myślę że jeśli wezmę to trzeba będzie pomyśleć o antenie zewn.
W tej chwili jadę na iPlusie z anteną zewn. ale na balkonie jest sobie zamontowana taka stara antenka i zastanawiam się czy czasem by nie spasowała. Oto fotka
Koledzy się znają to na pewno wiedzą co to za sprzęt (na pewno stary )
Zakładam że ta antenka to od TV, chodzi o częstotliwość w paśmie UHF. Po pierwsze nie ta polaryzacja, po drugie antenka ma pewnie wyjście 75om, ale maszcik się przyda:) Oczywiście jeżeli byś podłączył bezpośrednio router do tej antenki to i tak byłby wzrost siły sygnału, tylko nie taki jak na 'oryginalnym' sprzęcie. Myślę że niedopasowanie anteny nie uszkodziło by końcówki mocy. W końcu to zaledwie 230mW, ale po co ryzykować.
Dzięki za info. Tak tylko pytam, pewnie jeśli się zdecyduję to i tak zainwestuję w odpowiednią antenę na 450MHz.
A ta antenka na pewno była wykorzystywana do TV. UHF jest od 300MHz, czyli teoretycznie antena mogłaby być? Chociaż pewnie te dedykowane anteny są na węższe pasmo częstotliwości. Pewnie zaraz mnie ktoś poprawi w tej kwestii
Myślę od razu o antence, bo w przypadku EDGE sygnał poprawił się na -76dB i średnio wyciągam 14-16kB/s
maroo_s pisze:A ta antenka na pewno była wykorzystywana do TV. UHF jest od 300MHz, czyli teoretycznie antena mogłaby być?
Więc ja bym nie próbował, bo ona ma w takim razie 75Ohm, a to jest niezdrowe dla stopnia mocy routera Poza tym poza jak się oddalamy od pasma to współczynnik niedopasowania dodatkowo wzrasta. Dlatego po podłączeniu anteny istnieje ryzyko, że można się z nim pożegnać.
Dzięki Wojteks. Mam na strychu starą, nieużywaną antenę tv ( podobna do tej ze zdjęcia wyżej, tylko dłuższa), mam również przewód antenowy koncentryczny ok. 20m, zastanawiam się czy istnieje możliwość przerobienia jej tak aby działało na niej CDMA? Czy kupić nową i jaką ( widzieliście informacje Dipola? Są dwie anteny: jedna nazywa się ATK-10, druga - FREEDOM CDMA- 10 , parametry mają bardzo podobne)? W tej chwili mam strasznie słaby sygnał, a jestem na okresie próbnym i muszę podjąć decyzję czy zostaję, czy odchodzę. Przy takim sygnale to raczej przesądzone. Pozdrawiam.
Trzeba linki do tych anten było dać.
Generalnie oznaczenie ATK-xx oznacza antenę Yagi-Uda xx elementową i dalej w opisie podane jest pasmo częstotliwości. Aby rozróżnić antenę do CDMA z właściwym złączem antenowym dla routera Axesstel dipol nazwał antenę ATK-10(400-470MHz) Freedom CDMA -10. To tylko nazwa anteny ATK-10 z kablem 10m i złączem TNC.
marek_30 pisze:Mam na strychu starą, nieużywaną antenę tv
Mamy rok 2012 , czy coś się w temacie zmieniło ? Coś poszło do przodu ? Mam działeczkę w lesie , wkoło dwa nadajniki Orange , nadające w paśmie CDMA 450 , w odległości jeden 10 km , a drugi 14 km . Trzeba chodzić po działce i szukać zasięgu (z telefonem) Internet przez modem Hauwei 173 , antena zewnętrzna taki pręcik , też nic nie daje , często zrywa ., Pomału dojrzewam do postawienia czegoś na maszcie, tylko co ? Maszt już stoi z TV naziemną . Proszę o radę .