Huawei E870 vs Option GT 3G+
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Huawei E870 vs Option GT 3G+
Witam.
Mam dwa modemy Huawei e870 ExpressCard -przejściówka na gniazdo PCMCIA (7,2Mb/s) i Option GT 3G+ PCMCIA(1,8Mb/s). Zauważyłem, że na modemie Huawei czasy odpowiedzi na pingi do konkretnego hosta są dwukrotnie krótsze aniżeli na Optionie. Obydwa modemy wpinam wymiennie do zewnętrznej anteny tak wiec zasięg, operator, BTS jest zawsze taki sam. Rozumiem, że Option nie jest HSDPA i w tej technologii rozumiem różnice w stosunku do Huawei ale tutaj czasy odpowiedzi są na EDGE więc nie powinno być różnicy bo obydwa działają w EDGE a prędkość EDGE nie przekracza na pewno 1,8Mb/s na Optionie. Czemu tak jest? Czy to kwestia "starości" wykonania Optiona vs Huawei??
Mam dwa modemy Huawei e870 ExpressCard -przejściówka na gniazdo PCMCIA (7,2Mb/s) i Option GT 3G+ PCMCIA(1,8Mb/s). Zauważyłem, że na modemie Huawei czasy odpowiedzi na pingi do konkretnego hosta są dwukrotnie krótsze aniżeli na Optionie. Obydwa modemy wpinam wymiennie do zewnętrznej anteny tak wiec zasięg, operator, BTS jest zawsze taki sam. Rozumiem, że Option nie jest HSDPA i w tej technologii rozumiem różnice w stosunku do Huawei ale tutaj czasy odpowiedzi są na EDGE więc nie powinno być różnicy bo obydwa działają w EDGE a prędkość EDGE nie przekracza na pewno 1,8Mb/s na Optionie. Czemu tak jest? Czy to kwestia "starości" wykonania Optiona vs Huawei??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yellowboy, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Y
Y
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E870 vs Option GT 3G+
Nie do końca rozumiesz. Ten Option jest HSDPA.yellowboy pisze:Rozumiem, że Option nie jest HSDPA

Nie może nawet bo 1,8 to HSDPA a prędkość EDGE to w idealnych warunkach 236kbps w praktyce.yellowboy pisze:prędkość EDGE nie przekracza na pewno 1,8Mb/s na Optionie.
Rożne chipsety może...yellowboy pisze:Czemu tak jest? Czy to kwestia "starości" wykonania Optiona vs Huawei??
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Jest to kwestia tego że Huawei E870 ma również HSUPA. Co za tym idzie, szybciej wysyła dane niż Option. Ping w końcu to czas od wysłania pakietu do jego odebrania. Krótsze czasy biorą się właśnie z szybszego wysyłania danych.
Pozdrawiam, bigmanpl
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie ma nic wspólnego po EDGE.bigmanpl pisze:Jest to kwestia tego że Huawei E870 ma również HSUPA.

Co do HSDPA i HSUPA nie ma tu różnicy dwukrotnej.
-
- Użytkownik forum
Nie doczytałem za co przepraszambob pisze:[...]
Nie ma nic wspólnego po EDGE.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-05-10, 12:26 ]
Wycinam zbędne autocytaty.
Ostatnio zmieniony 2009-05-10, 11:26 przez bigmanpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, bigmanpl