Huawei e156g ( play ) + Windows 7

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amerykanin
Początkujący użytkownik forum

Huawei e156g ( play ) + Windows 7

Post autor: amerykanin »

Witam.

Mam dość "palący" problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić :/ Zainstalowałem ostatnio Windows 7 w wersji RC1 , wersję 32-bitową. Chciałem dzisiaj zainstalować sobie mój modem huawej 156g i bez kabli i zobowiązań ( :P ) korzystać z internetu.

Niestety to nie takie proste , modem po prostu nie jest wykrywany przez system. Instaluje soft od Play'a , ale już w samym programie modem nie jest widoczny.

Nie ma go w "menadżerze urządzeń". Nawet w zakładce "Ports ( COM & LPT )" jest tylko standardowy Printer Port ( LPT1 ) , a nie ma nic "modemowego".

Ze strony 3gsterowniki.nestrefa.pl ściągnąłem sterowniki do modemów huawei , ale niestety instalacja kończy się niepowodzeniem ( tak sądzę ) :/

Czy ktoś już miał problemy z instalacją modemów na windows 7 i się z nimi uporał ?

Pozdrawiam
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Huawei e156g ( play ) + Windows 7

Post autor: kszaq »

Jeśli nie uda Ci się "wymusić" w jakiś sposób działania modemu software'owo, możesz spróbować przestawić go na sztywno w tryb modemu za pomocą komend AT.
krzysiekp

Post autor: krzysiekp »

Witam!
Mam podobny problem! Czy ktos sie uporal z tym??? zaraz mnie cos trafi, probowalem juz wszystkiego!

Krzysiek
mistrzluk

Post autor: mistrzluk »

Ja na win 7 32-bit RC1 podłączyłem modem e156G i zaczął szukać sterowniki ale miałem komputer podłaczony do internetu po LANie i coś tam sobie wynalazł no i modem ruszył, zaraz po instalacji sterowników zainstalowałem program zawarty na modemie (ten Play online) i ładnie wykrył modem i wszystko śmigało do momentu ponownego uruchomienia komputera, wtedy modem jest widoczny w systemie ale program PLAY ONLINE go już nie widzi i trzeba łaczyć się z ikonki w połaczeniach sieciowych PLAY INTERNET. (chyba dialup). ale internet śmiga tylko żę nie można sprawdzić zasięgu sieci HSDPA.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mistrzluk pisze:ale internet śmiga tylko żę nie można sprawdzić zasięgu sieci HSDPA.
Do tego możesz spróbować użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sidi81

Post autor: sidi81 »

amerykanin pisze:Witam.

Mam dość "palący" problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić :/ Zainstalowałem ostatnio Windows 7 w wersji RC1 , wersję 32-bitową. Chciałem dzisiaj zainstalować sobie mój modem huawej 156g i bez kabli i zobowiązań ( :P ) korzystać z internetu.

Niestety to nie takie proste , modem po prostu nie jest wykrywany przez system. Instaluje soft od Play'a , ale już w samym programie modem nie jest widoczny.

Nie ma go w "menadżerze urządzeń". Nawet w zakładce "Ports ( COM & LPT )" jest tylko standardowy Printer Port ( LPT1 ) , a nie ma nic "modemowego".

Ze strony 3gsterowniki.nestrefa.pl ściągnąłem sterowniki do modemów huawei , ale niestety instalacja kończy się niepowodzeniem ( tak sądzę ) :/

Czy ktoś już miał problemy z instalacją modemów na windows 7 i się z nimi uporał ?

Pozdrawiam
U mnie bylo podobnie ale pomoglo:
w katalogu z aplikacja Play c:\Program Files\PLAY ONLINE\driver masz sterowniki, musisz otworzyc manager urzadzen i znalezc nierozpoznane urzadzenie, zainstalowac recznie sterowniki ze wskazanej lokalizacji \WinVista . pozdro
pawel1984

Post autor: pawel1984 »

Panowie mam podobny problem. We właściwościach modemu\diagnostyka w poleceniu "kwerenda modemu" wyskakuje komunikat brak odpowiedzi modemu. Wgrałem nowe oprogramowanie. Najlepsze jest to że raz mi zaskoczył internet na win 7 z modemem e156g i jest to do zrobienia. Kupiłem drugi modem e1550 i jest to samo. Niby były wgrane nowe stery i dalej to samo.
ODPOWIEDZ