jaki internet mobilny ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jaki internet mobilny ??
Moja babcia ma zamiar kopić mobilny dostęp do internetu
MIESZKAMY W BIESZCZADACH ( więc tu raczej najszybszego dostępu do internetu mobilnego nie ma .)
Internet będzie używany głównie do przeglądania stron internetowych , czasami YouTube albo ściąganie muzyki ( rzadko ) . nie będzie używane p2p.
czy lepiej wybrać :
-Play Online 5GB korzystnie na 18 miesięcy za 45 zł ( 50 % ceny
przez 3 miesiące) z modemem Huawei E 870 za 39 zł . czy jakiś inny modem ? ?
- era blueconnect 1 Gb na 24 miesiące za 49 zł z (6 miesięcy
za 1 zł ) - z jakim modemem ??
- iplus 1Gb z modemem ExpressCard ZTE MF 335 HSDPA 7,2 Mb/s za 60 zł - z takim modemem i na ile są umowy ??
moim zdanie najlepiej wypada PLAY .
proszę o waszą opinię na ten temat , jak i wskazanie najlepszego modemu i opcji pakietowej ( raczej nie skusze się także na pakiet internetowy na kartę )
MIESZKAMY W BIESZCZADACH ( więc tu raczej najszybszego dostępu do internetu mobilnego nie ma .)
Internet będzie używany głównie do przeglądania stron internetowych , czasami YouTube albo ściąganie muzyki ( rzadko ) . nie będzie używane p2p.
czy lepiej wybrać :
-Play Online 5GB korzystnie na 18 miesięcy za 45 zł ( 50 % ceny
- era blueconnect 1 Gb na 24 miesiące za 49 zł z (6 miesięcy
za 1 zł ) - z jakim modemem ??
- iplus 1Gb z modemem ExpressCard ZTE MF 335 HSDPA 7,2 Mb/s za 60 zł - z takim modemem i na ile są umowy ??
moim zdanie najlepiej wypada PLAY .
proszę o waszą opinię na ten temat , jak i wskazanie najlepszego modemu i opcji pakietowej ( raczej nie skusze się także na pakiet internetowy na kartę )
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: jaki internet mobilny ??
pepeustrzyki, zależy gdzie w tych Bieszczadach. Play Online działa tylko na infrastrukturze własnej 3G Playa. Jest głównie w większych miastach tylko.
To będą tereny mało zurbanizowane? Możesz podać lokalizację?
To będą tereny mało zurbanizowane? Możesz podać lokalizację?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
pepeustrzyki pisze:MIESZKAMY W BIESZCZADACH ( więc tu raczej najszybszego dostępu do internetu mobilnego nie ma .)
Niestety najprawdopodobijeni niemożliwe, nie widać nodeB nawet w promieniu 50km do pewnego działania góra 5... Niestety musisz wybrać coś innego, ja zaproponuje spróbuj zadzwonić do netii czy czasem nie mają gdzieś w pobliżu WiMax'a ale to mało prawdopodobne, jak sie nie uda to druga opcja to Orange Freedom Pro mam o tym osobne forum, łącze do 1Mb/s limit 3GB w zestawie router z wifi, cena zależna od długości umowy. Aha jeszcze era też zaczeła coś kombinować z wimaxem podobno zaczynają wreszcie usługe sprzedać, niestety też mało prawdopobobne żęby tam staje postawili.pepeustrzyki pisze:Play Online 5GB korzystnie na 18 miesięcy za 45 zł ( 50 % ceny
Tu masz mape z nadajnikami, http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.49637 ... 34375/z/11 w okolicy nawet era z plusem mają zamiar umts/hspa odpalać tylko nie wiadomo kiedy, od pozwolenia do nodeB to czasem i rok mija.
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 00:08 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Miejsce gdzie będzie używany laptop USTRZYKI DOLNE, LESKO , BACHÓRZEC ( TOTALNA WIOCHA KOŁO DYNOWA OKOŁO 70 KILOMETRÓW OD RZESZOWA )
Lesko głównie.
zapomniałem napisać że czasami używany Skype do rozmowy z rodziną w Anglii .
testowałem era blueconnect to był zasięg co prawda EDGE /umts
Lesko głównie.
zapomniałem napisać że czasami używany Skype do rozmowy z rodziną w Anglii .
testowałem era blueconnect to był zasięg co prawda EDGE /umts
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
pepeustrzyki, jeśli mieszkasz w samych Ustrzykach to:
po pierwsze, W USTRZYKACH W OGÓLE NIE MA ZASIĘGU PLAY'a !!!
po drugie, wyboru zbyt wielkiego nie masz... w samym mieście prawdopodobnie jest tylko zasięg UMTS Ery (NodeB przy ul. Gombrowicza 10). Co prawda Plus ma też swój NodeB na Laworcie, ale w/g ich mapki zasięgu "sieje" on tylko w kierunku północnym.
Jeśli zamierzasz jeździć po Bieszczadach, to szczególnego wyboru nie ma:
- Playa zupełny brak,
- Era tylko w Ustrzykach D. i Lesku (dodatkowo Sanok na mapce zasięgu jako "planowany"),
- Orange wyłącznie nad Soliną i w Sanoku,
- najwięcej miejsc z UMTS ma Plus (cała Solina, Czarna, Sanok, z tego co słyszałem to również Ustrzyki Górne, Lesko i Krościenko, mimo że mapka zasięgu tego nie wskazuje).
Tak więc doradzałbym przede wszystkim sprawdzić z jakimś telefonem UMTS w miejscu planowanego korzystania z internetu mobilnego, który z operatorów ma tam dobry zasięg. Jeśli w samych Ustrzykach to wypada na Erę - wtedy doradzałbym modem Huawei E176 - to model ze złączem USB więc nadaje się i do laptopów i do kompów stacjonarnych, mam sam i bardzo sobie chwalę
po pierwsze, W USTRZYKACH W OGÓLE NIE MA ZASIĘGU PLAY'a !!!
po drugie, wyboru zbyt wielkiego nie masz... w samym mieście prawdopodobnie jest tylko zasięg UMTS Ery (NodeB przy ul. Gombrowicza 10). Co prawda Plus ma też swój NodeB na Laworcie, ale w/g ich mapki zasięgu "sieje" on tylko w kierunku północnym.
Jeśli zamierzasz jeździć po Bieszczadach, to szczególnego wyboru nie ma:
- Playa zupełny brak,
- Era tylko w Ustrzykach D. i Lesku (dodatkowo Sanok na mapce zasięgu jako "planowany"),
- Orange wyłącznie nad Soliną i w Sanoku,
- najwięcej miejsc z UMTS ma Plus (cała Solina, Czarna, Sanok, z tego co słyszałem to również Ustrzyki Górne, Lesko i Krościenko, mimo że mapka zasięgu tego nie wskazuje).
Tak więc doradzałbym przede wszystkim sprawdzić z jakimś telefonem UMTS w miejscu planowanego korzystania z internetu mobilnego, który z operatorów ma tam dobry zasięg. Jeśli w samych Ustrzykach to wypada na Erę - wtedy doradzałbym modem Huawei E176 - to model ze złączem USB więc nadaje się i do laptopów i do kompów stacjonarnych, mam sam i bardzo sobie chwalę

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To raczej z freedomem pro nie za bardzo, bo router spory i niewygodny do wożenia, wimaxy całkiem odpadają. Zostaje typowy net mobilny, z tym że plus może miec w takich miejscach nawet tylko sam gprs, zdarza to się i to całkiem nie rzadko to się zdarza. Jedyne pytanie która sieć pierwsza zamieni pozwolenia na nodeB.
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 07:09 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pepeustrzyki, kiepska prawa.
Orange kiszka. Zarówno Orange Free Pro (co byłoby najlepsza bo niskie pingi i prędkość niezła.
Widzę, że tylko Era ma zasięg 3G w okół Ustrzyków. Dokładniej nie mogę znaleźć.

Widzę, że tylko Era ma zasięg 3G w okół Ustrzyków. Dokładniej nie mogę znaleźć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
No to w Lesku masz działający UMTS Ery - przynajmniej w ubiegłe wakacje gdy tam często bywałem to działał i to ładniepepeustrzyki pisze:Miejsce gdzie będzie używany laptop USTRZYKI DOLNE, LESKO , BACHÓRZEC ( TOTALNA WIOCHA KOŁO DYNOWA OKOŁO 70 KILOMETRÓW OD RZESZOWA )
Lesko głównie.

W Ustrzykach sprawdź - według mapki zasięgu na www.era.pl też powinien być UMTS Ery.
Co do Bachórca to można popróbować złapać UMTS Orange z Dynowa, to tylko 6 czy 7 km więc może się uda.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
ok to został plus i era .
jutro się popytam jeszcze w salonach jak tam z zasięgiem.
hmm nie wiem czemu ale preferuje modemy których nie widać ( Expresscard)
duża różnica jest pomiędzy modemami expresscard a na USB ??
bo laptop będzie często na kolanie używany i nie chciałbym aby babcia czasem uszkodziła modem USB
jutro się popytam jeszcze w salonach jak tam z zasięgiem.
hmm nie wiem czemu ale preferuje modemy których nie widać ( Expresscard)
duża różnica jest pomiędzy modemami expresscard a na USB ??
bo laptop będzie często na kolanie używany i nie chciałbym aby babcia czasem uszkodziła modem USB
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Najlepiej jak guteq, napisał. Telefon z 3G i polowanie. Potem jakiś modem na USB np. ten Huawei i do tego dobrą antenę kierunkową.
[ Dodano: 2009-05-25, 01:21 ]
W takich warunkach chyba najlepiej router jakiś co obsługuje modemu i po WiFi po domu rozsyłać sygnał.
[ Dodano: 2009-05-25, 01:21 ]
W takich warunkach chyba najlepiej router jakiś co obsługuje modemu i po WiFi po domu rozsyłać sygnał.
- guteq
Prawdopodobnie raczej Era. Sprawdź - odpowiedź wyjdzie "w praniu"pepeustrzyki pisze:ok to został plus i era.

Strata czasu, każdy "konsultant" Ci powie że zasięg pewnie będzie, byle tylko sprzedać usługę.pepeustrzyki pisze:jutro się popytam jeszcze w salonach jak tam z zasięgiem.
Bardzo dobrą radę dał SQ08 w innym wątku: "Zawsze przed zdecydowaniem się na podpisanie umowy na dwa lata obojętnie u jakiego operatora, należy przynajmniej zrobić ręczne wyszukiwanie sieci UMTS w telefonie w miejscu w którym chcemy używać przez nas wybrany internet komórkowy i zobaczyć mapy zasięgu na stronach internetowych wszystkich 4 operatorów, jeszcze lepiej i rozsądniej jest zakupić od każdego operatora karty prepaid i po prostu testować jak to w praktyce wygląda.
Czasami można się nieźle przejechać, mapki z zasięgiem wielkokrotnie kłamią i nie należy im ufać(...)"
W samym użytkowaniu różnicy nie ma - modemy ExpressCard są mniej uniwersalne, bo tylko do laptopa (są niby przejściówki USB-ExpressCard, ale...) za to nie ma problemów z ich zasilaniem, co się czasem zdarza przy USB.pepeustrzyki pisze:hmm nie wiem czemu ale preferuje modemy których nie widać (Expresscard). duża różnica jest pomiędzy modemami expresscard a na USB ??
laptop będzie często na kolanie używany i nie chciałbym aby babcia czasem uszkodziła modem USB
Jeśli ExpressCard, to weź Huawei E870, to znakomity i szybki modem, ma HSUPA (szybkie wysyłanie) i złącze anteny zewnętrznej, a to też Ci się może przydać.
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 00:34 przez guteq, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
ok Huawei E870 jest odpowiedni bo ma być tylko i wyłącznie do laptopa
jak myślicie czy era bluconnect 1 gb wystarczy na długo. ( weźcie pod uwagę że laptop będzie wykorzystywany przez 60 letnią babcię więc nie wiem co ona tam na nim ma robić
)
podobno era bardzo muli no ale jak nie ma wyboru to nie
istotna sprawa :
jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu . ja słyszałem ze w erze 16 kb/s a w plusie 32 kb/s
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-05-25, 01:39 ]
pepeustrzyki, zwracam Ci uwagę na pisownię. Regulamin zaakceptowałeś rejestrując się na forum. Pisz zdania po polsku bo w tej formie się kiepsko czyta i odechciewa się pomagać.

jak myślicie czy era bluconnect 1 gb wystarczy na długo. ( weźcie pod uwagę że laptop będzie wykorzystywany przez 60 letnią babcię więc nie wiem co ona tam na nim ma robić

podobno era bardzo muli no ale jak nie ma wyboru to nie

istotna sprawa :
jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu . ja słyszałem ze w erze 16 kb/s a w plusie 32 kb/s
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-05-25, 01:39 ]
pepeustrzyki, zwracam Ci uwagę na pisownię. Regulamin zaakceptowałeś rejestrując się na forum. Pisz zdania po polsku bo w tej formie się kiepsko czyta i odechciewa się pomagać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak YT ma być i mp3 to szybko.pepeustrzyki pisze:jak myślicie czy era bluconnect 1 gb wystarczy na długo.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
a wiesz to bardzo sporadycznie. może 1 filmik tygodniowo .
kurde mam nadzieję że jak sobie 2 razy w miesiącu pogada na Skype to nie pójdzie ten transfer ( tak po 30 minut )
hehe nie mam pojęcia ile danych przesyła Skype. ( rozmowa wideo )
a jak z tym ograniczeniem transferu ? ?
kurde mam nadzieję że jak sobie 2 razy w miesiącu pogada na Skype to nie pójdzie ten transfer ( tak po 30 minut )
hehe nie mam pojęcia ile danych przesyła Skype. ( rozmowa wideo )
a jak z tym ograniczeniem transferu ? ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
16kb/s.pepeustrzyki pisze:a jak z tym ograniczeniem transferu ? ?
- guteq
No ja nie wiem, czy tak bardzo muli:pepeustrzyki pisze:podobno era bardzo muli no ale jak nie ma wyboru to nie

W tej chwili to mój jedyny internet w domu i nie mam powodów do narzekania

Miałem gdzieś jeszcze ładniejszy wynik (4400 kbps DL / 1200 kbps UL) ale mi się zapodział więc nie dam linka

Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 00:55 przez guteq, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
To bardzo dobrze że takie transfery są .
w Bieszczadach mniejszy ruch na linii to pewnie transfery będą wyższe .
Dziękuję bardzo za wasze rady, bardzo mi pomogły.
w Bieszczadach mniejszy ruch na linii to pewnie transfery będą wyższe .
Dziękuję bardzo za wasze rady, bardzo mi pomogły.
-
- Stały użytkownik forum
To kumpel ma ten najtańszy wariant orange free i mówił, że prędkość po limicie miał tam na poziomie 64 kb/s.pepeustrzyki pisze:jaka jest prędkość po przekroczeniu limitu . ja słyszałem ze w erze 16 kb/s a w plusie 32 kb/s [
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
hanek, w Orange tak. 
W Erze - 16kb/s.
W Plusie i Play - 32kb/s.
W Orange - 64kb/s.

W Erze - 16kb/s.
W Plusie i Play - 32kb/s.
W Orange - 64kb/s.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe,czy dla aneksujących stare umowy też jest 64...W Orange - 64kb/s.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to obejmuje wszystkich. Poza tym Ty masz BE więc nawet w pierwszej kolejności.Patryk_ pisze:Ciekawe,czy dla aneksujących stare umowy też jest 64...

-
A modem E 160 ?? jak się sprawuje ???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Okaże się pod koniec czerwcabob pisze:Poza tym Ty masz BE więc nawet w pierwszej kolejności.

- piotr2802
Testowałem dzisiaj Internet z ery w Krakowie - rejon AWF od strony oś II Pułku Lotniczego.
Zaskoczyło mnie że Upload jest większy od Download
Przecież powinno byc odwrotnie...ale internet z Ery chodzi dosyc płynnie. Dałbym sie skusić, bo kończy mi się umowa z Orange, ale te ceny w ERA są astronomiczne z 1 GB.
Poniżej zamieszczam screen z testu :
[ Dodano: 2009-06-01, 21:00 ]
Chyba trzeba na te programy testujące prędkości w internecie patrzeć z przymrużeniem oka.
Przetestowałem internet Era w innym programie i rezultaty totalnie odwrotne, tym razem na korzyść ERY:
Zaskoczyło mnie że Upload jest większy od Download

Przecież powinno byc odwrotnie...ale internet z Ery chodzi dosyc płynnie. Dałbym sie skusić, bo kończy mi się umowa z Orange, ale te ceny w ERA są astronomiczne z 1 GB.
Poniżej zamieszczam screen z testu :
[ Dodano: 2009-06-01, 21:00 ]
Chyba trzeba na te programy testujące prędkości w internecie patrzeć z przymrużeniem oka.

Przetestowałem internet Era w innym programie i rezultaty totalnie odwrotne, tym razem na korzyść ERY:
-
Witam wszystkich:)
Jestem nowa na tym forum, postanowiłam dopiąć się do tematu ponieważ mam podobny problem. Zastanawiam się nad zakupem internetu mobilnego do mojego netbooka. Mieszkam w Będzinie, studiuję w Krakowie, a wakacje spędzam w Bieszczadach - Stężnicy (niedaleko Baligrodu). Który mobilny internet mógłby objąć te lokalizacje? Mam telefon w Orange i poważnie zastanawiam się nad Orange Free, np. 79. A może jakiś inny operator?
Pozdrawiam
Jestem nowa na tym forum, postanowiłam dopiąć się do tematu ponieważ mam podobny problem. Zastanawiam się nad zakupem internetu mobilnego do mojego netbooka. Mieszkam w Będzinie, studiuję w Krakowie, a wakacje spędzam w Bieszczadach - Stężnicy (niedaleko Baligrodu). Który mobilny internet mógłby objąć te lokalizacje? Mam telefon w Orange i poważnie zastanawiam się nad Orange Free, np. 79. A może jakiś inny operator?

Pozdrawiam
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ciężkie pytanie, bo my tu możemy tylko na mapach bazować a to nie jest łatwe.Anchesenpaaton pisze:Który mobilny internet mógłby objąć te lokalizacje?
Zatem czy możesz sprawdzić zasięgi w tych poszczególnych miejscach czy nie bardzo?Anchesenpaaton pisze: Mam telefon w Orange i poważnie zastanawiam się nad Orange Free
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Te dwa miasta to zdecydowanie Orange, choć to też zależy od konkretnej lokalizacji.Anchesenpaaton pisze:Mieszkam w Będzinie, studiuję w Krakowie
-
jaki internet mobilny?
Hej!
Szukam dostawcy internetu dla lokalizacji Twarożnica koło Czerska.
Szukam dość szybkiego internetu bez przesadnego limitu danych.
Z zasięgiem telefonicznym u nas jest dość słabo. Sąsiad ma Orange i internet działa, ale mało zadowalająco.
Koło samego domu nie ma drzew. Jest kilkadziesiąt metrów wolnej przestrzeni. W linii prostej do centrum Czerska jest 5276m.
Proszę o pomoc.
Szukam dostawcy internetu dla lokalizacji Twarożnica koło Czerska.
Szukam dość szybkiego internetu bez przesadnego limitu danych.
Z zasięgiem telefonicznym u nas jest dość słabo. Sąsiad ma Orange i internet działa, ale mało zadowalająco.
Koło samego domu nie ma drzew. Jest kilkadziesiąt metrów wolnej przestrzeni. W linii prostej do centrum Czerska jest 5276m.
Proszę o pomoc.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Problem w tym, że jeśli chodzi o internet mobilny, to ja w Twarożnicy nie widzę alternatywy dla Orange.
Czy sąsiad korzysta z anteny zewnętrznej do łączenia się z siecią? Jakie prędkości mniej więcej osiąga?
Czy sąsiad korzysta z anteny zewnętrznej do łączenia się z siecią? Jakie prędkości mniej więcej osiąga?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Witam serdecznie , jutro konczy mi sie umowa z Plusem i chcę przejść do Play na abonament (12miesiecy z modemem,49zł , 7gb limitu,predkosc do 2mb/s)I mam takie pytanko : Na mapie zasiegu jestem w strefie UMTS 2100 HSPA+ na zewnątrz budynków i chcialbym sie dowiedziec jakie predkosci moge osiagnac ?Według mapy 5km od miejsca zamieszkania jest 4g wiec wystarczyło by podlaczyc antene do modemu i mialbym szanse na zlapanie 4g ?
Dziekuję i pozdrawiam.
Dziekuję i pozdrawiam.