Czy da się złapać zasięg umts z 19km

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damian755
Użytkownik forum

Czy da się złapać zasięg umts z 19km

Post autor: damian755 »

Mam do najbliszego nadajnika z umts 19km, brak widoczność optycznej teren zalesiony, czy dzięki dobrej antenie umieszczonej na około 6m maszcie jest szansa złapania zasięgu umts i zalogowania się do internetu dodam że jest to nadajnik orange i jest to jedyny nadajnik z umts w okolicy obecnie odbieram sygnał z nadajnika z egde odalonego odemnie około 5km ale internet bardzo wolny. Mam modem e160.
Ostatnio zmieniony 2009-05-31, 10:19 przez damian755, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Czy da się złapać zasięg umts z 19km

Post autor: Blazej »

damian755, Szansa zawsze jest ale bardzo mała ale jak bardzo Ci zależy to możesz spróbować (jak masz zbędne 500zł) z tą anteną http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 do tego bardzo dobry kabel (tylko nie z tej samej firmy co antena bo oni robią nie za ciekawe kable) a jakie masz przeszkody oprócz lasu? Jak ten las jest wysoki? Czy mieszkasz w dołku a może w górce (jak w górce to lepiej)?

[ Dodano: 2009-05-28, 16:22 ]
I jak będziesz chciał ją montować to musisz ją wywalić ponad las inaczej szansy nie ma.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Hmmm.... Spróbować możesz, ale nikt nie da Ci gwarancji, że to się uda. Po pierwsze zależy jak ustawiony jest NodeB, bo bardzo prawdopodobne że odrzuci on to połączenie z powodu opóźnień. Po drugie, maszt przy takiej odległości i zalesieniu terenu to około 20 metrów(tak żeby był ponad drzewami)! Tak więc wiadomo, jeśli masz pieniądze to możesz kupić panel 20dBi i kabel, a w razie niepowodzenia zwrócisz towar i odzyskasz pieniądze :) Ale co z masztem?? zostanie Ci taki kolos na działce O_o
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

Witaj!
Moim zdaniem to szanse są nikłe :( Kolega ma do nadajnika ery umts nieco bliżej niż ty, ~12km i w tel jak da na wymuszanie pokazuje mu sie 3g a gdy dokupił antenę zasięg był ale nie dał rady się zalogować właśnie z powodu opóźnień :cry:
Awatar użytkownika
Blazej

Post autor: Blazej »

Moim zdanie spróbować nie zawadzi a w razie niepowodzenia można jak kolega danielmiller, mówi oddać antenę i odzyskać kasę a maszt zdemontować. :D
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Mam podobna sytuację tylko Nodka bliżej. Połączenie głosowe się wykona, nawet potrafiły dwie kreski zasięgu się znaleźć ale nie chce logować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Po 1 za daleko. Po 2 na maszt powyżej 3m trzeba robić zgłoszenie lub nawet uzyskać pozwolenie.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Jak połączenie głosowe można było, tzn że telefon sie zalogował do NodeB ;). Ja mam do Nodka 14 km kupilem antene miałem zasięg 10 dBi ale modem nie zalogował się dioda migala raz wolno zamiast 2 razy szybko.Teraz czekam aż odpalą nadajnik w Olecku 10 km od domu .
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

tomok7 ale połączenia danowego nie chce przyjąć. Trwa rejestrowanie i odmowa.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Dziwne ja mialem to samo rejestrowanie i odmowa szkoda że nie sprawdziłem czy można wykonać połączenie głosowe.Dlatego TNI pokazywał mi CID a to znaczy że byłem zalogowany ale odrzucany dla transmiji ;)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Niestety ja też tak miałem niebieska dioda migała na modemie ( wolno co oznacza że się zalogował :] ) ale jakiś błąd mi wywalił chyba 618 :niepewny: a do NodeB mam 2-2.5 km w TNI sygnał -103 dBm czasem było -106 dBm ale nie chciała się połączyć :dobani:
szmyrek
Stały użytkownik forum

Post autor: szmyrek »

Ja uważam że każdą sprawę należy traktować indywidualnie , a tu jest mój przykład gdzie korzystam z NodeB oddalonego o ok. 18 km http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13647
Sygnał waha się pomiędzy 85 a 106. Pozdrawiam z lasu. :D
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
przemox.1
### BAN ###

No to ładnie Ty szmyrek, złapałeś UMTS z 18 km a ja nie mogę z 2.5 km :rotfl:
Jak bym kupił tą antenę
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
to bym złapał na pewno :)
Ale funduszy brak :(
Awatar użytkownika
neopl
Stały użytkownik forum

Post autor: neopl »

Może mi ktoś pomóc w okresleniu BTSa. Plus HSDPA BTS:LAC:2012,CID:233, 5 pd pd-ws.
Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 18:24 przez neopl, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemox.1 pisze:to bym złapał na pewno
To nie jest takie pewne. Bardzo zależy od ustawienia anten NodeB.
Nie pomagam na PW!
przemox.1
### BAN ###

wojteks pisze: To nie jest takie pewne. Bardzo zależy od ustawienia anten NodeB.
Raz złapałem zasięg UMTS i się połączył ale zaraz się internet rozłączył moc sygnału to było -104 albo -106dBm nie pamiętam dokładnie :]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemox.1 pisze:Raz złapałem zasięg UMTS i się połączył ale zaraz się internet rozłączył moc sygnału to było -104 albo -106dBm nie pamiętam dokładnie
Ale to wcale nie znaczy że podniesienie anteny ponad dach zagwarantuje dobre połączenie (silny sygnał). Może antenę trzeba umieścić niżej bo tak jest ustawiony NodeB.
Nie pomagam na PW!
przemox.1
### BAN ###

Dzisiaj miaałem sygnał na pozomie -97dBm i nie chciał się połączyć :(
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

neopl, nie za krotki ten CID?
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Wejdę tutaj z takim pytaniem, dzisiaj sprawdzając dostępne sieci , ( 2 m od domu ) pojawiły się plus 3G, play 3G, i tu pytanie, czy warto coś z tym kombinować, nod z plusa oddalony o 9 km w linii prostej, nod z play oddalony 13 km w linii prostej. Zasięg sprawdzałem nie będąc na żadnym piętrze. Chodzi mi o to czy takie pojawianie się zasięgu 3G , to jakieś '' resztki '' czy faktycznie jest szansa się połączyć.?
przemox.1
### BAN ###

Szansa połączyć się zawsze jest :)
Jak masz telefon z 3G to spróbuj się nim połączyć z internetem jeżeli się zaloguje to powinno działać ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

przemox.1 pisze:jeżeli się zaloguje to powinno działać ;)
Dla pewności najlepiej przeprowadzić wideorozmowę ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Telefon zalogował mi się akurat do 3G Plusa, ale potrzymał tak minutę gdzieś, i przełączył się na 2G ( silniejszy sygnał, brak w telefonie wymuszenia 3G ) . Jak zerwę z e220 simlocka to powinno jakoś to wszytko chodzić po wymuszeniu 3G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MAREKMAREK pisze:Jak zerwę z e220 simlocka to powinno jakoś to wszytko chodzić po wymuszeniu 3G.
Ale najlepiej będzie jak będziesz wymuszał 3G, wtedy nie będzie skakać pomiędzy 3G<->2G.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przemox.1
### BAN ###

YaHooo pisze:nie będzie skakać pomiędzy 3G<->2G.
Co może skutkować rozłączaniem internetu ? :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

przemox.1 pisze:Co może skutkować rozłączaniem internetu ? :niepewny:
Z mojego doświadczenia wynika, że nie powinno nic takiego się dziać. Może tylko jedynie nastąpić krótka przerwa w pobieraniu danych. Ja mogę swobodnie się przełączać pomiędzy 2G, a 3G i nawet mnie z forum nie wyloguje, adres IP się nie zmieni.
szalony

Post autor: szalony »

Wlasnie Panowie w 3G to juz nie jest taka prosta zasada jak w gsm . Zasieg od nodeB zalezy tak naprawde od kata nachylenia wiazki wychodzacej z anten , tak zwany tilt -regulacja jego przez operatora jest kluczowa i zasieg z takiego nodeb moze byc w zaleznaosci o kata nachylenia od doslownie 200-300metrow do prawie 20km - przy widocznosci anten. Sam mialem problemy z tymi katami bo mialem nodeB " za oknem" i widzialem anteny - doslownie 300metrow i nie mialem zasiegu :szok: - okazalo sie ze dawali sygnal w "ziemie" - podniesli pozniej tilt o 5stopni i zasieg jest do 5km na zewnatrz :ok: Przyklad - do nodeB 700metrow - widocznosc i zero szans na uzywanie go ze wzgledu na zbyt duze " ztiltowanie" http://szalony2007.republika.pl/2.png , a tak wyglada sygnal gdy nodeB z 700 metrow jest " optymalnie " ustawiony " http://szalony2007.republika.pl/3.png
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szalony pisze:zasieg z takiego nodeb moze byc w zaleznaosci o kata nachylenia od doslownie 200-300metrow do prawie 20km - przy widocznosci anten.
Z tymi 20km to nie tak łatwo, bo generalnie stacje umts są tak ustawiane, że mają zasięg do 10 km i nawet jak klient będzie miał wystarczającą moc sygnału to się nie zaloguje z powodu opóźnień sygnału jakie doznaje na drodze modem<->nodeB. Jednak Play ustawia tak sieć, że można się logować z takich wielkich odległości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Play ustawia tak sieć, że można się logować z takich wielkich odległości.
Z tego co zauważyłem to zmniejsza nieco zasięg w miarę pojawiania się nowych stacji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Z tego co zauważyłem to zmniejsza nieco zasięg w miarę pojawiania się nowych stacji.
Ja niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale to jest logicznie, po co dawać możliwość logowania do odległych stacji, jak są bliższe. Powoduje to w miarę równomierne obciążenie sieci.
ODPOWIEDZ