Adres MAC
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Adres MAC
\Konr@do pisze:czy możliwe jest podłączenie do internetu 2 komputerów na tym samym adresie MAC?
Mało precyzyjne pytanie.
Jeżeli chodzi Ci o połączenie przez switch do kabla dostawcy to tak nie będzie działać, to samo dotyczy połączenia przez router. Natomiast nie ma problemu z podłączeniem takich komputerów w różnych sieciach LAN.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Powiedzmy sobie, że nie będziesz miał dwóch kart sieciowych z tym samym adresem MAC. Chyba, że sobie zmienisz za pomocą softu.Konr@do pisze:czy możliwe jest podłączenie do internetu 2 komputerów na tym samym adresie MAC?
Domyślam się, że Twój dostawca internetu filtruje MAC i temu o to pytasz? Jeśli tak to potrzebujesz routera z możliwością klonowania adresu MAC na interfejsie WAN.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Konr@do
- Użytkownik forum
Tak wygląda sprawa. Dostawca dostarczył mi taki malutki modemik, który podłączałem pod USB i miałem internet. Ale, że bardzo słabo mi chodził to kupiłem kartę sieciową na allegro. No i sprawy tak się potoczyły, że dostawca odciął mi internet (wyłączył MAC) . No i ta karta co kupiłem jak wiadomo ma inny MAC, ale można w niej zmienić MAC. Więc najpierw zmieniłem na ten co miałem wcześniej od dostawcy. Adresy IP normalnie mi ładowało, ale połączenia z internetem nie miałem. Trochę pomyślałem i wymyśliłem. Komendą arp -a sprawdziłem wszystkie adresy podłączone do sieci ASTRANET, spisałem czyiś adres MAC i wpisałem do siebie. No i mam internet za darmo... I tu jest właśnie moje pytanie. Czy 2 osoby siedzą na tym adresie czy tylko ja? I jak coś to co bym mógł zrobić żeby mój usługodawca się nie zorientował? Bardzo bym prosił o odpowiedź, bo nie wiem jak jeszcze długo tak sobie posiedzę na tym darmowym internecie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Popełniasz w ten sposób przestępstwo,a tego na tym forum nie mamy zamiaru akceptować ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dwie osoby z tym samym MAC nie mogą siedzieć na raz. Jak Ty pierwszy się podłączysz pod czyjegoś neta, to jak ten ktoś będzie się chciał podłączyć po powrocie do domu to albo Ciebie wywali, albo jemu napisze, że jest konflikt w sieci. Jak to zgłosi do admina to on będzie wiedział, że to Ty. A wtedy będziesz miał wielkie nieprzyjemności.Konr@do pisze:Czy 2 osoby siedzą na tym adresie czy tylko ja?
Musisz po prostu z nim pogadać. Innej możliwości nie ma.
Pozdrawiam YaHooo