bob pisze:Sierra Wireless to jest marka a Ssangyong nie (bez złośliwości).

A jakieś bardziej merytoryczne argumenty można?
neokant pisze:guteq, jakie masz osiągi za pomocą modemu Huawei E230 w iplusie?

Pytam o szybkość działania, pingi itp.
Zacznijmy może od tego, że
w iPlusie to ja jeszcze nigdy nie osiągnąłem sensownych "osiągów"

niezależnie od modemu (mam E160, E176, E230 oraz XU870 i testowałem na wszystkich)
Gdziekolwiek nie pojadę to transfery max 1,2-1,4 Mbps w 3G, w porze dużego obciążenia sieci spada nawet do 600-800 kbps.
Natomiast sam modem chodzi bez zarzutu np. w Erze DL ponad 4 Mbps, upload 1,5 Mbps.
neokant pisze:Każdy poleca compass, tylko dlaczego? Co w sobie posiada modem za 500zł?

I czym się różni on od np. Huawei E230?

E230 też nie jest szczególnie tani

na Allegro minimum 350 zł. A Sierry są drogie, bo żaden operator ich w Polsce nie sprzedaje (czytaj: nie dopłaca do nich).
Ale fakt jest taki, że wsparcie do Huawei jest bardzo kiepskie:
- - na stronach same stare wersje oprogramowania a i to nie zawsze można nimi flashować bo modemy poblokowane,
- po soft odsyłają zawsze do operatorów,
- od operatorów niebrandowanego softu Huawei wydrzeć nie sposób (i tu współczuję nieszczęsnym posiadaczom iPlus Managera czy softu Orange),
- na forum.huawei.com trudno się czegokolwiek dowiedzieć, bo pracownicy ledwo rozumieją angielski, no chyba że od innych użytkowników 
ale jeśli chcesz tylko podłączyć modem i go używać, nie przejmując się co ma w środku, jakie wersje, itp - to będziesz zadowolony, bo sam sprzęt Huawei'a technicznie jest OK.