Dobór anteny do Orange Freedom Pro.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dobór anteny do Orange Freedom Pro.
Witam.
Niedługo zakładam internet Orange Freedom Pro. Jest to jedyna możliwość szybszego internetu w mojej okolicy i na pewno będzie to lepsze niż Orange Free EDGE.
Muszę kupić antenę żeby był lepszy zasięg i stabilniejsza praca. Odległość od nadajnika to ponad 20 km więc bez anteny ani rusz. Był u mnie Pan z Orange i robił pomiary to bez anteny i modem w domu osiągał 450-550 kbitów/s i ping w granicach 130-150. W porównaniu z moim EDGE teraz to o niebo lepiej bo teraz mam prędkości 170 kbitów/s i ping 700 w góre.
Proszę o pomoc w wyborze anteny bo ja się nie znam zbytnio.
Pozdrawiam odwiedzających.
Niedługo zakładam internet Orange Freedom Pro. Jest to jedyna możliwość szybszego internetu w mojej okolicy i na pewno będzie to lepsze niż Orange Free EDGE.
Muszę kupić antenę żeby był lepszy zasięg i stabilniejsza praca. Odległość od nadajnika to ponad 20 km więc bez anteny ani rusz. Był u mnie Pan z Orange i robił pomiary to bez anteny i modem w domu osiągał 450-550 kbitów/s i ping w granicach 130-150. W porównaniu z moim EDGE teraz to o niebo lepiej bo teraz mam prędkości 170 kbitów/s i ping 700 w góre.
Proszę o pomoc w wyborze anteny bo ja się nie znam zbytnio.
Pozdrawiam odwiedzających.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór anteny do Orange Freedom Pro.
Wyboru wielkiego nie ma.bieniek102 pisze:Proszę o pomoc w wyborze anteny bo ja się nie znam zbytnio.
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
Nie pomagam na PW!
-
Aha, czyli jest tylko taka antena do tego typu internetu tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie znalazłbyś inne (oczywiście nie liczy się szmelc z allegro) ale ta jest dobra i ma od razu złącze do axesstela (TNC)bieniek102 pisze:Aha, czyli jest tylko taka antena do tego typu internetu tak?
Nie pomagam na PW!
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czemu niby na Allegro są gorsze są identyczne anteny jaką pokazałeś w linku takie same parametry i wszystko identyczne 

- przemekwas1
- Stały użytkownik forum
Ale jakość jest inna... Chyba ,że trafisz tak jak ja na dobrą firmę z allegro
Firmy takie jak dipol , bestpartner etc mają wielkie doświadczenie w tej dziedzinie...

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Oficer ponieważ większośc na allegro to sa niedorobione home made a parametry możesz sobie wpisac jakie chcesz. Jeżeli już kusi Cie allegrowska antena to lepiej zrób ją sam.
-
Dzięki za pomoc:)
- czarny
- Stały użytkownik forum
Co to znaczySundance_kid pisze:niedorobione home made

- bob
- Guru bezprzewodowy
Domowa niedoróbka.czarny pisze:Co to znaczy![]()
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To znaczy, że siedzi gościu w kiepsko oświetlonym garażu z młotkiem w ręce, klepie jakieś odpady aluminium, podłącza kabelek, wsadza w ładną obudowę i sprzedaje jako najlepszą i najmocniejszą antenę.czarny pisze:Co to znaczy
Przy antenach yagi ładną obudowę zamień na rurę kanalizacyjną PCV.
-
A słuchajcie...czym się różnią te anteny?
Która będzie lepsza?
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-10_400-470_mhz__10_m_przewodu__wtyk_tnc_A6910.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-5_400-470_mhz__5_m_przewodu__wtyk_tnc_A6905.htm
Która będzie lepsza?
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-10_400-470_mhz__10_m_przewodu__wtyk_tnc_A6910.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_cdma-5_400-470_mhz__5_m_przewodu__wtyk_tnc_A6905.htm
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Anteny te różnią się od siebie zyskiem dBi, długością kabla oraz wielkością 

-
Hehe...wiedziałem, że napiszesz 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A nie wiesz przypadkiem z którego nadajnika masz sygnał?
- czarny
- Stały użytkownik forum
To ja już nie wiem.
Dzwoniłem do allergowicza JacBas24,on wystawia antenę DIPOL FREEDOM CDMA-10/400-470 MHz+10m+ TNC i twierdzi,że to orginalna antena z firmy Dipol.Więc chyba nie wszystkie anteny to "niedorobione home made".
Chyba nie ściemnia pisząc:Producentem anteny jest firma DIPOL.
I bądż tu człowieku mądry
Dzwoniłem do allergowicza JacBas24,on wystawia antenę DIPOL FREEDOM CDMA-10/400-470 MHz+10m+ TNC i twierdzi,że to orginalna antena z firmy Dipol.Więc chyba nie wszystkie anteny to "niedorobione home made".
Chyba nie ściemnia pisząc:Producentem anteny jest firma DIPOL.
I bądż tu człowieku mądry

-
Nie wiem...powiedział facet, że jak przyjdę już załatwiać to wtedy mi powie dokładnie co i jak z tymi nadajnikami i że trzeba będzie próbować, z którego lepiej jest.
[ Dodano: 2009-06-12, 11:17 ]
czarny, z tymi antenami to nie wiadomo dlatego ja myślę, ze bezpieczniej jest zamówić ze strony dipolu...tak myślę.
[ Dodano: 2009-06-12, 13:24 ]
czarny, tak zapytam z ciekawości, jak się sprawuje Orange Freedom Pro?
[ Dodano: 2009-06-12, 11:17 ]
czarny, z tymi antenami to nie wiadomo dlatego ja myślę, ze bezpieczniej jest zamówić ze strony dipolu...tak myślę.
[ Dodano: 2009-06-12, 13:24 ]
czarny, tak zapytam z ciekawości, jak się sprawuje Orange Freedom Pro?
-
Byłem dzisiaj w Orange i tam mi powiedzieli, że koszt modemu to 99zł jak umowa na 3 lata, a jak na 2 lata to 299 zł...i do tego zaproponowali mi za 90 zł swoją antenę...i mam kolejne pytanie...lepsza będzie ta ich antena czy ta co tutaj mi podpowiadaliście z DIPOLU droższa?
U mnie raczej nie będzie dostępny żadne internet kablowy, ani np. internet z PORTALLA, więc chyba się skuszę na te 3 lata...jak myślicie?
U mnie raczej nie będzie dostępny żadne internet kablowy, ani np. internet z PORTALLA, więc chyba się skuszę na te 3 lata...jak myślicie?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
bieniek102 umowa na trzy lata? Dwa razy się zastanów i trzy razy zweryfikuj swoja decyzję.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Myślę ,że nie opłaca się zawierać umowy na okres 3 lat z powodu takiego iż w przeciągu trzech lat może być nowa lepsza oferta a ty nie będziesz mógł z niej skorzystaćbieniek102 pisze:Umnie raczej nie będzie dostępny żadne internet kablowy, ani np. internet z PORTALLA, więc chyba się skuszę na te 3 lata...jak myślicie?

A co do tej anteny to jest ona tańsza w DIPOL'u niż Oferuje Ci Orange. Która będzie lepsza...musiałbyś zobaczyć czy ta antena z Orange nie jest typu Made In Garaż, czyli złe wykonanie bardziej jestem przekonany do kupna anteny z DIPOL ,gdyż z anten tej firmy korzysta większość użytkowników choćby naszego forum BEZ KABLI i spełnia ona swoje zadanie w 100%

Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 21:41 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mi Orange dało (gratis) dipolowską ATK-5sp6huk pisze:musiałbyś zobaczyć czy ta antena z Orange nie jest typu Made In Garaż,

Przy rezygnacji na koniec okresu próbnego się nawet o nią nie upomnieli.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No jak z Dipola byłaby to oczywiście brać śmiało 

-
Sundance_kid, mówisz żeby się zastanowić...fakt, trochę długo, ale ja biorę pod uwagę fakt, że za rok idę na studia i w domu już nie będę tak często jak teraz i mi internet inny nie będzie potrzebny bo nie będę miał już w ogóle czasu, a moja siostra nie wykorzystuje internetu do czegoś co wymaga dużych prędkości...pomyślę jeszcze i przede wszystkim pogadam z rodzicami o tym...
Co do innej oferty, która rzekomo mogła by się pojawić...na 85% nic nie będzie...każdy internet typu Neostrada z TPSA, WiMax z Netii czy Gawex jest nieopłacalny bo inwestycja to kwota ok miliona, a dla 5 czy 6 osób jest to nie opłacalne...
Druga sprawa...internet radiowy, taki jak wyżej wspomniany przeze mnie Portall nie ma możliwości technicznych ponieważ Rusinowo jest w "dołku", a żeby to obejść to po raz kolejny słyszę, że inwestycja nieopłacalna...
Każdy mówi, że kiedyś na pewno...może to być za rok, albo za 5 lat...ale tak już każdy mówi odkąd tu muszę mieszkać, czyli od 5 i pół roku...
Co do innej oferty, która rzekomo mogła by się pojawić...na 85% nic nie będzie...każdy internet typu Neostrada z TPSA, WiMax z Netii czy Gawex jest nieopłacalny bo inwestycja to kwota ok miliona, a dla 5 czy 6 osób jest to nie opłacalne...
Druga sprawa...internet radiowy, taki jak wyżej wspomniany przeze mnie Portall nie ma możliwości technicznych ponieważ Rusinowo jest w "dołku", a żeby to obejść to po raz kolejny słyszę, że inwestycja nieopłacalna...
Każdy mówi, że kiedyś na pewno...może to być za rok, albo za 5 lat...ale tak już każdy mówi odkąd tu muszę mieszkać, czyli od 5 i pół roku...

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem tego pewien ale wydaje mi się ,że przy umowie na 3lata nie można brać OFP na próbę 30 dniową, więc nie będziesz miał okazji przetestować usługi.
-
Tak, tylko próba 30 dniowa to koszt, którego mi potem chyba nie odejmują przy płaceniu za modem...czyli będzie mnie to kosztować załóżmy 60 zł próba, jak się zdecyduję to 299 zł modem potem i antena za 70zł z przesyłką...to razem mnie to trochę wyniesie nie...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie to nie jest tak jak napisałeś płacisz za próbę 69zł i musisz zapłacić też za ten modem biorąc na dwa lata 299zł ale jeżeli nie spodoba Ci się działanie OFP to zwrócą 299zł za modem a będziesz stratny tylko 69zł za tą próbę.