HP Mini 2140 i Iplus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

HP Mini 2140 i Iplus

Post autor: emkay »

Witam,

W zasadzie ten temat jest dla upewnienia się...

Posiadam netbooka HP Mini 2140 oraz internet mobilny Iplus do tego dwa modemy...Huawei e800 i Novatel Merlin XU870 (z upgradeowanym firmwarem do wersji 7.2 MB/s). Oba na gnieździe ExpressCard.

Problem polega na tym, że przy podłączeniu któregokolwiek z modemów z kartą sim Iplusa w laptopie włącza się wiatrak i następuje zawieszenie kompa.
Problem występuje zarówno pod Windowsem (Vista Business SP1) oraz Ubuntu Linux 9.04.

Zauważyłem, że internet działa normalnie do momentu kiedy nie odezwie się wiatrak...jak tylko uruchomi się wiatrak następuje zwiecha...

Dla odmiany przetestowałem z kartą Orange i tu działa bez problemów :| "męczyłem" netbooka na różne sposoby i nie udało mi się go zwiesić.

Oprogramowanie testowane to Iplus Manager i Orange BusinessEverywhere. Oba łapią zwiechę jak tylko włożę kartę SIM z Plusa...jak jest Orange jest OK na obu :/

Czy zatem jest możliwe, żeby karta sim powodowała zawiechę kompa?

(testowałem też z kartą sim z Plusa ze zwykłego telefonu i też zwiecha występowała).

Niestety nie natknąłem się na podobny problem w necie więc już mam mętlik czy wina kompa czy wina kart SIM z Plusa?

edit: Dodam tylko, że mam jeszcze HP Paviliona dv6625ew i tam Iplus działa bez żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: HP Mini 2140 i Iplus

Post autor: Jo_gurt »

emkay, w którym momencie zwis? Wkładasz modem i już? Czy odpalasz manager i już?
Z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> dzieje się to samo?
Jak obciążysz kompa bez modemu tak, żeby się włączył wiatrak to to samo?
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

No własnie problem polega na tym, że póki wiatrak się nie włączy to działa...jak tylko wiatrak się włączy to zwiecha :|

Jak nie ma modemu podłączonego a wiatrak się odezwie to jest OK.

Testowałem to na Iplus Managerze, na BusinessEverywhere a dodatkowo w przypadku Merlina jeszcze na Mobilinku...efekt zawsze taki sam...

Netbook 2 razy lądował na serwisie HP...za pierwszym razem stwierdzili, że wszystko jest OK...za drugim razem (niby) wymienili płytę główną...ale efekt bez zmian.

Komp ma najnowszy BIOS...

Przetestuję jeszcze to tym programem co podałeś...
HP Pavilion dv6625ew, 4GB RAM, 320GB HDD, Windows Vista SP2 / Debian Lenny 5.1, iPlus firmowo 49,

Samsung NC10 - Modem 3G, 2GB RAM, 160GB HDD, Windows Vista Business 32bit SP2, iPlus firmowo 89
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

emkay, jeszcze warto by było przetestować z jakąś inną kartą EC, innym SIMem Plusa, innym modemem z tym samym SIMem. Tak wiesz, jak najwięcej kombinacji, żeby dokładnie określić od czego to zależne.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:emkay, jeszcze warto by było przetestować z jakąś inną kartą EC, innym SIMem Plusa, innym modemem z tym samym SIMem. Tak wiesz, jak najwięcej kombinacji, żeby dokładnie określić od czego to zależne.
No właśnie testowałem to na Huawei e800 i na Merlinie XU870...z dwiema róznymi kartami SIM z Plusa i jedną karta SIM z Orange...i problem zawsze występował z kartą Plusa
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

emkay, tzn chodziło mi o zupełnie inną kartę na EC, tzn nie modem. Oczywiście jeśli masz taką możliwość.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

emkay, byłeś w serwisie? Możliwe, że na karcie Plusa modem potzrebuje w Twojej lokalizacji więcej prądu, żeby złapać sygnał. Wydawałoby się, że można pominąć system bo na Ubuntu masz to samo. Sprawdź bliżej masztu Plusa. Jeśli to samo to chyba nie wydala prądowo więc pozostaje serwis.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

bob pisze:emkay, byłeś w serwisie? Możliwe, że na karcie Plusa modem potzrebuje w Twojej lokalizacji więcej prądu, żeby złapać sygnał. Wydawałoby się, że można pominąć system bo na Ubuntu masz to samo. Sprawdź bliżej masztu Plusa. Jeśli to samo to chyba nie wydala prądowo więc pozostaje serwis.
Też tak myślę, że to kwestia zasilania...chociaż jak jest podłączony zasilacz to też łapie zawiechę...

Co do sygnału to testowałem też na 3 różnych nadajnikach i efekt ten sam...jeden z nich mam w zasadzie rzut beretem (widzę go z okna...odległość w linii prostej bez żadnych przeszkód będzie jakieś 50 m).

Jak podłączam urządzenia USB i wiatrak się odezwie to wszystko jest OK...niestety nie mam możliwości przetestowania czegokolwiek innego na EC poza modemami..

Serwis HP też pozostawia wiele do życzenia...jak sobie chwaliłem HP tak to jest ostatnie urządzenie które od nich kupuję...(2 razy już był w serwisie)

Najgorsze, że przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora (nawet kontaktowałem się z centralą Huawei) i wygląda na to, że tylko ja mam tak "wesoło" :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

emkay pisze:Co do sygnału to testowałem też na 3 różnych nadajnikach i efekt ten sam...
emkay pisze:.jeden z nich mam w zasadzie rzut beretem
To komplikuje sprawę.
Niekompatybilność laptopa z sim kartą Plus bez znaczenia dla modemu. :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

emkay pisze:Serwis HP też pozostawia wiele do życzenia...jak sobie chwaliłem HP tak to jest ostatnie urządzenie które od nich kupuję...(2 razy już był w serwisie)
Niestety to prawda, serwis HP w tej chwili nie cieszy się najlepszą opinią. Choć ma się to zmienić w niedalekim czasie.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

bob pisze:Niekompatybilność laptopa z sim kartą Plus bez znaczenia dla modemu. :zdziwko:
Też mnie to dziwi...Jeszcze brak kompatybilności z modemem bym zrozumiał...ale z kartą SIM? :szok:

Najgorsze, że nie mam drugiego takiego netbooka żeby na nim to samo przetestować :/
Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 11:48 przez emkay, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

emkay pisze:Jeszcze brak kompatybilności z modemem bym zrozumiał...ale z kartą SIM?
Niemożliwe przecież, że bez względu na modem i system sam laptop rozpoznaje karty sim.
Mamy co najmniej dwa odkrycia w tej sytuacji.
Pierwsze w specyficznej sytuacji laptop ten nie radzi sobie z dużym obciążeniem w postaci modemu.
Drugie nawiązanie połączenia z siecią Plus wymaga więcej prądu jak z innymi sieciami??
Aby wykluczyć pierwsze pomimo, że piszesz:
emkay pisze:nie mam drugiego takiego netbooka żeby na nim to samo przetestować
należy udać się do sklepu z takimi laptopami i poprosić o prezentacje z Twoim modemem i kartą sim.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

No cóż...pomysły mi się skończyły...

Jestem po kolejnej rozmowie z serwisem HP...udało mi się wymusić przyjazd ich "inżyniera" do mnie żeby przekonał się na własne oczy.

Ciekawi mnie co zdiagnozuje :hyhy: pewnie zwinie sprzęt, odeśle na serwis i dalej będzie to samo... :cry: i tak w kółko Macieju...
HP Pavilion dv6625ew, 4GB RAM, 320GB HDD, Windows Vista SP2 / Debian Lenny 5.1, iPlus firmowo 49,

Samsung NC10 - Modem 3G, 2GB RAM, 160GB HDD, Windows Vista Business 32bit SP2, iPlus firmowo 89
zazaza22
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zazaza22 »

Witam,

Znany mi jest problem i plusa i tego HP. Ja znam przypadek że komp się zwieszał jak modem działał na zasięgu słabszym niż UMTS, jezeli zasięg był edge czy gprs to kompletny zwis. Sprawdzałem na drugim takim samym modelu i wszytsko chodzi więc warto wymienić.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

zazaza22 pisze:Witam,

Znany mi jest problem i plusa i tego HP. Ja znam przypadek że komp się zwieszał jak modem działał na zasięgu słabszym niż UMTS, jezeli zasięg był edge czy gprs to kompletny zwis. Sprawdzałem na drugim takim samym modelu i wszytsko chodzi więc warto wymienić.
Hmm tylko, że mój się zawiesza nawet jak jest w zasięgu UMTS i HSDPA...

No nic...poczekam na gościa od HP...może w końcu zainteresują się problemem, bo widocznie problem jest na większą skalę...

Tak czy siak osobom korzystającym z serwisu HP radzę się uzbroić w anielską cierpliwość...mi nerwy puściły w rozmowie telefonicznej dlatego przyjeżdżają do mnie :) (może to jakaś grupa szturmowa...)

Jak będę wiedział coś więcej to napiszę...
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

Jestem po wizycie serwisanta z HP...Przyjechał z Wrocławia do Jeleniej Góry...tj jakieś 116 km...rozkręcił lapa...i stwierdził, że przysłali mu nie tą płytę główną co trzeba :| (miał od modelu 2133)...czy to jest normalne?
Po wyzycie skończyło się kolejnym telefonem "z mordą" do HP, że kpiny sobie robią...w poniedziałek przyjedzie po raz kolejny...

Ręce opadają...ostatni raz kupiłem cokolwiek co ma logo HP :/

edit: z moich rozmów z gościem wynikło, że prawdopodobnie te laptopy mają problemy z poborem mocy :/ - wada fabryczna :|
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

emkay, dzięki, że opisałeś problem.
emkay pisze:prawdopodobnie te laptopy mają problemy z poborem mocy :/ - wada fabryczna :|
Dotyczy to wielu modeli różnych producentów.
emkay pisze:ostatni raz kupiłem cokolwiek co ma logo HP :/
Będę uważał.
Przemek

Post autor: Przemek »

Chłopie.

Skarżysz się na serwis HP a jakbyś dobrze opisał problem za pierwszym razem to nie miałbyś kilku powrotów do serwisu ani wizyt inżynierów u siebie.
Ręce opadają.

Wracając do problemu.
Domyślam się, że ze swoim 2140 dostałeś zasilacz 65W, a z Pavilionem 90W.
Podmień zasilacze i sprawdź jak sprawa wygląda.

Dalej.
Wrzuć MemTest nawet na całą nockę i sprawdź czy nie wywali jakiś błędów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Przemek pisze:Domyślam się, że ze swoim 2140 dostałeś zasilacz 65W, a z Pavilionem 90W.
Zasilacz to tu nic nie da, bo to przetwornice 19->5V na płycie głownej nie wyrabiają, albo jakieś ograniczniki prądowe zbyt nisko ustawione są. Zaliczacz do lapka zawsze ma niezły zapas żeby mogł baterie naładować przy włączonym lapku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Przemek pisze:Skarżysz się na serwis HP a jakbyś dobrze opisał problem za pierwszym razem to nie miałbyś kilku powrotów do serwisu ani wizyt inżynierów u siebie.
Przemek, ale jak czytamy to ten serwis to też tak sobie działa:
emkay pisze:po wizycie serwisanta z HP...Przyjechał z Wrocławia do Jeleniej Góry...tj jakieś 116 km...rozkręcił lapa...i stwierdził, że przysłali mu nie tą płytę główną co trzeba :| (miał od modelu 2133)
Przemek pisze:Domyślam się, że ze swoim 2140 dostałeś zasilacz 65W, a z Pavilionem 90W.
Czy ten Pan z serwisu jak już był to nie mógł tego zrobić?
Przemek pisze:Ręce opadają.
A no właśnie... komu? Klientowi? Czy Panom z serwisu? ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Przemek pisze:Wracając do problemu.
Miałem podobny problem i rozwiązanie było takie jak opisujesz :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Miałem podobny problem i rozwiązanie było takie jak opisujesz :ok:
Dopytam się jeszcze o ten problem. Czy sugerujecie, że emkayowi pomyliły się zasilacze?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

bob pisze:Czy sugerujecie, że emkayowi pomyliły się zasilacze?
Nie do końca mi o to chodziło. A chodziło o inną ale podobną sytuację. Ale mniejsza już o to.
Mam nadzieję, że emkay i Przemek, opiszą o co chodzi dokładnie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

Przemek pisze:Chłopie.

Skarżysz się na serwis HP a jakbyś dobrze opisał problem za pierwszym razem to nie miałbyś kilku powrotów do serwisu ani wizyt inżynierów u siebie.
Ręce opadają.
Z formy postu wynika, że pewnie jesteś pracownikiem Jabilu (firmy serwisującej z którą współpracuje HP). Akurat tak się składa, że jestem informatykiem i doskonale wiem jak opisywać problemy i jak sobie z nimi radzić. A jak ktoś nie potrafi testować sprzętu to nie mój problem.
Przemek pisze:Wracając do problemu.
Różne fora w życiu widziałem ale takiej bzdury to jeszcze nie czytałem...szczególnie że oba lapy mają zupełnie inne wejścia...zanim zaczniesz pisać takie farmazony to pomyśl...przynajmniej 3 razy.

Problem swój opisałem wystarczająco dobrze a jedynie co oczekuję, to że za wydaną kasę otrzymam sprawny sprzęt, tym bardziej że na stronach HP nic nie ma o braku kompatybilności z modemi EC. Tym bardziej, że obsługa Huawei potrafiła zrozumieć opis problemu (w dodatku po angielsku), no chyba, że HP trzeba traktować specjalnie.
Jak ktoś nie potrafi wyprodukować sprawnie działającej rzeczy i do tego zapewnić odpowiedniej obsługi serwisowej to powinien skupić się tylko na produkcji drukarek.
Jak sobie chwaliłem HP tak nigdy więcej nic od nich nie kupię...nie mam zamiaru się dodatkowego denerwować...

edit: dodam tylko, że jak się dwa razy telefonicznie potwierdza jaki to model a przyjeżdża się z płytą główna od innego modelu to mówi to samo za siebie...
Przemek

Post autor: Przemek »

Nie jestem żadnym pracownikiem jakiegoś tam jabila, czy innego serwisu.
Po prostu domyślam się, że taka sytuacja mogła powstać a wiem z doświadczenia, że wszelkie nie domówienia z jeden czy z drugiej strony prowadzą do różnych waśni. Prawdy są zawsze dwie...
Sam wysyłałem już trochę sprzętu do serwisu i jak się dołączy ładną notatkę do sprzętu, w widocznym miejscu, to pracownik danego serwisu prawdopodobnie wczyta się w Twoją lekturę.
Zrobiłeś coś takiego?
emkay pisze:Różne fora w życiu widziałem ale takiej bzdury to jeszcze nie czytałem...szczególnie że oba lapy mają zupełnie inne wejścia...zanim zaczniesz pisać takie farmazony to pomyśl...przynajmniej 3 razy.
Mój błąd. Wtyk jest inny. W nowych "dv"jest taki sam.
Idź do sklepu, uprzejmie poproś o użyczenie na chwilę zasilacza a potem posądzaj mnie o wypisywanie farmazonów.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

Przemek pisze: Sam wysyłałem już trochę sprzętu do serwisu i jak się dołączy ładną notatkę do sprzętu, w widocznym miejscu, to pracownik danego serwisu prawdopodobnie wczyta się w Twoją lekturę.
Zrobiłeś coś takiego?
Wyobraź sobie, że do każdego sprzętu który wysyłam do serwisu czy jest to mój czy moich klientów ZAWSZE dołączam opis usterki, bo wiem z własnego doświadczenia, że takie coś ułatwia życie.
I było tak za pierwszym razem i za drugim razem (tyle, że za drugim było opisane ostrzejszym językiem i wtedy niby wymienili płytę główną a efekt dalej taki sam).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wtedy niby wymienili płytę główną a efekt dalej taki sam
Wymienili na taką samą więc to nic nie zmieniło i coś mi się wydaje że kolejna płyta główna również nic nie zmieni ale to się okaże.
Czekamy na wynik wymiany bo jak widać problem zasilania gniazda ExpressCard pojawia się częściej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

wojteks pisze: Wymienili na taką samą więc to nic nie zmieniło i coś mi się wydaje że kolejna płyta główna również nic nie zmieni ale to się okaże.
Czekamy na wynik wymiany bo jak widać problem zasilania gniazda ExpressCard pojawia się częściej.
Sam jestem ciekaw wyników :D chociaż bardziej zaczynam utwierdzać się w przekonaniu, że te lapy mogą mieć jakąś wadę fabryczną...no ale pożyjemy i zobaczymy. Jak będę wiedział więcej to na pewno to opiszę :)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-06-20, 18:13 ]
Cytat przycięty przez Moderatora ->ja.michal - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2009-06-20, 17:12 przez emkay, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Taka jeszcze mała uwaga co do mocy zasilaczy. Jeśli podłączę zasilacz z Toshiby A100 do A200 to po prostu sprzęt nie zastartuje pomimo, że wejścia na zasilacz takie same. Odwrotnie się da. Tak więc niektórzy producenci potrafią zadbać o zabezpieczenie odpowiedniej wydajności.
wojteks pisze:Wymienili na taką samą więc to nic nie zmieniło i coś mi się wydaje że kolejna płyta główna również nic nie zmieni ale to się okaże.
Wiele razy było tak już na forum, że właśnie mainboard był winowajcą a nie zasilacz.
Awatar użytkownika
emkay
Użytkownik forum

No cóż...przybył właśnie Pan z HP. Wymienił płytę główną...tym razem na właściwą :rotfl:

Podłączył modem...i co? Zwiecha :D. Niestety wyszło na to, że te modele tak mają...po prostu nie radzą sobie ze zbyt dużym obciążeniem.

No cóż...jutro mam dzwonić do działu reklamacji (wymiana na inny model lub zwrot kasy)...

I jeszcze jedna rzecz...przed dwoma dniami modele 2140 trafiły do sekcji "Discontinued products" w sumie szybko...

To tyle :)

ODPOWIEDZ