W zasadzie ten temat jest dla upewnienia się...
Posiadam netbooka HP Mini 2140 oraz internet mobilny Iplus do tego dwa modemy...Huawei e800 i Novatel Merlin XU870 (z upgradeowanym firmwarem do wersji 7.2 MB/s). Oba na gnieździe ExpressCard.
Problem polega na tym, że przy podłączeniu któregokolwiek z modemów z kartą sim Iplusa w laptopie włącza się wiatrak i następuje zawieszenie kompa.
Problem występuje zarówno pod Windowsem (Vista Business SP1) oraz Ubuntu Linux 9.04.
Zauważyłem, że internet działa normalnie do momentu kiedy nie odezwie się wiatrak...jak tylko uruchomi się wiatrak następuje zwiecha...
Dla odmiany przetestowałem z kartą Orange i tu działa bez problemów

Oprogramowanie testowane to Iplus Manager i Orange BusinessEverywhere. Oba łapią zwiechę jak tylko włożę kartę SIM z Plusa...jak jest Orange jest OK na obu

Czy zatem jest możliwe, żeby karta sim powodowała zawiechę kompa?
(testowałem też z kartą sim z Plusa ze zwykłego telefonu i też zwiecha występowała).
Niestety nie natknąłem się na podobny problem w necie więc już mam mętlik czy wina kompa czy wina kart SIM z Plusa?
edit: Dodam tylko, że mam jeszcze HP Paviliona dv6625ew i tam Iplus działa bez żadnych problemów.