modem GSM w samochodzie na stale
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem GSM w samochodzie na stale
witam serdecznie wszystkich formulowiczow jestem nowym uzytkownikiem i zarazem troche zielonym i prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszego tematu.
Mianowicie chodzi o to ze mieszkam za granica czesto jezdze samochodem posiadam Iphona 3G i posiadam rowniez intenet bezprzewodowy za pomoca USB i mam pytanie jaki moge kupic modem abym mogl ta karte sim z posiadajacego USB przelozyc do tego modemu( lub wpiac to usb) aby miec w samochodzie internet Wi-Fi aby moc poprzez transmiter FM sluchac polskiego radia w samochodzie za pomoca iPhone. Czytalem troche na necie o tym i z tego co wiem jest taka mozliwosc ale prosze o rade jaki najlepiej kupic modem ( czy jak to sie tam nazywa) nadmieniam ze mam predkosc netu w USB 3,6MB/s.Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc
Mianowicie chodzi o to ze mieszkam za granica czesto jezdze samochodem posiadam Iphona 3G i posiadam rowniez intenet bezprzewodowy za pomoca USB i mam pytanie jaki moge kupic modem abym mogl ta karte sim z posiadajacego USB przelozyc do tego modemu( lub wpiac to usb) aby miec w samochodzie internet Wi-Fi aby moc poprzez transmiter FM sluchac polskiego radia w samochodzie za pomoca iPhone. Czytalem troche na necie o tym i z tego co wiem jest taka mozliwosc ale prosze o rade jaki najlepiej kupic modem ( czy jak to sie tam nazywa) nadmieniam ze mam predkosc netu w USB 3,6MB/s.Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: modem GSM w samochodzie na stale
bazylszek62, musisz kupić router który obsługuje modemy umts/gprs. Teraz na rynku sporo tego.
http://images.google.com/images?q=route ... =pl&tab=wi
http://images.google.com/images?q=route ... =pl&tab=wi
-
dzieki za pomoc
- bob
- Guru bezprzewodowy
bazylszek62, dla przykładu mam wrt54g3g ale ten na USB nie jest. Inni chwalą sobie Asusa WL-500g Premium V1. Jeszcze inni chcą mieć wszystko zintegrowane i kupują Option GlobeSurfer II a inni Option GlobeSurfer III a jeszcze inni chcieliby Globesurfer X.1. Można też zdecydować się na router Draytek. Ja tam marzę o Fritz!Box 7390.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko aby router działał w samochodzie trzeba podłączyć go do zasilania.
Jakiś prosty zasilacz 12V -> ...
Nie wiem, czy nie prościej byłoby jeździć z laptopem / notebookiem.
Sam mam przetestowane takie rozwiązanie.
Laptop, modem, winamp z dobrze ustawionym bufferem, kabel mały jack - mały jack (wtyczka - wtyczka).
Jakiś prosty zasilacz 12V -> ...
Nie wiem, czy nie prościej byłoby jeździć z laptopem / notebookiem.
Sam mam przetestowane takie rozwiązanie.
Laptop, modem, winamp z dobrze ustawionym bufferem, kabel mały jack - mały jack (wtyczka - wtyczka).
-
raz jeszcze dziekuje za zainteresownie ale nadal nie wiem jaki router moglbym zamontowac lub modem abym mogl podpiac to USB
- bob
- Guru bezprzewodowy
bazylszek62, w zasadzie to wszystkie co wymieniłem tylko trzeba zorganizować zasilanie do akumulatora. Ale myślę, że to nie problem.
Może zacznijmy od tego ile kasy chcesz przeznaczyć na to.
[ Dodano: 2009-06-24, 09:08 ]

Może zacznijmy od tego ile kasy chcesz przeznaczyć na to.

[ Dodano: 2009-06-24, 09:08 ]
No może ale WiFi i HSPA w samochodzie też mi przychodzi do głowy.marens pisze:Nie wiem, czy nie prościej byłoby jeździć z laptopem / notebookiem.

-
no powidzmy ze do 200euro moge przeznaczyc na to zebym z tej karty sim mial internet Wi -Fi w samochodzie o podlaczenie sie nie martwie bo prawie wszystkie maja zasilanie od 8 do 13v wiec to bedzie ajmniejszy problem.Pozdrawiam i oczekuje jakis sugestii abym w tej cenie se mogl spokojnie zmiescic
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
no tak te 200euro to kwota koncowa zeby miec wi-fi w samochodzie jak ie w tej cenie nie da no to powiedzmy 300euro. Ja poprostu chce sluchac polskiego radia w samochodzie moglbym za pomoca laptopa ale tu problemy z wlaczaniem wylaczaniem itp
Ostatnio zmieniony 2009-06-24, 08:22 przez bazylszek62, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
bazylszek62, przeczytaj to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=190230
Tanio i rodzimy produkt (Hiszpania).
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=190230
Tanio i rodzimy produkt (Hiszpania).

-
to znaczy ze ten moj Huawei podpinam po ten router i bedzie mi smigal net? Jesli tak to jestes wieki i wielkie dzieki bo to taniocha
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ten E220 od razu a inne z małą modyfikacją.bazylszek62 pisze:ten moj Huawei podpinam po ten router i bedzie mi smigal net?

I małe to w sam raz do samochodu.bazylszek62 pisze:wielkie dzieki bo to taniocha

-
ja mam E160E ale mysle ze kogos znajde zeby mi to przerobil tymbardziej ze na poczatku lipca do polski jade a u nas w kraju to fachowcow od tego nie brakuje.Dziekuje ci raz jeszcze za wielka pomoc i zainteresowanie ktore mi okazales
- bob
- Guru bezprzewodowy
bazylszek62, powodzenia i również dziękuję.