Wyszukiwanie sieci or sth like that
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wyszukiwanie sieci or sth like that
Siema gdy włączam komputer i próbuje od razu połączyć do internetu, nie działa... pewnie jak większości z was ponieważ sieć jest nie wyszukana, żeby wyszukać sieć muszę przejść przez żmudny proces uruchomienia Bussines Everywhere on wyszukuje sieć "Orange #1" i teraz dopiero mogę się połączyć dopiero normalnie. Czy jest możliwość włączenia wyszukiwania sieci, inaczej ? Ponieważ włączanie BE w Viście trwa baaaaaaaaaaardzo długo.
Który BTS najlepszy !?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wyszukiwanie sieci or sth like that
dagi12, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
-
@Dial-up:
W dial-up chodzi o to połączenie, które i tak tworzy się przy instalacji BE, więc dial-up nie pomoże bo sieć się sama nie wyszuka, no chyba, że sterowniki option w przeciwieństwie do Orane'owych są uzbrojone w jakąś automatyczną szukajke przy podłączeniu rzecz jasna.
@TopNetInfo:
Spróbuje to ci zaraz powiem w czym jest problem, wiem jestem pesymistą.
W dial-up chodzi o to połączenie, które i tak tworzy się przy instalacji BE, więc dial-up nie pomoże bo sieć się sama nie wyszuka, no chyba, że sterowniki option w przeciwieństwie do Orane'owych są uzbrojone w jakąś automatyczną szukajke przy podłączeniu rzecz jasna.
@TopNetInfo:
Spróbuje to ci zaraz powiem w czym jest problem, wiem jestem pesymistą.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież modem musi się zalogować do sieci a to trochę trwa. A logować zaczyna się dopiero po inicjalizacji sterowników i nie wiem czy antywirus/firewall nie ma wpływu na aktywację sterowników.dagi12 pisze:gdy włączam komputer i próbuje od razu połączyć do internetu, nie działa...
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nieprawda, sieć wyszukuje sam modem, oraz to on się loguje do niej. Oprogramowanie dokonuje tylko nawiązania połączenia danych, czyli wybranie numeru *99***1# poprzez dial-up.dagi12 pisze:żeby wyszukać sieć muszę przejść przez żmudny proces uruchomienia Bussines Everywhere on wyszukuje sieć "Orange #1"
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No właśnie mi nie tyle o zalogowanie co o wyszukanie sieci chodzi bo podłączyć to się mogę w windowsie, a wyszukać tylko w BE, które zresztą włącza mi się jakieś (o zgrozo!) 10 minut.wojteks pisze:Przecież modem musi się zalogować do sieci a to trochę trwa. A logować zaczyna się dopiero po inicjalizacji sterowników i nie wiem czy antywirus/firewall nie ma wpływu na aktywację sterowników.
W tym tkwi cały "dowcip", że nie! Owszem sieć wyszukuje modem, ale szukanie musi coś wywołać, w tym przypadku (o zgrozo!) BE.Yahoo pisze:Nieprawda, sieć wyszukuje sam modem, oraz to on się loguje do niej.
Tak jak myślałem w TopNetInfo: "błąd 619". Przy wcześniejszym wyszukaniu sieci przez (o zgrozo!) BE, TNI łączy się normalnie.Jo_gurt pisze:»Top NetInfo«
Który BTS najlepszy !?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A masz wpisaną komendę AT+CGDCONT=1,"IP","internet" we właściwościach modemu?dagi12 pisze:Przy wcześniejszym wyszukaniu sieci przez (o zgrozo!) BE, TNI łączy się normalnie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
To przy dial-up a w TopNetInfo Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN, tutorial:YaHooo pisze:A masz wpisaną komendę AT+CGDCONT=1,"IP","internet" we właściwościach modemu?
http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
Ale pewnie tu chodzi o PIN, który jest wprowadzany przez BE, w TNI należy to zrobić tak:
I. Uruchomić komunikację AT:
1. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Port... (należy wybrać odpowiedni o ile nie jest).
2. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komunikacja AT (należy zaznaczyć).
II. Ustawienie PINu aby program automatycznie wprowadzał przy próbie połączenia:
1. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> PIN (tu należy wpisać PIN).
2. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wprowadź PIN... (należy zaznaczyć).
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Racja, sam mam zdjęty PIN i pomyślałem tylko o braku APN.janek222 pisze:Ale pewnie tu chodzi o PIN,
Pozdrawiam YaHooo 

-
Rozwiązałem problem inaczej...
W TNI po prostu wyłączyłem pin (tam jest taka opcja "wyłącz PIN").
Wszedłem w Panel Sterowania->Telefony i Modemy->Dodatkowe Polecenia Inicjujące->AT+CGDCONT=1,"IP","internet".
Problem rozwiązany dzięki wszystkim. Nie muszę włączać teraz ani TNI ani BE po prostu wchodzę w sieć przez windowsa i on automatycznie wyszukuje sieć przy podłączaniu.
PS Janek222 wyluzuj nie jestem laikiem.
W TNI po prostu wyłączyłem pin (tam jest taka opcja "wyłącz PIN").
Wszedłem w Panel Sterowania->Telefony i Modemy->Dodatkowe Polecenia Inicjujące->AT+CGDCONT=1,"IP","internet".
Problem rozwiązany dzięki wszystkim. Nie muszę włączać teraz ani TNI ani BE po prostu wchodzę w sieć przez windowsa i on automatycznie wyszukuje sieć przy podłączaniu.
PS Janek222 wyluzuj nie jestem laikiem.
Który BTS najlepszy !?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wiesz, ciężko tak określić co człowiek wie a czego nie wie. Także pozostaje tylko dziękować Jankowi za pełną wypowiedźdagi12 pisze:PS Janek222 wyluzuj nie jestem laikiem.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I takie rozwiązanie jest najlepszedagi12 pisze:Nie muszę włączać teraz ani TNI ani BE po prostu wchodzę w sieć przez windowsa i on automatycznie wyszukuje sieć przy podłączaniu.

Raczej to bardzo miło z jego strony, że podał Ci dokładne instrukcjedagi12 pisze:Janek222 wyluzuj nie jestem laikiem.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Janek222 dzięki!
I wszyscy są zadowoleni.
I wszyscy są zadowoleni.
Który BTS najlepszy !?