Huawei E220 zepsuty

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

Huawei E220 zepsuty

Post autor: jonowaty »

Mam problem bo mój huawei e220 wolno chodzi mawet bardzo. Gubi sygnał i nie osiąga więcej jak 3-4 kb/s przy pobieraniu. gdy Sima włoże w telefon prawie cały czas pobieranie idze 18-20 kb/s (oczywiście w EDGE) co może być przyczyną problemów. Myśle nad wymianą go na inny tylko nie wiem jaki aby nie byl szmelcem myśle nad Option Globsurfer Icon 3G+ czy to dobry modem aby zastąpił to g*%$#o
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E220 zepsuty

Post autor: wojteks »

jonowaty pisze:Mam problem bo mój huawei e220 wolno chodzi mawet bardzo. Gubi sygnał
Jak go masz podłączonego, gdzie leży. Wystaw go za okno na dobrym przedłużaczu USB (spokojnie może być 3-5m ale dobry, gruby kabel)
Nie pomagam na PW!
jonowaty

Za oknem chodzi nieznacznie lepiej ale to ciągle nie to :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jonowaty pisze:Za oknem chodzi nieznacznie lepiej ale to ciągle nie to
To idź piętro wyżej/niżej z drugiej strony budynku itp. na testy. Niestety do e220 nie da się anteny dołączyć w prosty sposób.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jonowaty pisze:Mam problem bo mój huawei e220 wolno chodzi mawet bardzo. Gubi sygnał i nie osiąga więcej jak 3-4 kb/s przy pobieraniu. gdy Sima włoże w telefon prawie cały czas pobieranie idze 18-20 kb/s (oczywiście w EDGE) co może być przyczyną problemów.
Czy przypadkiem nie pomyliłeś jednostek? Bo 20kb/s na EDGE to bardzo słabo, natomiast 20KB/s to już dość dobrze (max to około 30kB/s).

Co więcej jakbyś pomylił jednostki i na E220 miałbyś 3-4KB/s to mogłoby to oznaczać, że modem loguje się do BTS'a który ma tylko GPRS, natomiast telefon loguje się do BTS'a z EDGE. Zatem najlepiej by było abyś sprawdził za pomocą np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> LAC oraz CID stacji do której loguje się telefon oraz modem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Mi to wygląda a przeciążony BTS :), lub słaby sygnał.
jonowaty, możesz podać siłę sygnału jaka masz najlepiej programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
jonowaty

I ja sie dziwie że nie chodzi jak on ma 0-5% mocy sygnału a telefon ma 30-50% w programie top net info i chodzi więc pozostaje mi wymina na inny modem
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Spróbuj użyć programu Top Net info ( jest na forum ) , zobacz z jakim bts'em się łączysz. Ja też mam Huawei e220 i EDGE. Mi na parapecie w mieszkaniu modem łączy się z bts'em , bardziej oddalonym, i wtedy mam prędkość 5 KB/s. Wystawię go za okno, to wtedy mi łapie inny bts i jak po maśle mam 22-25 KB/s. Może to się nie sprawdzi w twoim przypadku, ale warto po prostu szukać innego bts'a. Innym problemem może być zaśmiecony system operacyjny, który też potrafi namieszać. Ja bym próbował wszelkich możliwości ( wgrywanie softu, dashboardu itp. ) ale jeśli nic już nie pomoże oddaj go na gwarancje.
jonowaty

System nie jest zśmieceny a betesu inntego nie łapie bo w okolicy jest jeden oddalony ok. 3km odemnie ale jak był nowy to chodził ładnie a terz katastrofa. Oddam na gwarancji i co?? podłączą go w mieści przy bdb sygnale i im bedzie chodził a mi nie
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

podłączą go w mieści przy bdb sygnale i im bedzie chodził a mi nie
Jeśli podłączą go na mieście przy bdb sygnale, i net będzie ładnie śmigał, to znaczy że modem nie jest zepsuty . Znaczy to że masz niestety przeciążony bts. Dla pewności sprawdź jak to wszystko chodzi w godzinach nocnych. Jeśli będzie prędkość lepsza to znaczy że bts na 100% obciążony. :cfaniak:
przemox.1
### BAN ###

jonowaty, procentu mi nic nie mówią ;)
Sygnał podaje się w dBm :)
jonowaty

Sygnał na modemie mam -91 dBm dla porównania w telefonie mam -79 dBm w tym samym miejscu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A sprawdzałeś jonowaty do jakiego BTS'a się łączy modem oraz telefon?

Jeśli jesteś pewny, że do tego samego to powinieneś podłączyć antenę i to powinno poprawić sytuację.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Ja na tym modemie nawet przy -99dBm łapię sygnał HSDPA. Inna sprawa, że ciągle mnie ostatnio rozłącza :( niezależnie od mocy sygnału.

A jeśli podłączysz telefon, to też masz taki wolny przesył danych? - telefony GSM mają dużo czulsze głowice niż modemy, więc dałoby się ocenić, czy wina leży po stronie operatora, czy modemu.
Przy -79dBm internet powinien śmigać, przynajmniej w godzinach nocnych, tzn. przy mniejszym obciążeniu sieci. Ewentualnie sprawdź czy podłączyłeś oba kable do USB w kompie i czy oba te gniazda działają poprawnie.
jonowaty

Tak jestem na 100% pewny że łaczy sie z tym samym BTS a co do anteny to nie moge tej plakietki Blueconnect zdjąć może macie pomysły jakieś?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

A podaj LAC i CID z TNI z tego BTS-sa . Moja druga opcja to wywal go na dwór i wymuś 3G/HSDPA jeśli jest zasieg
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
przemox.1
### BAN ###

Możesz również zainwestować w E160 i kupić do niego antenę :)
ODPOWIEDZ