Stworzenie AP oraz podłączenie do internetu drogą radiową.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fifazzz
Początkujący użytkownik forum

Stworzenie AP oraz podłączenie do internetu drogą radiową.

Post autor: fifazzz »

Witam. Tak jak w temacie próbuje zrobić ap(właściwie to mi się udało podłączyem sie do ap przez psp i bylo ok) oraz udostepnic internet na laptopa i psp. Mam karte z obsluga ap lecz ap mozna wlaczyc i postawic tylko dzieki programowi ASUS LAN card settings. Gdy uaktywnie ten program przejmuje on kontrolę nad obiema kartami Wlan przez co nie moge się podłączyć do internetu. Czy istnieje jakis sposób/program aby zrobic ap na jednej karcie a druga udostepnic i odbierac przez nia internet?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Stworzenie AP oraz podłączenie do internetu drogą radiową.

Post autor: YaHooo »

fifazzz pisze:Czy istnieje jakis sposób/program aby zrobic ap na jednej karcie a druga udostepnic i odbierac przez nia internet?
Pewnie tą drugą kartę z której masz internet obsługujesz za pomocą mechanizmu wbudowanego w Windows. Można by spróbować użyć oprogramowania producenta tej karty.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
fifazzz

Problem w tym ze jezeli program przejmie obsługę karty to nie przejmuje jednej karty lecz dwie i nie da sie tej drugiej skonfigurowac a chodzi mi o to co ty napisales przejac jedna a druga obslugiwac przez winde a programik od drugiej karty nawet nie chce sie polaczyc z siecia. A czy nie ma jakies mozliwosci aby stworzyc acces pointa w windowsie? bez zadnych programow itp
Ostatnio zmieniony 2009-07-26, 15:49 przez fifazzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

fifazzz pisze:jezeli program przejmie obsługę karty to nie przejmuje jednej karty lecz dwie i nie da sie tej drugiej skonfigurowac
Z tego co się domyślam to program od karty wyłącza usługę Konfiguracji Zerowej Sieci Bezprzewodowej. Bo ja mam dwie karty sieciowe wi-fi i do żadnych konfliktów nie dochodzi. Jedyna rzecz, to taka, że dla obydwu kart muszę używać oprogramowania producenta, bo soft od karty Intela wyłącza mechanizm wbudowany w Windows.
fifazzz pisze:A czy nie ma jakies mozliwosci aby stwirzyc acces pointa w windowsie?
Nie, takiej możliwości nie ma. Bo to jest rzecz specyficzna dla producenta karty i mało kart ma możliwości pracy w trybie SofAP.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
fifazzz

Dobra juz wszystko skonfigurowalem okazalo sie ze moja siec internetowa ma filtrowanie adresów MAC :) mam ten tryb soft ap i jest acces point lecz niestety gdy uaktywniam ics w programie asusa zeby udostepnic internet zmienia mi on ip na karcie dzieki czemu nie mam internetu czy znajdzie sie na to jakies lekarstwo?
Ostatnio zmieniony 2009-07-26, 15:50 przez fifazzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

fifazzz pisze:czy znajdzie sie na to jakies lekarstwo?
Edycja rejestru żeby <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ustawiał inny adres domyślny karty która będzie AP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ