Anteny do Huawei e176g

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Anteny do Huawei e176g

Post autor: bobix »

Czy jest sens bawić się w takie anteny?

7dB
9dB
albo 11dB

Mam na myśli czy one naprawdę mogą mieć taki zysk jak podają w opisach?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Anteny do Huawei e176g

Post autor: Jaco »

bobix pisze:Czy jest sens bawić się w takie anteny?
Anteny dookólne nadają się tylko do GPRS/EDGE. O UMTS/HSDPA zapomnij. Tu już potrzebna antena kierunkowa dobrej firmy lub panel. Wszystko zależy od odległości od nadajnika i ukształtowania terenu.
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Nadajnik mam w odległości do 1km. Z tym, że z tyłu za mną tzn. ja mieszkam w bloku a nadajnik jest od drugiej strony bloku... Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem :-)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bobix pisze:mieszkam w bloku a nadajnik jest od drugiej strony bloku...
A masz możliwość sprawdzenia jaki masz zasięg po drugiej stronie bloku? Bo być może potrzeba Ci tylko przenieść punkt odbioru sygnału sieci za pomocą antenki dookólnej o minimalnym zysku (takim, aby zrekompensować straty sygnału na kablu).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Mam. Mogę wyjść przed blok z drugiej strony. Wystarczy sprawdzenie na telefonie czy najlepiej na kompie za pomoca jakiegoś programu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobix pisze:Wystarczy sprawdzenie na telefonie czy najlepiej na kompie za pomoca jakiegoś programu?
Najlepiej by było abyś podał siłę sygnału jaką ma modem odczytaną za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> w dBm. To jest najbardziej miarodajna jednostka.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Siła sygnału to 99dBm. Na balkonie... W mieszkaniu nie łapie. Z drugiej strony sprawdziłem i mam ciut lepszą czyli 97dBm. Reasumując zasięg łapię nie z nadajnika oddalonego o 1km (jak mi się wydawało) a z nadajnika oddalonego o co najmniej 5km ode mnie... A wg mapy na playmobile.pl zasięg się kończy już wiele wiele wcześniej.
Czy takie anteny jak wymieniłem w temacie coś zmienią?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobix pisze:Siła sygnału to 99dBm. Na balkonie... W mieszkaniu nie łapie. Z drugiej strony sprawdziłem i mam ciut lepszą czyli 97dBm.
Czyli to jest słaby sygnał, można by powiedzieć, że nawet bardzo słaby.
bobix pisze:Reasumując zasięg łapię nie z nadajnika oddalonego o 1km (jak mi się wydawało) a z nadajnika oddalonego o co najmniej 5km ode mnie...
Aby się o tym przekonać możesz zainstalować sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> oraz poszukać nodeB po LAC/CID na spisie http://btsearch.org/ ewentualnie mapce http://mapa.btsearch.pl/
bobix pisze:Czy takie anteny jak wymieniłem w temacie coś zmienią?
Niestety nie. Anten z Allegro w ogóle na forum nie polecamy. A na takie dość ciężkie warunki jak u Ciebie potrzeba solidnej anteny. Polecałbym taką antenę http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Aby się o tym przekonać możesz zainstalować sobie »Top NetInfo« oraz poszukać nodeB po LAC/CID na spisie http://btsearch.org/ ewentualnie mapce http://mapa.btsearch.pl/

Niestety nie. Anten z Allegro w ogóle na forum nie polecamy. A na takie dość ciężkie warunki jak u Ciebie potrzeba solidnej anteny. Polecałbym taką antenę http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Właśnie tak zrobiłem czyli użyłem tego programu. Czyli taka antena z allegro tylko przeniesie mi sygnał ale go nie poprawi tak?
A ta panelówka jak się domyślam musi być skierowana na nodeB, więc też za bardzo w moim przypadku nic nie zmieni.

Aha jeszcze jedno: czy tu kiedyś na forum ktoś nie reklamował jakiejś wypożyczalni modemów?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobix pisze:taka antena z allegro tylko przeniesie mi sygnał ale go nie poprawi tak?
Tak, a w najgorszym wypadku może Ci go jeszcze stłumić i będziesz miał słąbszy sygnał niż bez anteny.
bobix pisze:A ta panelówka jak się domyślam musi być skierowana na nodeB
Tak, powinna być nakierowana na BTS'a.
bobix pisze:więc też za bardzo w moim przypadku nic nie zmieni.
A nie masz tam gdzieś innego BTS'a, nawet bardziej oddalonego?
bobix pisze:czy tu kiedyś na forum ktoś nie reklamował jakiejś wypożyczalni modemów?
Niestety ja niczego takiego nie kojarzę.
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

A nie masz tam gdzieś innego BTS'a, nawet bardziej oddalonego?
Do innego nadajnika Playa-a mam ponad 15km, więc już chyba lepiej skorzystać z oferty innej sieci. Tylko Play jest tańszy o połowę, a ja mam alergię na Ere i obiecałem sobie, że się z nimi więcej już nie zwiążę ;-)
Modem mam, router też dlatego Playonline Extra z 10GB jest dla mnie najtańszy :-)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobix pisze:Do innego nadajnika Playa-a mam ponad 15km, więc już chyba lepiej skorzystać z oferty innej sieci.
Na forum były przypadki stabilnych połączeń z nodeB Play z takich odległości, więc zawsze można spróbować :)
ODPOWIEDZ