Jak zwiększyć szybkość transmisji?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dzinuch
Początkujący użytkownik forum

Jak zwiększyć szybkość transmisji?

Post autor: Dzinuch »

Witam.
Przepraszam ale nie wiem czy moje pytanie zostało skierowane na właściwą stronę.
Jestem internetowym i komputerowym beztalenciem ale proszę o pomoc, bo czytając wypowiedzi na forum widzę , że wielu z Was ma te zagadnienia w małym palcu.
O co chodzi? Kupiłem niedawno modem Merlin U740 bo chcę odbierać internet w UMTS za pomocą laplopa ARISTO Smart 200.
Przy połączeniu z internetem laptop pokazuje komunikat "Urządzenie IPlus jest teraz podłączone szybkość 230,4 Kb/s".
Pytanie , czy można z tego laptopa wydusić większą szybkość bo kolega próbował ale stwierdził ,że jest to max (sam widziałem jakąś tabelkę i to była największa wartość) i wygląda na to, że laptop ogranicza modem.
Czy istnieje możliwość ściągnięcia jakiś plików lub coś innego w celu poprawy szybkości?
Pozdrawiam - Dzinuch. :gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zwiększyć szybkość transmisji?

Post autor: YaHooo »

Dzinuch pisze:Przy połączeniu z internetem laptop pokazuje komunikat "Urządzenie IPlus jest teraz podłączone szybkość 230,4 Kb/s".
Czyli to wskazuje na to, że Twój modem łączy się z siecią poprzez technologię EDGE.

Zatem teraz weź zainstaluj sobie program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> (albo poszukaj w tym menadżerze którego teraz używasz) opcji odpowiedzialnej za łączenie się tylko po 3g.

Kolejna sparwa to taka, czy masz niedaleko siebie jakiś BTS Plusa (bo sądząc po komunikacie masz iPlusa) z HSDPA. Możesz to sprawdzić na mapce http://mapa.btsearch.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Powiedz nam, które Pniewy

=> Kujawsko-Pomorskie, Gąsawa Pniewy
=> Mazowieckie, Pniewy Pniewy
=> Wielkopolskie, Pniewy Pniewy
Dzinuch
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dzinuch »

Chodzi o Pniewy Wlkp. BTS Plusa mam w lini prostej ok. 4km. od domu. Jak sprawdziłem emituje on od niedawna sygnał UMTS.
Dzięki za info i proszę o więcej. (jeżeli można)
Pozdrowienia
ODPOWIEDZ