dziesięc kilometrów do najbliższego nadajnika 3g

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
votan
Użytkownik forum

dziesięc kilometrów do najbliższego nadajnika 3g

Post autor: votan »

Przeprowadziłem się do małej miejscowości obok Wrocka (25 km), nie liczę na Wrocław, bo to za daleko, ale 10 km odemnie jest zasięg 3g w play (inna miejscowość, mało lasów za to spore pagórki) - dotyczy to 3 miejscowości w promieniu 10 km.
W moim miasteczku na zewnątrz spokojnie łapie 3g (np. z auta) - ale już w domu sporadycznie a jeśli nawet to z prędkościami rzędu max 128 kbps po podłączeniu anteny 5 db (takiej małej).
Szybko jednak gubi zasięg i rozłącza, później nie można się już połączyć - miga edge/gprs.
Co ciekawe na dole jest zasięg :klnie: przynajmiej był 2 tygodnie temu jak przed przeprowadzką sprawdziłem okolicę pod względem neta, a tu taka kiszka, w domu ni ma.
czyli zwykle zasięgu w playu nie mam (tylko w plusie ale tu drożyzna!) - mam wykupiony abonament play 10 gb za 45 zeta.
Sprawdzałem też i planowany jest w mojej miejscowości nadajnik umts playa, kiedy ruszy nie wiadomo, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest w okolicznej miejscowości podobnej wielkości - oddalonej 10 km.
Kumpel mówi że może mi oddać antenę kierunkową którą kupił na allegro (19 db) - samoróbka, bo jemu już niepotrzebna (nełozdradę ma) - u niego pomogła (ale on mieszka zupełnie gdzie indziej).
Mieszkam na ostatnim - 4`tym piętrze, niestety okna mam zwrócone trochę w inną stronę niż nadajnik (wybaczcie mało fachowe słownictwo ale jestem nowy - poczytałem sporo na ten temat ale zdecydowanie za mało by rzucać z rękawa pojęciami typu nod itp).
Jak myślicie czy kierunkowa antena mi pomoże (nie mogę tu nic montować, ani masztów ponieważ wynajmuję mieszkanie - czyli żadnych masztów - dach jest stromy i to bardzo więc nie dam rady na nim zamontować anteny - wchodzi w grę tylko antena "wyglądająca z okna")
Czy warto inwestować pół kafla w antenę panelową np. 20 db z bestpartner?
Ostatnio zmieniony 2009-08-25, 22:49 przez votan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: dziesięc kilometrów do najbliższego nadajnika 3g

Post autor: sp6huk »

votan pisze:
Kumpel mówi że może mi oddać antenę kierunkową którą kupił na allegro (19 db) -
Made by Garaż :D raczej nie za bardzo pomoże w tej sprawie, a jak skierujesz antenkę w przeciwnym kierunku niż stacja bazowa to tym bardziej.
votan
Użytkownik forum

Czy warto kupić takie coś http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=4454,
Czy może lepsza będzie antena, jeśli tak to czy wystarczy 15 db z bestparntera (panel) czy lepiej dołożyć (niestety 500 złoty to strasznie dużo jak dla mnie) i kupić 20 db?
Co ciekawe w moim miasteczku http://mapa.btsearch.pl/ pokazuje że nadajnik już jest, więc to kwestia czasu zanim będzie uruchomiony, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> uruchomiłem tymczasowo iplusa (jestem abonentem - mam telefon u nich więc bez umowy mogę uruchomić i wyłączyć kiedy zechcę), ale w play płacę też abonament (10 gb/45) więc chciałbym móc korzystać.
Poradźcie mi coś, jaka szansa jest w takiej sytuacji złapać zasięg gdy antena 5 db na dachu czasem łapie hsdpa i da się pracować. Sądzicie że antena 15 db rozwiąże ten problem (tak jak pisałem maszty nie wchodzą w grę - bo nie ma jak zamontować).
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

voltan w tej sprawie nie pomoże Ci nawet repeater jak nie nakierujesz anteny w kierunku stacji bazowej.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jak jest pozwolenie na stację bazową,to po co pakować się w antenę,skoro może będzie działać bez niej.
Przejdź się w to miejsce,gdzie Play ma mieć noda (zapewne jakiś stary komin,kościół,etc.),i zobacz,czy coś sie dzieje,czy anteny wiszą,czy kontener ze stacją stoi,o ile to teren otwarty...
votan
Użytkownik forum

Ile czasu może potrwać zanim ten nod zacznie działać, ile orientacyjnie to zwykle jest? :cwaniak:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

votan pisze:Ile czasu może potrwać zanim ten nod zacznie działać, ile orientacyjnie to zwykle jest?
Różnie to bywa.
Miesiac,dwa,a czasami bywa tak,ze z powodu problemów z zestawieniem radiolinii w trudnym terenie sprawa się bardzo przeciąga,nawet do 10 miesięcy.
jarven77
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarven77 »

No raczej zastosowanie anteny kierunkowej byłoby najlepsze, ale skoro nie możesz - no to kicha.
Pozostaje jeszcze coś takiego:
http://www.gsmsolutions.pl/sklep/antena ... s-p-7.html

i wysunięcie jak najwyżej się da - jeśli są śladowe sygnału UMTS to antenka pomoże, a nawet przysłowiowa 'jedna kreska' da możliwe dobre korzystanie z internetu.

Zawsze możesz czekać na uruchomienie nadajnika, ale obecnie większość operatorów wstrzymała inwestycje z powodu kryzysu i mogą szynko tego nie dokończyć... choć akurat PLAY nie jest zły...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarven77 pisze:Pozostaje jeszcze coś takiego:
4.5dBi większa strata będzie na kablu niż zysk na antenie. Zdało by egzamin tylo w przypadku grunych ścian i dobrego sygnału na zewnątrz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Mógłbyś zdradzić jaka to jest miejscowość, może mam ją opanowaną pod względem 3G.
ODPOWIEDZ