Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Posiadam od wczoraj Playa z modemem Huawei E169. I sprawa jest taka ze w domu niechce mi łapać sygnału. Mieszkam lekko w dole a nadajnik jest postawiony ok 10-15km. Lecz gdy wyjdę ok 100-150 metrów pod górke (jestem na wysokości dachu) to łapie zasieg HSDPA i moge normalnie przegladać strony www. A gdy wyjde z 200m dalej na sama góre to chodzi super. Wiec moje pytanie jest takie, czy jest jakaś antena, która pomoże w łapaniu sygnału w domu (jak tak to jaka)? Dodam że próbowalem wchodzic na strych lecz też mi nie złapało. Byc może dachówki na dachu tłumią sygnał a na dach <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> mozliwosci wejsc Proszę o pomoc gdyż zależy mi na czasie.
Pozdrawiam
Marciin89 pisze:Ciagle mruga zielona dioda i nic nie chodzi.
Ale wyszukiwanie manualne sieci możesz przeprowadzić nawet z migającą zieloną diodą.
[ Dodano: 2009-08-26, 21:34 ]
Marciin89 pisze:A jak mocna antena?. I jak można to jaka to ma być antena. Jakieś przykłady/propozycje.?!
Najmocniejsza możliwa (panel z Bestparnera 20 albo 25 dBi,jeśli znasz kogoś,kto choć trochę zna się na radiokomunikacji i jest w stanie pomóc,to można sklecić antenę offsetową),ale nawet to nie da gwarancji,że będzie działać.
jak wroce do domu to spróbuje zrobić tak jak mówi YaHooo.
A jeśli chodzi o te anteny to dość drogie są i wydaje mi sie że to nie jest opłacalny interes. dzisiaj sprawdzałem przed domem i zrobiłem ze 20 metrow i zaczeło mi cos sygnał łapac. Zapalała sie niebieska dioda .
[ Dodano: 2009-08-27, 10:20 ]
a wiec dałem zeby wymusiło połączenie i w domu na parapecie przy oknie łapie mi zasieg hsdpa 2-3kreski.. Czyli wychodzi ze łapie zasieg w domu. Czy jakas antena nie droga może polepszyc prędkość ??
Marciin89 pisze:dałem zeby wymusiło połączenie i w domu na parapecie przy oknie łapie mi zasieg hsdpa 2-3kreski.. Czyli wychodzi ze łapie zasieg w domu.
Czyli musisz wymuszać 3g dalej. Co i tak w przypadku Playa jest dobrym rozwiązaniem, bo Play Online i tak ma działać tylko na 3g.
Marciin89 pisze: Czy jakas antena nie droga może polepszyc prędkość ??
Z tymi niedrogimi może być kłopot. Jak masz zasięg to teoretycznie wystarczyłaby jakaś dookólna antenka aby wystawić ją sobie za okno i było by ok. Ale z tymi antenami niestety różnie bywa i najczęściej tylko tłumią sygnał. A jakie masz prędkości na takim zasięgu? Tak przy okazji to zasięg najlepiej podawać za pomocą dBm odczytanej np w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
zasieg w tym programie TNI pokazuje mi od -100 do -111 dBm .. a predkość ok 20kb. do stron tylko wystarczy lecz niekiedy potrafi sie rozłączać. A jaka antena dookólna by pasowała? Jaki model?
Marciin89 pisze:zasieg w tym programie TNI pokazuje mi od -100 do -111 dBm .. a predkość ok 20kb
Więc Tobie potrzeba porządnej anteny kierunkowej. Polecam właśnie tą antenę http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Jak masz Play to i tak potrzeba Ci anteny na pasmo 2100MHz (UMTS).
czy chodzi dokladnie o model Antena PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)? I czy antena YAGI XP 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) bardzo sie różni od tej Panel MAx 15 dBi??
[ Dodano: 2009-08-31, 13:13 ]
i jeszcze mam pytanie . znalazłem na allegro http://www.allegro.pl/item728489290_antena_panel_max_15_dbi_1900_2100_umts_bestpartner.html
Czy to jest to samo? Oraz jeszcze mam pytanie . Bo mieszkam w miejscowości Zagrodno. Na mapie BTS jest pokazana antena lecz tak naprawde w tym miejscu jej nie widac ani niechce łapać sygnału tylko z sąsiedniego miasata. Czy te anteny UMTS z Playa sa pokazane na tej mapie w tym sensie że dopiero one powstaną. Oraz czy czasem nie bedzie to w paśmie 900mHz UMTS. Gdyż słyszałem że właśnie play wygrał przetarg na to wlasnie pasmo.
I jeszcze pytanie: Jaki potrzebny kabel do niej i złączki. Jaka może być maksymalna długość aby nie stracic mocy sygnału?
Pozdrawiam
Marciin89 pisze:Czy te anteny UMTS z Playa sa pokazane na tej mapie w tym sensie że dopiero one powstaną. Oraz czy czasem nie bedzie to w paśmie 900mHz UMTS. Gdyż słyszałem że właśnie play wygrał przetarg na to wlasnie pasmo.
Na mapie są tylko pozwolenia, możliwe jest że nodeB jeszcze nie ma. UMTS'u jeszcze długo na 900MHz nie będzie, bo play zagospodarował to pasmo na gsm (taki sam jak u reszty opów)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Marciin89 pisze:Jaka może być maksymalna długość aby nie stracic mocy sygnału?
Jak kupisz kabel h-155 to licz około 0.5dB na każdy m kabla + jakieś 2-3dB na złączach. Więc 10m kabla wraz ze złączami da Ci jakieś 7-8dB mniejszy zysk anteny.
troche lipa, że w tym sklepie bestpartner nie można kupić kabla na metry (min. 100m.) Czy kable z allegro sie do tego nadają? oraz jakie złączki są do tego potrzebne i ile. Aby połączyć antene kabel i modem. A niewiecie może czy w zwykłym komputerowym takie kable i złączki moga byc?? Albo nawet czy są w takich maketach jak Media markt??
Marciin89 pisze:troche lipa, że w tym sklepie bestpartner nie można kupić kabla na metry (min. 100m.)
Mają gotowe przyłącza od 1 do 15m na zamówienie pewnie i każde inne zrobią, niestety podobno jakość złącz kuleje, a przynajmniej jakiś czas temu wpadke z tym mieli. Co do kabli z alledrogo trzeba uważać bo dużo podróbek jest. W mm to na pewno nie będą mieli 50ohm. W porządnym komputerowym na pewno znajdzie się kabel do wifi, ale może być problem z zarobieniem fme pod konektor. Jest jeszcze pare innych sklepów internetowych, albo mają gotowe, albo robią na zamówienie.
chodzi mi tylko o to że w sklepie Bestpartner nie można na metry kupić kabla tylko w szpuli 100metrowej. Mi jest potrzebne z 10-20m gdyż chciałbym umiescic ją na dach gdyż wiadomo ży czym wyżej to powinno być lepiej.Bo żeby wystawic przez okno to wystarczyłoby z 2m tego kabla. W tym sklepie jest cały komplet antena plus kabel 15metrowy za 246zł. Wiec to troszke dużo. Opłaca się czy kupić samą antene za 140zł i kabel z tymi złączkami dokupić gdzieś indziej?!
Marciin89 pisze:W tym sklepie jest cały komplet antena plus kabel 15metrowy za 246zł. Wiec to troszke dużo. Opłaca się czy kupić samą antene za 140zł i kabel z tymi złączkami dokupić gdzieś indziej?!
Przy 15m kabla rf5 zysk anteny będzie prawie w całości tracony na kablu. Jedyne sensowne rozwiązanie to zakup kabla h-1000 lub lepszego (cena gdzieś mniej więcej od 8zł za metr, do tego jeszcze trzeba rozwiązać problem konektora, najlepiej zamówić wtedy taki który z jednej strony ma zlącze do modemu a z drugie złącze N)