Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Tak jak w temacie... zauważyłem że od 2 dni modem cały czas jest na umts... Pomiary na st wynoszą ~300 kbs;/ jakaś awaria node-b czy mojego sprzętu to powoduje?
przemekwas1 powiem Ci, że ja dziś też tak mam. Modem E630. I to nie jest uszkodzenie modemu, bo już kilka razy tak miałem. I na następny dzień było ok. Co więcej na innym nodeB było normalnie. Więc to muszą być jakieś prace w sieci, albo awaria.
Tak się zazwyczaj dzieje (wyłaczając awarie lub prace sieciowe),gdy nastąpi w trakcie połączenia handover na GSM,i potem po powrocie do 3G jest tylko UMTS.
Po wylogowaniu się z sieci i powtórnym połączeniu już jest OK.
przemekwas1 pisze:Ale teraz będę już wiedział:d dzięki za info
Nie ma za co
Patryk_ pisze:Tak się zazwyczaj dzieje (wyłaczając awarie lub prace sieciowe),gdy nastąpi w trakcie połączenia handover na GSM,
Szczerze się przyznam, że nawet jak podczas połączenia wymuszam z 3G przejście na GSM (komendami AT) to nic takiego się nie dzieje. A właśnie HSDPA mi wróciło koło 20 samoczynnie podczas połączenia
Może tak być. Żeby się upewnić możesz sprawdzić jak modem działa w innym miejscu, tak aby korzystać z innego nodeB. Ewentualnie modem Plusa nie ma simlocka i sprawdzić jak działa z kartą SIM innej sieci.
przemekwas1 pisze:nie mam za bardzo jak spr bo ciągnę z anteny...
Więc może masz możliwość pożyczenia od kogoś telefonu z HSDPA? Jak również możesz zrobić jak napisałem wcześniej, włożyć starter prepaida jakiejś innej sieci która ma u Ciebie zasięg HSDPA i zobaczyć czy tam działa HSDPA.