Antena się połamała

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
neon
Stały użytkownik forum

Antena się połamała

Post autor: neon »

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem iPlusa z modemem Huawei E169 + antena zewnętrzna Bestpartner Yagi XP. Wszystko było dobrze, internet chodził dobrze, do czasu kiedy na maszt na którym wisiała antena nie przewróciło się drzewo. Wszystko pierdykło na ziemię: Yagi Xp, satelita no all przy czym się antenka połamała, a właściwiej jej obudowa, więc postanowiłem nic z nią nie robić, tylko kupiłem następną antenę, ale tym razem Panel 15dbi. I muszę przyznać że jest do bani, Yagi była lepsza od panelu, wtedy było 4 a w porywach 5 kresek zasięgu a teraz jest maksimum 3 HSDPA przy czym czasem lubi zerwać połączenie. Dodam, że antenę ustawiłem dobrze, lepiej już nie idzie.
Co się mogło stać? Help!
Bo już się zaczynam zastanawiać czy czasem nie zmienić tej anteny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Antena się połamała

Post autor: krystianb »

Uszkodzony kabel? Albo wybrakowana antena, do reklamacji. Aha polaryzacje dobrą ustawiłeś? Czasem panele ze względu na mocniejsze filtrowanie polaryzacji ortogonalnej lepiej działają w polaryzacji skośnej (tylko trzeba sprawdzić obie (+ i - 45*)
Ogólnie to wszyscy którzy mieli porównanie zachwalają panele, chyba że trafiła Ci się super idealna yaga. Właściwie to jeśli samej antenie nic się nie stało (nie pogięła się) to można by ją dokładnie wysuszyć (najlepiej wcześniej umyć - tylko nie wiem w czym alby soli z deszczu się pozbyć) i wsadzić do nowej rury kanalizacyjnej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

neon pisze:Dodam, że antenę ustawiłem dobrze, lepiej już nie idzie.
Może warto wycelować antenę w inny nodeB?
krystianb pisze:najlepiej wcześniej umyć - tylko nie wiem w czym alby soli z deszczu się pozbyć
Jeśli chodzi o metalowe elementy anteny, to można je umyć benzyną ekstrakcyjną, ewentualnie zwykłą.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
neon
Stały użytkownik forum

Dziękuję z radę, ale już próbowałem ją ustawiać we wszystkich polaryzacjach i nawet w ukośnej i nic. Na inny nodeB nie mogę, bo go nie ma tzn jest, ale nie na UMTS a inne za daleko i nie widoczne.
Panel mam dopiero 4 dni, a więc mogę jeszcze oddać.

Dobrze rozumiem, że można ten środek anteny włożyć w inną "rurę'' ?
A skąd takie coś wziąść?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

neon pisze:Panel mam dopiero 4 dni, a więc mogę jeszcze oddać.
Czyli raczej lepiej go oddaj.
neon pisze:A skąd takie coś wziąść?
Musisz się przejść do sklepu w którym są rury kanalizacyjne z PCV. Poszukać trzeba rury o takiej średnicy, aby antena mogła wejść w nią bez problemu. Ideałem by było aby weszła na wcisk, wtedy by się sama nie wysunęła. Do tego jakaś zatyczka na oba końce rury (też do kupienia w tym samym sklepie).
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
neon
Stały użytkownik forum

A takie coś i takie oraz to

Tylko jest mały problem bo ta rura ma 75cm długości, a Xp ma ok 55cm długości co oznacza, że chyba bd musiał ją uciąc.

Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

neon pisze:Co o tym myślicie?
Generalnie właśnie w czymś takim te anteny są chowane.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Idziesz do sklepu wod-kan,i masz rur fi 75 całą masę,za grosze.
Może nawet białe się znajdą :ok:

[ Dodano: 2009-10-05, 20:35 ]
YaHooo pisze:deałem by było aby weszła na wcisk, wtedy by się sama nie wysunęła.
Położyć na "półce" ze styropianu,przykleić klejem na gorąco i będzie lepiej,niż fabrycznie.
Byle tylko geometria anteny nie została naruszona...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

O a ja mam jeszcze taki pomysł jak już jest rozebrana to bardzo byśmy byli wdzięczni za fotki jak w środku wygląda, łącznie z symetryzatorem jeśli posiada.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

neon pisze:Tylko jest mały problem bo ta rura ma 75cm długości, a Xp ma ok 55cm długości co oznacza, że chyba bd musiał ją uciąc.
Ciąć taką rurę to nie problem. Kawałek brzeszczota i pójdzie raz dwa :)
Patryk_ pisze:Położyć na "półce" ze styropianu,przykleić klejem na gorąco i będzie lepiej,niż fabrycznie.
A o takim sprytnym rozwiązaniu nawet nie pomyślałem...
neon
Stały użytkownik forum

Generalnie, to ja myślę, że chyba nie bd się w to bawił i kupię inną, a panel zwracam.
neon
Stały użytkownik forum

Tak jak mówiłem wcześniej panle zwróciełem. Przez to że poprzednia Yaga mi działała względnie, postanowiłem kupić i tym razem Antenę kierunkową typu Yagi. Lecz już nie XP Bestpartnera lecz ATK-16 DIPOLA i nawet nie musiałem się zbytnio męczyć z ustawianiem i już miałem 4 kreski zasięgu. Internet znów chodzi wyśmienicie. Polecam tą antenę.
ODPOWIEDZ