Połączenia wychodzące

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin11
Początkujący użytkownik forum

Połączenia wychodzące

Post autor: marcin11 »

witam :)
nie wiem jak to się stało, ale mam zablokowane połączenia wychodzące (wybieram numer, po 3-4 sekundach wyskakuje że rozmowa trwała 0:00 czy coś takiego) :cry:

gdy wkładam kartę do innego aparatu, mogę dzwonić normalnie (mam pieniądze na koncie oraz nie zablokowane połączenia przez heyah)
mój telefon to toshiba g900, windows mobile 6.0.

ps. śwetne forum, zawsze znajdywałem jak czegoś szukałem, lecz wkońcu stało się że nie znalazłem :hyhy:
a i dziwnie mi się forum wyświetla na tośce, ale to chyba kwestia ustawień (po tych burzach częściej nie mam niż mam internet :klnie:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Połączenia wychodzące

Post autor: zDaleKi »

Temat dotyczy polaczen glosowych a nie internetu, zatem przenosze z "> Telefony i internet komórkowy" do kacika technicznego.

[ Dodano: 2009-10-18, 12:50 ]
Co do samego problemu, to kiedyś miałem podobnie jak włączyłem w telefonie ukrywanie numeru a operator nie wspierał tej usługi, bo nie miałem jej wykupionej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marcin11

raczej kwestia ustawień... sms też już nie mogę wysyłać od paru godzin:
Nie możba wysłać wiadomosci SMS. Sprawdź, czy w polu ustawienia jest wpisany prawidłowy adres centrum usług, a nastepnie spróbuj wysłać wiadomość ponownie.

a internet działa :gwiazdki:

nie wiem jak się za to zabrać żeby działało
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:Co do samego problemu, to kiedyś miałem podobnie jak włączyłem w telefonie ukrywanie numeru a operator nie wspierał tej usługi, bo nie miałem jej wykupionej.
Dokładnie. Sprawdź wysyłanie ID. Co do sms to na pewno jest złe centrum wysyłania i tyle.
Awatar użytkownika
kapparo

Post autor: kapparo »

marcin11 mam pytanko czy rozwiazales ten problem bo ja tez takowy mam, ze nie moge wykonywac polaczen wychodzacych. wszystko inne dziala.
zmienialem nawet ROM, myslalem ze cos to pomoze ale dalej nic.
probowalem roznych kart roznych operatorow i na kazdej jest to samo czyli brak mozliwosci dzwonienia. :/

edit:
dodam jeszcze ze ustawienia sieci mam:
-blokowanie polaczen:
przychodzace -> wylaczone
wychodzace -> wylaczone
-udostepnij moje ID rozmowcy -> wszyscy

prosze jakas ΛΩ o pomoc :)
nigdy nie rozmawiaj z I.D.I.O.T.A.! najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem. ;)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

kapparo, Czy telefon lub operator jest taki sam jak w przypadku marcin11?
Awatar użytkownika
kapparo

telefon taki sam: toshiba g900. wczesniej mialem WM 6.0 teraz WM 6.1 i na jednym i na drugim ROMie dzieje sie to samo.

operator: ORANGE (abonament)
nigdy nie rozmawiaj z I.D.I.O.T.A.! najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem. ;)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Czy połączenie z numerem 112 działa? (Sprawdź z kartą SIM i bez karty).
kapparo pisze:zmienialem nawet ROM
Być może ta część pamięci którą zaktualizowałeś nie dotyczyła pamięci z ustawieniami telefonu. Ja bym spróbował reset do ustawień fabrycznych - z menu telefonu (po wyjęciu karty).
Awatar użytkownika
kapparo

KrissTofferr pisze:Czy połączenie z numerem 112 działa? (Sprawdź z kartą SIM i bez karty)(...)
dziala w obydwu przypadkach.
KrissTofferr pisze:(...)reset do ustawień fabrycznych - z menu telefonu (po wyjęciu karty).
nie pomaga, nadal nic :/
KrissTofferr pisze:Być może ta część pamięci którą zaktualizowałeś nie dotyczyła pamięci z ustawieniami telefonu(...)
w jaki sposob moge zaktualizowac calosc?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kapparo pisze:w jaki sposob moge zaktualizowac calosc?
Nazywa to się radiorom i to na 90% coś z nim jest skopane.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
kapparo

znacie moze jakies linki do radioromow i do instrukcji ich wgrywania (czy moze tak samo jak zwykle romy poprzez superRUU)?

googlowalem troche ale wydaje mi sie to niezrozumiale i niejednoznaczne. gdzieniegdzie nawet jest napisane, ze sie nie da radioromu zmienic samemu...wiele sprzecznosci, wiec za ewentualne linki bylbym bardzo wdzieczny. :zdrowko:
marcin11

112 mi działa, zmieniłem windowsa z 6.0 na 6.5 i dalej nic. mogę odbierac telefony, ale nie mogę dzwonić i wchodzic na internet, ale chyba coś pokopałem z ustawieniami (hasłem dokładniej do heayah gprs i dam se rade :P)

przyznaję się, nie z lenstwa, ale jestem dość zielony w obsłudze palmofonów w kategoriach oprogramowania itd (kupiłem nie zeby się bawić, tylko czytać pdf'y w pociągu, miec pod ręką swoje prezentacje do pracy bo nie zawsze są kompatybilne ze sprzętem gdzie jestem, móc wprowadzać jakiś tekst do worda w pociągu, mail, wifi, google maps bo często podróżuję i te sprawy)

i tu moja prośba, wiem że jest to tzw. szukanie murzyna, ale czy ktoś mógłby mi znaleźć to coś żeby mi spowrotem połączenia działały? jutro się wezmę za config internetu bo dzisiaj mam na szczęście dostęp do wifi :)
tak wiem, że powinienem kupić laptopa, ale byłby nieporęczny i tak już za duzo gratów wożę :P

naprawdę, byłbym dozgonnie wdzięczny za pomoc :hurra:

--
Chyba, że mam wysłać telefon na gwarancji do serwisu, z odpowiednią notką że wszystkie ustawienia są odpowiednio skonfigurowane, może to być przyczyna uszkodzenia fizycznego sprzętu?

P.S. przepraszam za podwójny post.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-11-11, 18:11 ]
Połączyłem posty.
Ostatnio zmieniony 2009-11-11, 18:10 przez marcin11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tylko najpierw nie zapomnij doprowadzić go do stanu fabrycznego (czyli oryginalny rom + zabezpieczenia przed wgrywaniem nieoryginalny romów jeśli takie są)
marcin11

tak tak, wystarczy że zainstaluję windowsa 6.0, prawda? czy są jakieś różne windowsy 6.0?
o co chodzi o zabezpieczeniami (tak po krótce, zebym wiedział czego dokładniej szukać na necie :) )
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

marcin11 pisze:tak tak, wystarczy że zainstaluję windowsa 6.0, prawda? czy są jakieś różne windowsy 6.0?
Oczywiście że są różne, musi być oryginalny ten od producenta urządzenia. Należy też pamiętać o radiu, jeśli się je zmieniało, ale to też się tyczy bardziej htc gdzie nieoficjanych jest dużo.
Co do zabezpieczeń to nie wiem jak to dokładnie jest w toshibie, w HTC jest coś takiego jak spl. Najlepiej przejrzyj forum.pdaclub.pl tam powinien być opis rekonstrukcji romu dla Twojego "telefonu"

[ Dodano: 2009-11-11, 18:07 ]
Aha mógłbyś zapoznać się z netykieta i regulaminem forum, bardzo nie lubimy jak ktoś na forum nie używa dużych liter i orty strzela co chwilę (popraw chodź tego w polu skąd: "wziąć" się pisze)
marcin11

Czyli wygląda na to, że nie da się rozwiązać problemu samemu, gdyż nie jest to kwestia ustawień w windowsie...?
Do tej pory wykonałem wszystkie czynności jakie zasugerowaliście powyżej. Wybaczcie że was tak nękam, ale naprawdę nie wiem w jaki sposób rozwiązać problem i nie wiem jak to się stało że przestało działać.
EDIT:
Nie można wysłać wiadomości SMS. Sprawdź, czy w polu Ustawienia jest prawidłowy adres centrum usług, a następnie spróbuj wysłać wiadomość ponownie.
Start->Ustawienia->Połączenia->Połączenia->?
czy może inne ustawienia chodzi...?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

marcin11 pisze: i nie wiem jak to się stało że przestało działać.
Być może pamięć się sama skwasiła i jedynym lekiem będzie wymiana całej płyty głównej.
marcin11

Niestety, nie pocieszyłeś mnie. W jaki sposób dowiedzieć się, jakiego windowsa 6.0 miałem wcześniej? Proszę o kontakt na PM, nie chciałbym off topic robić :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tu jest poradnik http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=144466.msg0#new dla pewności tam się dopytaj.
marcin11

Link który dałeś, chyba całkowicie wyczerpuje moje pytania.

Dziękuję i pozdrawiam :) :)
Awatar użytkownika
kapparo

widze,ze sam tego nie zrobie, bo odnosnie radioromu panuje cisza...

wiec moze wiecie kto moglby mi to zrobic... moze byc odplatnie (oczywiscie za rozsadna cene).
ODPOWIEDZ