SAPIDO GR-1222 blokuje ruch z zewnątrz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marqss81
Początkujący użytkownik forum

SAPIDO GR-1222 blokuje ruch z zewnątrz

Post autor: marqss81 »

Witam!

Zakupiłem niedawno bardzo ciekawy router Sapido GR-1222 (opis). Router ma bardzo dużo ciekawych możliwości, o których można poczytać w powyższym linku. Posiada dość zaawansowane możliwości konfiguracji trybu pracy, sieci lan/wan/wifi/3g.
Router połączenia 11G trzyma dość stabilnie, połączenia są szybkie (mam 1,5 megabajta w wlanie z kompa do serwera ftp tegoż to routera).

I teraz mam takie problemy:

- router pokazuje zasięg modemu E160 na max. 55% - modem podłączony do kompa ma zasięg min. 80% (zależy też gdzie go położę...); możliwe by modem był "niedoprądowany" i przez to słabiej zasięg łapał?

- router blokuje mi pakiety przychodzące z internetu :/ a dokładniej to blokuje mi wszystkie pakiety przychodzące do bramki VoIP PAP2T-EU (tlenofon). Podłączałem router do bieżącego kablowego dostawcy i też kicha; ze starym routerem tp-link działa bez problemu, oczywiście po skonfigurowaniu w DMZ. Na nowym nic nie pomaga - ani DMZ, ani przekierowanie pakietów, ani uPNP, no nic :/ Mało tego - router ma wbudowane serwery druku, ftp, www (do konfigurowania) i kamery - żaden z nich nie jest widoczny z zewnątrz :/ Zmieniłem nawet firmware na nowszy - nic nie pomogło. Czy jest możliwe jakieś uszkodzenie fizyczne routera, które by powodowało takie problemy? Ja obstawiam na jakieś błędy w jego sofcie, bo internet normalnie rozsyła czy to z 3G czy z kabla. Widać tajwańce coś musiały spaprać, w końcu to działa na linuksie, więc musi działać dobrze.

Wiem, że ten router nie jest jakoś specjalnie popularny, ale jeżeli tego problemu nie rozwiążę, to będę go musiał po prostu oddać... No, ewentualnie nowy soft mu zrobić (działa na linuksie), ale to już inna historia...

Proszę o pomoc,
pozdrawiam
dobrze jest być złym, ale jeszcze lepiej jest być złem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: SAPIDO GR-1222 blokuje ruch z zewnątrz

Post autor: Patryk »

marqss81 pisze:router pokazuje zasięg modemu E160 na max. 55% - modem podłączony do kompa ma zasięg min. 80% (zależy też gdzie go położę...); możliwe by modem był "niedoprądowany" i przez to słabiej zasięg łapał?
Rzeczywista siła sygnału mierzona w dBm jest przez każdy program,telefon,etc.przeliczana na kreski albo procenty w inny sposób,tak więc tym się nie przejmuj.

[ Dodano: 2009-10-26, 11:28 ]
marqss81 pisze:router blokuje mi pakiety przychodzące z internetu
Na Playu jak już pisałem ruch przychodzący jest blokowany,a SIP raz działa,raz nie działa.
Jeśli natomiast nie działa też na kablu z zewnętrznym IP,to istotnie może być to wina routera...uszkodzenie sprzętu raczej mozna wykluczyć.
Może jakis błąd w sofcie albo opcja "Paranoid security",jesli taka lub podobna istnieje,jest zaznaczona...
marqss81
Początkujący użytkownik forum

Re: SAPIDO GR-1222 blokuje ruch z zewnątrz

Post autor: marqss81 »

Patryk pisze:Rzeczywista siła sygnału mierzona w dBm jest przez każdy program,telefon,etc.przeliczana na kreski albo procenty w inny sposób,tak więc tym się nie przejmuj.
Ok, tylko że transfery też mi spadły :/ W kompie mam minimum 60kB/s, średnio 100kB/s. Więc coś tu chyba nie tak...
Patryk pisze: Na Playu jak już pisałem ruch przychodzący jest blokowany,a SIP raz działa,raz nie działa.
Jeśli natomiast nie działa też na kablu z zewnętrznym IP,to istotnie może być to wina routera...uszkodzenie sprzętu raczej mozna wykluczyć.
Może jakis błąd w sofcie albo opcja "Paranoid security",jesli taka lub podobna istnieje,jest zaznaczona...
O sip działającym jak zawieje to już też słyszałem. Play się podobno zaklina, że nic nie blokuje (tak jak rapidshare - w/g konsultanta Play ponoć "nie lubią playa"), ale rzeczywistość jest bardziej złożona...
Czyli sprzętowo powinno być ok. Mnie się wydaje, że firewall w sofcie routera jest źle konfigurowany w setupie. Wspomnianej opcji nie ma, są za to inne blokujące/zezwalające z zewnątrz na: ping, dostęp do wbudowanych serwerów, dostęp do urządzeń w sieci, opcje do NAT, firewall, upnp... Wieczorem postaram się zrobić mapkę opcji - może coś przeoczyłem i ktoś mi to wytknie...

Pozdrawiam

Edit:
Zrobiłem z kompa AP, play udostępniony, router się podłączył po wifi, bramka też się zalogowała, ale sytuacja na froncie bez zmian - blokuje pakiety dalej... Co ciekawe - bramka ma ustawione pobieranie godziny z NTP - i to działa, więc nie wszystko jest blokowane...
Miałem zrobić mapkę opcji - dzisiaj nic z tego:/ spróbuję w środę coś zrobić, dziś już za późno, a jutro kolejny ciężki dzień mnie czeka...

Edit2:
Przykleiłem modem do ściany masą mocującą :D Siła sygnału w routerze dalej na max. 50%, w kompie sygnał na full (umtsmon zielone kreski wskazuje, nie wiem ile to będzie w dBm). Transfery się unormowały, pełny megabit spokojnie wyciąga. Torrenty śmigają aż miło, z www to różnie bywa ale działa :)
Ciekawostka - wyłączyłem DMZ i przekierowania portów na starym routerze, podłączyłem bramkę voip i wszystko działało... A z tym sapido to dalej bida...
Zastanawiam się, czy dałoby radę wgrać jakieś inne oprogramowanie do niego, np. openwrt. W końcu router i tak śmiga na linuksie (debian) i ma 64mega wbudowanej pamięci ram, ale nie wiem na jakim chipsecie...
dobrze jest być złym, ale jeszcze lepiej jest być złem.
ODPOWIEDZ