Udostępnianie.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
w0nder
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie.

Post autor: w0nder »

Na wstępie chciałbym się przywitać. Witam wszystkich :)

Teraz do rzeczy. Nie chciałem tworzyć nowego wątku, ale nie wiedziałem gdzie się poradzić. Problem mam z udostępnieniem połączenia internet iplus'a z jednego laptopa na drugi za pomocą wifi(tak wiem teraz lecą gromy "czytaj FAQ" "szukajka nie boli") ale zrobiłem wszystko jak jest, z resztą doskonale opisane, ale nie łączy mi po skonfigurowaniu karty wifi komputer, który ma udostępniać sygnał(opis tworzenia ad-hoc przed konfiguracją ICS). Próbowałem już na różne sposoby, ale nie działa,nie łączy...

Jakby był ktoś tak miły i podsunął jakiś pomysł bądź zasugerował rozwiązanie.

Dodam jeszcze, że już robiłem to wg. opisanego poradnika i działało tylko na innym laptoku, ale to chyba nie ma większego znaczenia.

PS. Jeśli wątek nie na miejscu to wiadomo ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Udostępnianie.

Post autor: wojteks »

w0nder pisze:że już robiłem to wg. opisanego poradnika i działało tylko na innym laptoku, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
Ma znaczenie bo wiem z doświadczenia że niektóre karty niby mające AdHoc nie chcą ze sobą pracować w tym trybie (tak samo mają problemy z SoftwareAP).
Nie pomagam na PW!
w0nder

Chyba się nie zbyt jasno wyraziłem. Konfiguruję pierwszy komputer kończę konfigurację i nie mogę połączyć się z siecią w komputerze, który ma udostępniać internet. Dochodzę do etapu

"...Często zdarza się, że po utworzeniu profilu system Windows nie połączy się z nim. Aby to zrobić na karcie z rys. 5 klikamy przycisk Pokaż sieci bezprzewodowe. W nowym oknie klikamy Odśwież listę sieci po tym na liście sieci powinna się pojawić nasza sieć ad-hoc. Zaznaczamy ją i się z nią łączymy..."

i nie mogę się połączyć..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

w0nder pisze:i nie mogę się połączyć..
Masz może jakiś program od karty wi-fi zainstalowany na tym komputerze z którego nie możesz się połączyć?

Bo ja bym radził zrobić najpierw tak:
- założyć sieć ad-hoc jak to było opisane w poradniku na komputerze na którym jest internet;
- potem do tej sieci podłączyć się z drugiego komputera za pomocą oprogramowania producenta karty wi-fi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
w0nder

Wszystko piknie, ale.. no właśnie. Mam skonfigurowane oba laptoki,są w sieci, ale bez internetu. A na telefonie błąd bramy. Tak jakby nie wysyłał sygnału...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

w0nder pisze: Mam skonfigurowane oba laptoki,są w sieci, ale bez internetu. A na telefonie błąd bramy. Tak jakby nie wysyłał sygnału...
Może firewall blokuje udostępnianie internetu? Tak więc dla próby można wyłączyć firewalle oraz antywirusy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
w0nder

Firewall nie blokuje :-/ Powtarzałem konfiguracje kilka razy i jak dochodzę do kroku kiedy trzeba połączyć pierwszy konfigurowany komputer z utworzoną siecią nie łączy, nie chce za cholerę:(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem może sieć utwórz na innym komputerze. Ja bym proponował utworzenie sieci na tym komputerze który aktualnie nie chce się łączyć.
ODPOWIEDZ