Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Nie mam pojęcia dlaczego, ale po zainstalowaniu foxa 3.5.2 i wyżej nie działa na moim kompie. IE8 chodzi normalnie. Jak wytnę fox ze wszystkimi ustawieniami i wgram wer. 3.5 jest wszystko OK. O co chodzi? Także jak inne przegladarki jak opera nie chodzą. Nie sprawdzałem jak wygląda sytuacja z operą po odinstalowanie wszystkich ustawień foxa.
Po prosu fox jakoś mi bardziej pasuje. HELP !!!!!
Ostatnio zmieniony 2009-10-28, 18:39 przez radosz5, łącznie zmieniany 1 raz.
radosz5, Otwórz firefox.exe w programie Dependency Walker i naciśnij F7.
W Dependency Walker, u dołu jest okno logu gdzie na czerwono podświetlane są komunikaty o braku wymaganych bibliotek DLL itp.
Firefox nie działa w twoim systemie prawdopodobnie z powodu braku któregoś pliku DLL lub braku pojedynczej funkcji w którymś pliku DLL.
KrissTofferr pisze:radosz5, Otwórz firefox.exe w programie Dependency Walker i naciśnij F7.
W Dependency Walker, u dołu jest okno logu gdzie na czerwono podświetlane są komunikaty o braku wymaganych bibliotek DLL itp.
Firefox nie działa w twoim systemie prawdopodobnie z powodu braku któregoś pliku DLL lub braku pojedynczej funkcji w którymś pliku DLL.
Zgadza się, brakuje 2 plików IESHIMS.DLL i WER.DLL. Tylko dlaczego się zagubiły. W wer 3.5 Fox chodzi bez problemów.
radosz5 pisze:Tylko dlaczego się zagubiły. W wer 3.5 Fox chodzi bez problemów.
Widocznie ta nowsza wersja FF używa jakiejś funkcji która jest zależna od tych brakujących bibilotek.
Skopiuj biblioteki wer.dll + ieshims.dll do katalogu c:\windows\system32.
( Pobrałem je z www.dll-files.com i przeskanowałem na www.virustotal.com )
Zrobiłem co napisałeś. Wgrałem wersję 3.5.4 i niestety nie ruszyła. Sprawdziłem programem i teraz pokazuje to:
NCRYPT.DLL Error opening file
Warning: At least one delay-load dependency module was not found.
Warning: At least one module has an unresolved import due to a missing export function in a delay-load dependent module.
Niestety ja nie mam pojęcia o co chodzi.
[ Dodano: 2009-10-31, 16:35 ]
Wgrałem operę 10 i jest to samo.
[ Dodano: 2009-10-31, 16:55 ]
Po dograniu ww biblioteki wyskoczyła nowa : BCRYPT.DLL
Wyjaśniło się : miałem zainstalowanego NORTONA. Niestety aby go całkowicie odinstalować trzeba programu ze stronki symanteka. Firewall blokował niektóre programy. Ale już po kłopocie.
radosz5 pisze:Wyjaśniło się : miałem zainstalowanego NORTONA. Niestety aby go całkowicie odinstalować trzeba programu ze stronki symanteka. Firewall blokował niektóre programy.
Dziwny ten firewall albo przegapiłeś jego pytanie, które powinno brzmieć tak:
Alarm! Wykryto zmianę w aplikacji firefox.exe. Może to być efekt aktualizacji firefox.exe lub ingerencja szkodliwego oprogramowania. Nie wiadomo. Na dwoje babka wróżyła. Jeśli firefox.exe uzyska dostęp do sieci to może stworzyć zagrożenie dla systemu i dla mnie. Czy mam zablokować dostęp do sieci dla firefox.exe? TAK/NIE
Nortona jakiś czas temu odinstalowałem , ale pozostawia on jakieś śmieci i trzeba je usunąć programem ze strony producenta.
Nie wiedziałem dlaczego nie mogę zaktualizować np. nokia PC suite, foxa itp. teraz okazało się , że to sprawka pozostałości NORTONA. NIe bylo żadnego komunikatu,że to firewall, tylko błąd serwera . Dla wszystkich , którzy chcą odinstalować NORTONA :