Kto naprawia bezprzewodowe modemy?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cameo
Początkujący użytkownik forum

Kto naprawia bezprzewodowe modemy?

Post autor: Cameo »

Jeśli dział jest nieodpowiedni, z góry przepraszam i proszę o przeniesienie.

Witam, mam internet IPLUS, modem jakiś tam (muszę sprawdzić)

Jakiś miesiąc temu kot zrzucił mi go z wysokiej półki. Komputer go "widział", ale IPLUS już nie ("proszę podłączyć modem") pisało że jakieś sterowniki nie są zainstalowane ?

Internet "poszedł" do naprawy, gdzieś do Warszawy. Dzisiaj go odebrałam. Uznali że uszkodzenie jest mechaniczne i nie podjeli się naprawy. A ja muszę go naprawić, bo jest na umowie (70-90zł miesięcznie, nie chcę płacić za powietrze) Dodam że tylko że serwis chciał za wymianę modemu prawie 800zł (!) :szok:

Kto naprawia modemy? od komputerów czy od telefonów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Kto naprawia bezprzewodowe modemy?

Post autor: wojteks »

Cameo pisze:serwis chciał za wymianę modemu prawie 800zł
Najprościej będzie kupić modem na allegro za 150zł i używać dalej w wykupionym abonamencie.
Nie pomagam na PW!
Cameo

Nawet nie wiedziałam że można kupić taki modem na allegro... :szok:

Rozumiem że mogę sobie wybrać jaki chcę, czy musi to być ten model, który obecnie posiadam?

Chyba jednak opłaci się kupić nowy, naprawa wyniesie pewnie tyle co nowy modem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Cameo pisze:Rozumiem że mogę sobie wybrać jaki chcę, czy musi to być ten model, który obecnie posiadam?
Może to być dowolny modem obsługujący GPRS, EDGE, UMTS lub HSPUA :) Ważne aby nie miał simlocka, ewentualnie miał simlocka na Plusa. Ale modemy z Plusa w 99% nie mają simlocków.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

A swoją drogą, musiała to być faktycznie "wysoka półka" :D Modem jest lekki; pomijając nawet podpięty kabel, to przy swobodnym upadku z wysokości powiedzmy 3 metrów, nie powinno mu się nic stać. Chyba, że kotek trochę się nim jeszcze później "pobawił" :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

artureal pisze:to przy swobodnym upadku z wysokości powiedzmy 3 metrów, nie powinno mu się nic stać.
Zależy na co upadł. Jeśli to była posadzka to cud że się nie rozleciał. Wiadomo że drewno lekko amortyzuje upadek ale nie z takiej wysokości.
Cameo

To nie jest teraz istotne z czego spadł. A "latał" wielokrotnie, jak komórka, człowiek biegnie gdzieś w pośpiechu, czy to na autobus, czy tramwaj, i telefon może np. wylecieć z kieszeni. Zdarza się.

A modemy są delikatne, wiem coś o tym.

Dzięki.
ODPOWIEDZ