Czy warto kupić antene, coś poprawi??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kozak13
Początkujący użytkownik forum

Czy warto kupić antene, coś poprawi??

Post autor: kozak13 »

Chciałem zapytać was znających temat czy w mojej sytuacji poprawi mi prędkość dokupienie anteny? Prędkość pobierania ze stron to ok 250kb/s natomiast czasami kiepsko jest z otwieraniem się stron potrafią zamulić się jeśli np chce otworzyć dwie strony jednocześnie. Wg managera plusa zasięg jest HSDPA/3G 2 z 5 kresek.
Mieszkam w mieście, 10 piętro wieżowca, internet iPlus modem Huawei 169 W oklicy kilka BTSów UMTS 2100 Najnowszy (UMTS 2100) działający od kilkunastu dni widocznie poprawił szybkość netu, ale czy będzie jeszcze lepiej jak założę antenę w jego kierunku? Z racji wysokości mojej i zamontowania nadajnika tez na tej samej wysokości ok 350m ode mnie nic mi go nie zasłania. Jedynym minusem jest to, że mój pokój znajduje się od wschodu bloku a bts jest od zachodu więc sygnał przechodzi przez kilka blokowych ścian.
1. Czy jeśli założę antenę na dachu to czy poprawi się mój necik?
2. Jeśli tak jaka antena będzie wystarczająca?
3. Jaka maksymalna długość kabla nie będzie psuła efektu bo nie wiem którędy ewentualnie puścić instalację.

Poniżej mapa gdzie czerwony punkt to ja a zielona łezka to nadajnik BTS.Odległość ok350m bez przeszkód fizycznych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy warto kupić antene, coś poprawi??

Post autor: Jaco »

kozak13 pisze:Prędkość pobierania ze stron to ok 250kb/s
Nie mylisz jednostek? Zapewne chodzi o 250 KB/s . 350 m to dość blisko.
kozak13 pisze:Wg managera plusa zasięg jest HSDPA/3G 2 z 5 kresek.
Mieszkam w mieście, 10 piętro wieżowca,
Tu zasięg tłumią :
kozak13 pisze:Jedynym minusem jest to, że mój pokój znajduje się od wschodu bloku a bts jest od zachodu więc sygnał przechodzi przez kilka blokowych ścian.
.
kozak13 pisze:1. Czy jeśli założę antenę na dachu to czy poprawi się mój necik?
Poprawi się sygnał .
kozak13 pisze:2. Jeśli tak jaka antena będzie wystarczająca?
Dobrej firmy panel 8 dBi powinien załatwić sprawę.
kozak13 pisze:3. Jaka maksymalna długość kabla nie będzie psuła efektu bo nie wiem którędy ewentualnie puścić instalację.
Kabla jak najmniej. Najwięcej to już 10m ale to już bardzo dużo jest.
kozak13
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kozak13 »

"Zapewne chodzi o 250 KB/s ."
Dokładnie tak, przepraszam za pomyłkę.
Czyli rozumiem, że sygnał będzie lepszy ale niekoniecznie odniesie się to do prędkości netu tak??
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Jarek7 »

Jak sygnał sie poprawi to net tez musi :P Może az tak duzo nieporpawi się ale te 40KB/s szybciej będzie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jarek7 pisze:Jak sygnał sie poprawi to net tez musi :P
Nie do końca :]

Jak jest duże obciążenie sieci to antena nic nie pomoże. Dlatego przed kupnem antenki należy sprawdzić jakie osiągi ma się późno w nocy (tak 2-3 w nocy). Jak wtedy ma się większe prędkości znaczy, że to jest wina dużego ruchu w sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kozak13 pisze:Dokładnie tak,
Według mnie bardzo dobry wynik.
Jarek7 pisze:Jak sygnał sie poprawi to net tez musi
Już nie jedna osoba pisała na forum że ma super zasięg a net działa jak krew z nosa. Poczytaj więcej forum a wyjaśni się to i owo.

Na początek poczytaj : Jak wybrać antenę
ODPOWIEDZ