Gwarancja
Moderator: Moderatorzy
- KlonAdam
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Gwarancja
Witam,
Na naprawę mojego telefonu / modemu mają 14 dni (nieważne czy to święto czy dzień wolny) ale 14 dni od dnia kiedy zdałem telefon do Salonu czy od kiedy przyjął serwis (chodzi mi to o czas przesyłki)? I do kiedy, do momentu jak będą mieli to na stanie swojego sklepu (i mogą zapomnieć poinformować mnie o tym) czy poinformują mnie o tym?
Prosił bym o jakieś wskazanie przykładów z §
Na naprawę mojego telefonu / modemu mają 14 dni (nieważne czy to święto czy dzień wolny) ale 14 dni od dnia kiedy zdałem telefon do Salonu czy od kiedy przyjął serwis (chodzi mi to o czas przesyłki)? I do kiedy, do momentu jak będą mieli to na stanie swojego sklepu (i mogą zapomnieć poinformować mnie o tym) czy poinformują mnie o tym?
Prosił bym o jakieś wskazanie przykładów z §
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Gwarancja
Poczytaj dobrze gwarancję. Obecnie producenci telefonów nie stosują już tego zapisu. Czas może się wydłużyć nawet do jednego miesiąca. Przerabiałem to z serwisem Nokia więc trochę wiem. Również kłóciłem się o czas naprawy i nic to nie pomoże.KlonAdam pisze:Na naprawę mojego telefonu / modemu mają 14 dn
- KlonAdam
Przeczytałem i mają 14 dni. Tylko nie wiem od kiedy i do kiedy...Jaco pisze:Poczytaj dobrze gwarancję.
- Jaco
14 dni roboczych czyli od poniedziałku do piątku jest 5,dalej sam policz.KlonAdam pisze:Tylko nie wiem od kiedy i do kiedy...
[ Dodano: 2009-11-19, 16:19 ]
Aha . Dodam że 14 dni ma serwis a nie dzień oddania do salonu i dzień odebrania przez ciebie fona.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W stosunkach cywilnoprawnych termin jest liczony od momentu kiedy adresat odebrał przesyłkę mówiąc o tym przypadku.
Zależy jak gwarancja jest napisana, ale raczej 14 dni od daty kiedy telefon/modem dotarł do serwisu.
Data stempla pocztowego (czyli data wysyłki) obowiązuje w postępowaniu sądowym.
[ Dodano: 2009-11-19, 16:21 ]
Zależy jak gwarancja jest napisana, ale raczej 14 dni od daty kiedy telefon/modem dotarł do serwisu.
Data stempla pocztowego (czyli data wysyłki) obowiązuje w postępowaniu sądowym.
[ Dodano: 2009-11-19, 16:21 ]
Jaco, nie. Liczy się z sobotami i niedzielami. Jedynie gdy termin oddania (serwis naprawił) towaru przypada na dzień wolny ustawowo od pracy termin się przedłuża do następnego dnia roboczego.Jaco pisze:14 dni roboczych czyli od poniedziałku do piątku jest 5,dalej sam policz.
- Jaco
Nie będę się kłócił ale sam wiesz że przechodziłem przez to dwa razy. Pierwszy raz z laptopem,drugi raz z telefonem.Obecnie mam też coś oddane na naprawę gwarancyjną i w sklepie poinformowali mnie że nie liczy się sobót,niedziel i dni wolnych od pracy.ja.michal pisze:Jaco, nie. Liczy się z sobotami i niedzielami.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaco, zależy jak jest w gwarancji. Ja Ci piszę jak się liczy terminy w prawie cywilnym. 

- Jaco
A serwisy i te inne ustrojstwa mają to w duszy.ja.michal pisze:Ja Ci piszę jak się liczy terminy w prawie cywilnym.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- KlonAdam
To bosko... ;/ja.michal pisze:Data stempla pocztowego (czyli data wysyłki) obowiązuje w postępowaniu sądowym.
W moim przypadku wygląda to tak:
Oddałem modem do naprawy 6.11.
Ze strony serwisu wiem że dotarł do nich 12.11 (6 dni po oddaniu)
Od momentu oddania czyli od 6.11 (tu oddałem na gwarancje i to chyba powinno się liczyć) +1 dzień (bądźmy ludźmi) to wynika że w sobotę 21.11 mija termin. Czy 26.11 ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co? Dobrze, że nie jest odwrotnie.KlonAdam pisze:To bosko... ;/

Termin się liczy od pełnego dnia czyli na drugi dzień. Tutaj jak dotarło 12.11 to liczy się od 13.11.KlonAdam pisze:Ze strony serwisu wiem że dotarł do nich 12.11 (6 dni po oddaniu)
13.11+14dni to wychodzi 27.11.
Może i sobie mają, ale wtedy Ty masz argumenty.Jaco pisze:A serwisy i te inne ustrojstwa mają to w duszy.![]()
- KlonAdam
Tylko salon chyba powinien odpowiadać za przesyłkę mnie to nie obchodzi ze im poczta nawaliła czy inny kurier... To takie niesprawiedliwe. Ale czy dobrze rozumiem. Data stempla... ale jak salon wyśle czy jak oni do salonu ślą.
- Jaco
Powiem ci że mój telefon 100km pokonał w 4 dni.KlonAdam pisze:Tylko salon chyba powinien odpowiadać za przesyłkę mnie to nie obchodzi ze im poczta nawaliła czy inny kurier... To takie niesprawiedliwe

- KlonAdam
Kurcze ale ten kraj, ta Polska jest poryta
Współczuję każdemu kto korzysta z usług gwarancyjnych.