Play Online

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aazmath
Użytkownik forum

Play Online

Post autor: aazmath »

Witam;)

Jestem w zasiegu sieci PLAY. Internet działa ponoć tutaj co własnie chciałem sprawdzić.

Jako modem z racji tego że mam w tel uzyłem nokii 5800. Wszystko ładnie ale dochodzi do momentu logowanie do sieci i pokazuje sie bład 734.

Wie ktoś może od czego tak?

Dziekuje za pomoc;)
... aaz ...
Awatar użytkownika
grzegorzTST
Stały użytkownik forum

Re: Play Online

Post autor: grzegorzTST »

aazmath pisze:dochodzi do momentu logowanie do sieci i pokazuje sie bład 734.

Kod: Zaznacz cały

734 - Protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony.

A więc masz źle skonfigurowane połączenie. Jeśli masz możliwość użyj zwykłego modemu GSM i sprawdź czy działa.
grzegorzTST
aazmath
Użytkownik forum

Tam sie niby wszystko zgadasz... Bo np przez Nokia PC Suite sie łaczy normalnie...

a w połaczeniu przez winde tylko numer wpisalem *99# bo chyba nic wiecej sie nie wpisuje?
... aaz ...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

aazmath pisze:dochodzi do momentu logowanie do sieci i pokazuje sie bład 734
Możliwe rozwiązanie problemu: Podczas próby nawiązania połączenia telefonicznego pojawia się komunikat o błędzie "Błąd 734: Protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony".

Poza tym zdefiniuj APN "internet" za pomocą komendy +CGDCONT oraz wybierz numer *99***1#
- jest to opisane w temacie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>

Jeśli to nie pomoże wtedy Włącz rejestrowanie poleceń modemu. Spróbuj połączyć się, zaczekaj na błąd, załącz dziennik modemu na forum.
aazmath
Użytkownik forum

Śmiga.

Polecenie już było dopisane i APN tez był zdefioniowany, tylko numer był inny *99#
Zmieniłem na ten wyżej *99***1# i poszło.

Pytanie czym te numery sie różnią?

Dziekuje za pomoc.
... aaz ...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

aazmath pisze:Pytanie czym te numery sie różnią?
Gwiazdki w kodzie serwisowym służą rozdzieleniu parametrów. Trzeci czyli ostatni parametr w kodzie *99***1# oznacza że chcesz użyć APN'u zdefiniowanego pod indeksem numer jeden. Numer indeksu to pierwszy parametr który podajesz wcześniej w poleceniu AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Natomiast wybierając numer *99# nie wiadomo jaki APN zostanie użyty, czyli najczęściej pusty co spowoduje błąd (to zależy od operatora sieci). Tylko na niektórych telefonach (np. NEC e616V) użyty będzie wtedy APN zdefiniowany w menu telefonu.
aazmath
Użytkownik forum

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i wyjaśnienie ;) Można zamknać.
... aaz ...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

aazmath pisze:Można zamknać.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
ODPOWIEDZ