Jaki wzór i ile to metrów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
promil2006
Początkujący użytkownik forum

Jaki wzór i ile to metrów

Post autor: promil2006 »

Witam. mam pewien problem. kiedyś na jakimś forum znalazłem wzór na łączenie WIFI bylo w nim wymienione takie rzeczy: odległość (każde 100 metrow to utrata iles DBI anten) kazde złacze to utrata ileś DBI, kazdy metr kabla to utrata ileś DBI) czy zna ktos taki wzór??

jak to obliczyc to wiem ale nie wiem co jaka ma utrate sygnalu

1jedna antena + druga antena = x DBI
2kabel jednej anteny + kabel drugiej anteny = -x dbi
3odleglosc miedzy antenami czyli x metrów razy -x dbi =
4złacza jednej + złacza drugiej anteny = -x dbi

1x dbi + 2(-x dbi) + 4(-x dbi) = pozostalosc dbi i potem z dbi wylicza sie z reszty odleglosc mozliwa
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki wzór i ile to metrów

Post autor: YaHooo »

Jako, że wszystko już było ładnie opisane odeślę tam: http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm Interesuje Cię najbardziej sekcja Obliczenia RSL. Jakbyś czegoś nie wiedział to pytaj. Wtedy Ci pomogę bardziej szczegółowo :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
promil2006

YaHooo pisze:Jako, że wszystko już było ładnie opisane odeślę tam: http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm Interesuje Cię najbardziej sekcja Obliczenia RSL. Jakbyś czegoś nie wiedział to pytaj. Wtedy Ci pomogę bardziej szczegółowo :)
fajnie ale jak dla mnie jest to tam opisane zbyt obszernie

mi chodzi glownie o cos takiego ze np złącza jednej anteny to utrata 1,5 dbi 1 metr kabla do anteny to utrata 0,5 dbi odleglosc między Anteną A a anteną B wynosi 500 metrów ile dbi powinno zostać aby anteny miały sredni sygnal przy dobrej widocznosci.

prawdopodobnie jak bym znał rozwionzanie ile metrów to 1 DBI by mi wystarczylo

kiedyś znalazłem to na jednym forum i bardzo mi to pomoglo. a teraz lipa albo forum padlo albo ja <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nie moge :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Masz wszystko opisane w dziale: Tłumienie w wolnej przestrzeni i reguła 6dB na stronce podanej przez YaHooo.
promil2006

Jo_gurt pisze:Masz wszystko opisane w dziale: Tłumienie w wolnej przestrzeni i reguła 6dB na stronce podanej przez YaHooo.
znalazlem na innej stronie odpowiedz na moje pytanie a mianowicie

1 metr kabla to utrata 0,5 DBI
końcówki do takiej anteny to utrata 1 dbi

gdy antena ma 10 DBI i jej kabel ma dlugosc 10 metrów + koncówka to antena tak naprawde ma moc okolo 4 DBI

moc jednej anteny (np po stratach 10 dbi) plus moc drugiej anteny (np 8 DBI) = 18 dbi / dzielimy przez 2 = 9 dbi i te 9 DBI mnożymy przez 120 metrów (1 dbi to 120 metrów zasięgu)= odległość na której powinna działać sieć to 1080 m (1,08 KM) oczywiście wzystko przy dobrych warunkach i bez przeszkód

temat można zamknąć

/ PromiL
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

promil2006 pisze:1 metr kabla to utrata 0,5 DBI
Oczywiście zależy jakiego.
promil2006 pisze:końcówki do takiej anteny to utrata 1 dbi
Oczywiście zależy jakiej i czy dobrze zrobiona.
promil2006 pisze:tak naprawde ma moc okolo 4 DBI
Antena nie ma mocy tylko zysk. Ale tak to działa. Pamiętaj, że każdy kabel ma dwa końce ;)
promil2006 pisze:moc jednej anteny (np po stratach 10 dbi) plus moc drugiej anteny (np 8 DBI) = 18 dbi / dzielimy przez 2 = 9 dbi i te 9 DBI mnożymy przez 120 metrów (1 dbi to 120 metrów zasięgu)= odległość na której powinna działać sieć to 1080 m (1,08 KM) oczywiście wzystko przy dobrych warunkach i bez przeszkód
A to już jakieś mocno naciągane :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:A to już jakieś mocno naciągane :]
I nieprawidłowe moim zdaniem. W ogóle skąd takie założenie, że 1dBi to 120m zasięgu?? Jak zmienię kartę na bardziej czułą, to nie będzie się zgadzać. Poza tym nie została uwzględniona moc nadawania karty sieciowej, ani jej czułość.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ