Pytanie o antenę
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pytanie o antenę
Witam.
Chciałbym się spytać czy w moim przypadku opłaca się kupić antenę. Mój Internet to iplus. Obecnie jestem w zasięgu EDGE prędkość dochodzi max do 25kb/s jednak średnio wynosi 10-15kb/s Czasami w programie iplus manager wykrywa zasięg 3G jednak po chwili zmienia się na EDGE. Mieszkam około 12km od nadajnika UMTS do EDGE mam około 5km. Więc chciałem się zapytać czy jest szansa na prawidłowe działanie sieci 3G po zakupie odpowiedniej anteny.
Chciałbym się spytać czy w moim przypadku opłaca się kupić antenę. Mój Internet to iplus. Obecnie jestem w zasięgu EDGE prędkość dochodzi max do 25kb/s jednak średnio wynosi 10-15kb/s Czasami w programie iplus manager wykrywa zasięg 3G jednak po chwili zmienia się na EDGE. Mieszkam około 12km od nadajnika UMTS do EDGE mam około 5km. Więc chciałem się zapytać czy jest szansa na prawidłowe działanie sieci 3G po zakupie odpowiedniej anteny.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanie o antenę
Podaj swoją miejscowość i województwo 

-
- Użytkownik forum
Miszkam we wsi Miszewo B, 3km od Nowego Miasto. Miasto w którym najbliżej jest zasięg UMTS to Nasielsk. Województwo mazowieckie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widzę to nie masz na drodze zbytnich przeszkód typu lasy itp. Proponował bym Ci zobaczyć telefonem komórkowym z 3G gdzie kończy Ci się zasięg UMTS (jak daleko od twojego domu) wtedy byśmy mogli wyciągnąć jakieś wnioski
Ewentualnie możesz zakupić antenę np. TĄ i sprawdzić czy jest zasięg UMTS, jakby nie było mógł byś ją oddać z powrotem.
Jaki masz modem ?

Jaki masz modem ?
CYBERTECH pisze:# Klient ma prawo do zwrotu towaru w terminie 10 dni kalendarzowych od daty jego dostarczenia, bez podania przyczyny. CYBERTECH nie odpowiada za opóźnienia wynikające z zaniedbań przewoźnika, zwracany towar zostanie przyjęty najdalej 10 dnia od daty dostarczenia towaru do klienta.
# Odesłany towar nie może nosić śladów eksploatacji (nie może być używany), musi zawierać wszystkie elementy, z którymi był dostarczony (w szczególności oryginalne opakowanie w idealnym stanie, bez śladów transportu, dodatkowych naklejek itp.).
# Do przesyłki muszą być dołączone oryginały wszystkich dokumentów, z którymi sprzęt został dostarczony do klienta oraz oświadczenie klienta o skorzystaniu z prawa zwrotu towaru i formie rozliczenia.
# W przypadku zwrotu towaru klient płaci za jego transport zarówno do klienta i z powrotem do firmy CYBERTECH
-
- Użytkownik forum
Raczej spróbuje z tym telefonem. Dodam, że mój modem to Huawei E220.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale Huawei E220 nie ma złącza na antenę zewnętrzną (chyba, że go przerobisz) 

-
- Użytkownik forum
Ja chciałem połączyć z anteną przez konektor indukcyjny http://www.allegro.pl/item843337794_uni ... ejony.html
Ew. jestem w stanie zmienić modem na inny.
Ew. jestem w stanie zmienić modem na inny.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli chciałeś to podłączyć na konektorze indukcyjnym to raczej to nie zadziała
Jak masz możliwość to kup antenę i pożycz od kogoś modem z wyjściem na antenę zewnętrzna jak będzie OK to kupisz innym modem wtedy.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jak masz możliwość to kup antenę i pożycz od kogoś modem z wyjściem na antenę zewnętrzna jak będzie OK to kupisz innym modem wtedy.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Lepiej kupić modem z wyjściem na antenę niż przerabiać E 220. Jest to wysokie ryzyko a jakie wysokie straty finansowe wydanie gotówki na antenę i kolektor a potem przepalenie tych że elementów .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
- Użytkownik forum
A jaki modem możecie polecić z wyjściem na antenę zewnetrzną? Ponieważ i tak przymierzałem się do zmiany modemu. A nie mam za bardzo od kogo porzyczyć.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A modemu będziesz używał w komputerze stacjonarnym czy w laptopie ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To ja bym Ci polecił rozwiązanie tymczasowe. Można spróbować w opcjach programu którego używasz do łączenia się z internetem włączyć wymuszanie łączenia się tylko po 3g. Wtedy może będzie lepiej działać i co najważniejsze, cały czas będzie 3g.artur5236 pisze:Czasami w programie iplus manager wykrywa zasięg 3G jednak po chwili zmienia się na EDGE.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Modem mam podłączony do komputera stacjonarnego. Z tym wymuszenie 3g spróbuje.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak nie zadziała to co polecał YaHooo to modem pod USB polecam Huawei E176 lub też Sierra Wireless Compass 885 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko wtedy przy gorszej pogodzie (jak nie będziesz miał zasięgu 3g) modem się nie połączy z siecią i wtedy będzie trzeba przestawić znowu na 2g.artur5236 pisze: Z tym wymuszenie 3g spróbuje.
[ Dodano: 2009-12-15, 21:22 ]
Znaczy się ja proponuję to jako rozwiązanie tymczasowe (zanim nie dojdzie modem i antenka). No i przy okazji sprawdzi się czy jest możliwość zalogowania do sieci.sp6huk pisze:Jak nie zadziała to co polecał YaHooo
Pozdrawiam YaHooo