Dzelenie radiówki PPPOE ,md5 chap

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
l_witek
Początkujący użytkownik forum

Dzelenie radiówki PPPOE ,md5 chap

Post autor: l_witek »

Witam
Chciałbym Prosić kogoś aby pomógł mi podzielić się wiedza na temat podziału łącza uwierzytelnianego przez PPPOE i md5 chap dostarczanego droga radiowa.
Mój dostawca kiedy zapytałem o możliwość podpięcia 2 kompa stwierdził ze się nie da tego zrobić. :/ Podejrzewam ze mnie zbył.
Jak to wygląda.
Na dachu mam antenę 5Ghz obok niej jest puszka w której jest coś -switch, AP lub coś innego nie wiem- do którego podłączona jest antena a z niej wychodzi zwykły kabel sieciowy na skrętce RJ-45 do karty sieciowej w kompie.
Neta mam po wpisaniu nazwy użytkownika i hasła w połączeniu sieciowym które wcześniej wymagało utworzone (w opcjach karty sieciowej opcja protokołu TCP/IP musi być odznaczona bo inaczej wyświetla ze łącze ma ograniczenia i net nie działa)
(podejrzewam ze dres IP komputera jest przydzielany po sprawdzeniu MACa karty radiowej jak i uwierzytelnieniu w MD5 CHAP (login i hasło)

Pożyczyłem sobie Asmaxa BR704G
I tak Na kompie połączonym kablem net jest ale dopiero po uruchomieniu skrótu "Połączenie szerokopasmowe." którym łączyłem się bez routera.
Bez tego ikona komputerków karty sieciowej mruga ale stronek nie otwiera.(z routera pobrał wszystko jak kliknę na właściwości mam pięknie ip i wszystko przypisane z DHCP )
Ra 2 kompie bezprzewodowo sieć jest widoczna ale nie pobiera adresu sieciowego :/
Proszę o pomoc
Podejrzewam ze trzeba tu coś pogodzić.
Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez l_witek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dzelenie radiówki PPPOE ,md5 chap

Post autor: Jo_gurt »

Daj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /ALL z kompa z działającym netem.
Nie sklonowałeś MACa na WAN.
Jak masz to podłączone konkretnie do routera?
l_witek

Jo_gurt pisze:Daj - IPCONFIG - /ALL z kompa z działającym netem.
Nie sklonowałeś MACa na WAN.
Jak masz to podłączone konkretnie do routera?
IPCONFIG - /ALL musiałem włączyć bo bez tego nie mogłem wejść na router.
MACa jako tako sklonować nie mogę go wpisać na stałe tak tez robię ale to nic nie daje.
troche fotek:
Obrazek
status routera
W ogóle nie łączy się z serwerem dostawcy neta.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 4e2c41e403

apconfig/all
Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 14:19 przez l_witek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

l_witek pisze:IPCONFIG - /ALL musiałem włączyć bo bez tego nie mogłem wejść na router.
Nie bardzo wiem co masz na myśli. ipconfig /all nic nie włącza/wyłącza tylko wyrzuca informacje.

MAC Address jest niezmieniony routera. Spróbuj ustawić albo ten co masz na karcie Atheros Gigabit Ethernet albo WAN (PPP/Slip) Interface.
l_witek

Jo_gurt pisze:[...]
Nie bardzo wiem co masz na myśli. ipconfig /all nic nie włącza/wyłącza tylko wyrzuca informacje.

Ten screen to jest z routerem czy bez routera (bezpośrednio do dostawcy)?
hehe ciachnąłem się chodziło o TCP/IP to musi być włączone żebym wszedł na router a scren jest z routerem. a ten jest solo

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3cd88cb65c

Dziękuje również za zainteresowanie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-18, 14:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ponadto wyniki PING, TRACERT, IPCONFIG podajemy jako tekst. Przykład tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 14:21 przez l_witek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To popróbuj tak jak mówiłem z tymi dwoma adresami MAC.
l_witek

Jo_gurt pisze:To popróbuj tak jak mówiłem z tymi dwoma adresami MAC.
Po klonowaniu maca karty sieciowej z kompa bezprzewodowo rozsyła sygnał komp łączy się ale pisze "Łączność ograniczona" na blaszaku podpiętym kablem pod router jest wszystko bez zmian.
Po sklonowaniu MACa z AP PPPoE to samo co po clonie maca mojej karty sieciowej...
Status routera
Obrazek

Ok wszystko działa po restarcie routera. Pozdrawiam i Dziękuje punkcik poleciał :)
ODPOWIEDZ