Iplus i kiepski zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ŁukaszII
Początkujący użytkownik forum

Iplus i kiepski zasięg

Post autor: ŁukaszII »

Witam.Posiadam internet Iplus od prawie roku i nie jestem z niego zadowolony :( .Strony STRASZNIE wolno się ładują a o pobraniu czegokolwiek z internetu nie ma mowy :dobani: .Posiadam modem HUAWEI e169.Często łącze się z internetem przez technologie EDGE ale zdarza się i 3G(ale wole aby przez EDGE ponieważ jest znacznie szybszy)a czasem i HSDPA(które jak się załączy to internet chodzi idealnie strony szybko wchodzą i w ogóle). Do najbliższego nadajnika mam 5km i mieszkam ok 1,3 km od lotniska(być morze to przez to).Czytałem coś na temat anten ale dla mnie to czarna magia :szok: i nie wiem czy wzmocnienie sygnału rozwiąże problem z powolnym internetem.Według map powinienem mieć HSDPA bez anten a ledwo łapie EDGE na 2-3 kreskach(na 5).Więc czy jest szansa na poprawienie sytuacji???
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus i kiepski zasięg

Post autor: sp6huk »

Mieszkasz w Osinach koło miejscowości Nowe, tak ?
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

ŁukaszII, na początek spróbuj wymusić sygnał 3g w iplus menager i wywal modem na okno jak to nie pomoże to pomyśli się o odpowiedniej antence.
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: KlonAdam »

ŁukaszII pisze:wzmocnienie sygnału
Jak masz pare tysiecy... ;]

Antena kierunkowa w tym przypadku da DUZO!!! Wystarczy ladnie nacelować na BTS z technologią HSDPA.

Poszukaj: http://mapa.btsearch.pl/ gdzie masz maszt...

I gwarantuje Ci solidny ladny necik (chyba że antena jest lub bedzie przeciążona)
ŁukaszII

Tak sp6huk tam mieszkam,a Blazej próbowałem ale to nic nie daje 3G jest dla mnie gorsze od EDGE,ale rozwinięcie technologi 3G czyli HSDPA daje mi super wyniki ale mam pytanie czy po dodaniu anteny która będzie odpowiednia aby odbierać sygnał HSDPA to zwiększy się tylko HSDPA czy również 3G którego nie chce i czy zwiększy sie prędkość internetu???
Awatar użytkownika
Cari

Post autor: Cari »

Szansa zawsze jest ;) Bys musiał wymusić sygnał 3G i zobaczyć czy uda Ci się zalogować najlepiej jak bys wyszedł z laptopem na zewnatrz i zobaczył czy Cię połączy ;) Jak tak to kupisz taką antenę i powino ładnie działać kilk ;)
Awatar użytkownika
KlonAdam

Post autor: KlonAdam »

Musisz być na granicy 3G (ono jest lepsze od EDGE) dlatego możesz mieć słabe wyniki.

Celując na maszt uzyskasz stosunkowo dobre parametry zasięgu.
Awatar użytkownika
Blazej

HSDPA to rozwinięcie 3G więc oba sygnały się wzmocnią ale gdy będzie silniejszy sygnał to będzie na HSDPA ciągle chodziło a nie na 3g u mnie 3g tez wolne strasznie jest prędkość teoretycznie powinna się zwiększyć ale to zależy od obciążenia sieci.
ŁukaszII

Ale czy ta antena na pewno pomoże (nie chce władować kasy w błoto) a prędkość internetu wzrośnie bo nie chce zrobić jak kolega kupił antenę za 200zł i nic nie dała.
Cari ja nie mam laptopa tylko PC'ta a kablowego neta nie mam bo mieszkam w głębi miejscowości a kablowe media nie dotarły jeszcze.
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 21:18 przez ŁukaszII, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ŁukaszII pisze:ale rozwinięcie technologi 3G czyli HSDPA daje mi super wyniki ale mam pytanie czy po dodaniu anteny która będzie odpowiednia aby odbierać sygnał HSDPA to zwiększy się tylko HSDPA czy również 3G którego nie chce i czy zwiększy sie prędkość internetu???
3G to jest ogólnie mówiąc UMTS oraz HSDPA więc, aby mieć HSDPA musisz być w zasięgu 3G, o co Ci chodzi ? Mówiąc 3G masz na myśli UMTS, którego nie chcesz tak ? Powiem Ci jak to jest, jak będziesz miał wystarczająco mocny sygnał jak kupisz antenkę to będziesz łapał HSDPA a jak słabszy to UMTS. Ale nie wydaje mi się, aby były problemy z odbiorem HSDPA. Z tego co zauważyłem to z centrum Osin do Nowych jest ~8 km, a nie 5km, ale ty może nie mieszkasz w samym centrum Osin to OK, do tego po drodze masz dość dużo lasu, co jest właśnie głównym problemem.

Spróbuj wymusić 3G w następujący sposób:
start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisujesz ping wp.pl -t - l 1400 (jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu żądania to zmień wartość 1400 na mniejszą).

Dobrze by było gdybyś wyszedł z laptopem (jeżeli posiadasz) na zewnątrz, lub blisko okna i wykonywał ten test. Zainstaluj sobie Top NetInfo i połącz się z siecią za jego pomocą, a nie managera, z którego korzystałeś dotychczas --> następnie włącz "pingowanie" (w ten sposób jak napisałem wcześniej) i patrz czy łapiesz sygnał UMTS, jeżeli tak to podaj moc sygnału w jednostce dBm.[/b]
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 21:07 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cari

Hmm to zrób tak, wyjdz z jakims telefonem na zewnatrz z siecia plus i wymus mu siec (3G) jak Cie połaczy to jest szansa na HSDPA. ;)
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 21:08 przez Cari, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blazej

ŁukaszII pisze:Ale czy ta antena na pewno pomorze
Jeżeli łapiesz czasem sygnał 3g bez anteny to jak ją dokupisz na pewno wzmocni sygnał a czy prędkość się zwiększy to trudno powiedzieć najlepiej jak byś to jakoś przetestował na przykład u jakiegoś znajomego który bliżej nadajnika mieszka dasz mu swój modem i sprawdzicie. Zresztą kupioną antenę zawsze możesz oddać do sklepu i odzyskać kasę jak nie będzie działać.
ŁukaszII

Modem poszedł za okno i ze złapaniem sygnału 3G nie ma problemu ale transfer jest niski.Szukam jakiegoś sklepu w Mińsku Mazowieckim gdzie takowe anteny można kupić
Awatar użytkownika
Cari

Jak za oknem masz 3G to nie ma problemu antena na pewno da rade z tym zasiegiem ;) Nie wiem czy jakiś sklep jest akurat blisko Ciebię ale polecam Ci lub taką
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ŁukaszII pisze:Modem poszedł za okno i ze złapaniem sygnału 3G nie ma problemu ale transfer jest niski.Szukam jakiegoś sklepu w Mińsku Mazowieckim gdzie takowe anteny można kupić
Wątpię, aby w Mińsku Mazowieckim mieli dobre jakościowo anteny do UMTS, nie wiadomo czy w ogóle w jakimś sklepie dostaniesz taką antenkę :] Najlepiej to kupić w internecie sprawdzone już anteny od takich producentów jak Bestpartner czy Cybertech,

Antena od Bestpartnera
Antena od Cybertecha

[ Dodano: 2010-01-17, 21:30 ]
Byłeś szybszy Cari ;)
ŁukaszII

A czy w razie gdyby nie działała jest możliwość zwrotu???Cy to jest na jakichś warunkach??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ŁukaszII pisze:Cy to jest na jakichś warunkach
Czy tak trudno przeczytać opis aukcji?

Tak można zwrócić do 10 dni pod warunkiem że nie będzie śladów używania na antenie i będzie zapakowana jak nowa w oryginalnym opakowaniu.
Nie pomagam na PW!
ŁukaszII

Ja akurat nie mogłem się doczytać.To znaczy że gdybym ją zamontował to nie mógłbym jej zwrócić???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ŁukaszII pisze:To znaczy że gdybym ją zamontował to nie mógłbym jej zwrócić?
Coś w tym stylu. Jak zamontujesz tak żeby nie było śladów to pewnie będziesz mógł zwrócić.
Nie pomagam na PW!
ŁukaszII

Ok rozumiem i dziękuje za pomoc :ok:

[ Dodano: 2010-01-18, 19:55 ]
Czy do tej http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 anteny będzie coś potrzebne aby podłączyć ją do modemu czy nie?

[ Dodano: 2010-01-18, 20:06 ]
A czy aby ją zamontować jest coś potrzebne(dobrze bu było aby przywiercić do ściany albo na jakiejś metalowej rurce postawić) i czy da lepszy efekt jak ją przyczepie koło komina mojego domu czy wystarczy na wysokości parapetu na 1 piętrze???

[ Dodano: 2010-01-18, 20:21 ]
:cry: Odpowie ktoś czy nie :cry:
ODPOWIEDZ