Zerwanie umowy z Orange
Moderator: Moderatorzy
- ffsapher
- Użytkownik forum
Zerwanie umowy z Orange
Nie jestem w stanie dłużej wytrzymać z tym netem wiec, chciałbym dowiedzieć jakie kary czekają mnie gdybym zachciał zrezygnować z usługi Orange freedom pro oraz czy zachowam modem na własność?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zerwanie umowy z Orange
Karę masz wpisaną w karę umowną w umowie, pewnie jest 1000zł. Modem raczej od nich kupujesz a nie wynajmujesz, więc jest Twój. Lepiej już chyba ogłosić Internet na sprzedaż (cesja).
A czemu nie możesz wytrzymać z tym netem?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Stały użytkownik forum
Kara wynosi: (wysokość ulgi*ilość miesięcy do końca umowy)/długość umowy w miesiącach.
Mam od lipca umowę na 2 lata. Gdybym teraz zerwał, wyszłoby ok. 300zł taniej niż płacenie abonamentu do końca umowy.
Dziś dowiedziałem się, że odrzucono moją reklamację. Ciągłe rozłączania między godziną 17 a 22 podciągnięto pod rozłączanie serwisowe. Stwierdzono też, że mam słaby sygnał (co jest wierutną bzdurą, bo mam -72 dBm). Zapewne odwołam się do UKE.
Mam od lipca umowę na 2 lata. Gdybym teraz zerwał, wyszłoby ok. 300zł taniej niż płacenie abonamentu do końca umowy.
Dziś dowiedziałem się, że odrzucono moją reklamację. Ciągłe rozłączania między godziną 17 a 22 podciągnięto pod rozłączanie serwisowe. Stwierdzono też, że mam słaby sygnał (co jest wierutną bzdurą, bo mam -72 dBm). Zapewne odwołam się do UKE.
- ffsapher
- Użytkownik forum
Cesja, a na czym to dokładnie polega?ra-v pisze: Lepiej już chyba ogłosić Internet na sprzedaż (cesja).
Gram W CS i to chyba mówi samo za siebie

- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Cesja to "przelew wierzytelności, umowa, przez którą wierzyciel przenosi swoją wierzytelność na inną osobę." 

- ffsapher
- Użytkownik forum
A ile wynosi wysokość ulgi?burli pisze:Kara wynosi: (wysokość ulgi*ilość miesięcy do końca umowy)/długość umowy w miesiącach.
- baxxxio
Masz ja wpisana na umowie.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie wynosi 750,01zł.
- baxxxio
750pln pomnoz razy ilosc miesiecy do konca umowy i podziel przez dlugosc umowy w miesiacach.I juz wiesz ile kosztowac cie bedzie zerwanie umowy.
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A miałeś możliwość założenia internetu po kablu?
- ffsapher
- Użytkownik forum
Jak zakładałem OFP nie miałem takiej możliwości ale jakieś 7 dni temu zadzwonili do mnie z TP i powiedzieli że istnieje taka możliwośćOficer pisze:A miałeś możliwość założenia internetu po kablu?

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, ja tez właśnie mam problem z tym netem rozłącza mnie, gubi sygnal a do tego ten głupi limit danych 3GB. Ja ten limit w 5 dni wykorzystuje(nie ściągam filmów ani mp3)
Też chcę zerwać umowe tylko ze mi powiedzieli 550zl kary trochę dużo ale jak mam płacić 50zł przez 14miesięcy i miec taki net to ja już wole ta karę...
Ps: co myślicie o Neostradzie 6mb ?
Też chcę zerwać umowe tylko ze mi powiedzieli 550zl kary trochę dużo ale jak mam płacić 50zł przez 14miesięcy i miec taki net to ja już wole ta karę...
Ps: co myślicie o Neostradzie 6mb ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze to sprawdź czy masz mozliwości technicze na którą kolwiek opcję neostrady, a co dopiero na 6 Mb/s, musiałbyś być bardzo blisko DSLAM-u, aby mieć możliwości technicze na tak duży transfer.djjanusz pisze:Ps: co myślicie o Neostradzie 6mb ?
-
- Stały użytkownik forum
Mi ręce opadają gdy widzę ludzi kupujących internet radiowy gdy mogą Neostrade lub inne cuda.
- Oficer
Zgadzam się z tobą a dużo ludzi popełnia ten błąd .
-
- Stały użytkownik forum
Ja ciągle walczę z TP i myślę że mam jakieś szanse bo mieszka we wschodniej Polsce (program operacyjny rozwój Polski Wschodniej) i mam poparcie UKE. Ale do tego czasu użeram się z orange.
- ffsapher
- Użytkownik forum
Ja zakładałem OFP w lipcu a wiec TP potrzebowało pół roku na przystosowanie łącza. Wszystko ok by było ale rodzicie raczej nie zgodzą się raczej na płacenie 500zł kary i chyba niestety zostanę z tym żałosnym netem 

- Oficer
A co ja mam powiedzieć mieszkam 15 km od Ukrainy
teraz nie mam szans na internet po kablu według UKE niby ma być do 2012 Wimax ale jak na razie obżeram się z CDMA
.

-
- Guru bezprzewodowy
Też zrobiłem ten błąd, ale to na własne życzeniedawwdd pisze:Mi ręce opadają gdy widzę ludzi kupujących internet radiowy gdy mogą Neostrade lub inne cuda.

-
- Użytkownik forum
Witam, wie może ktoś jaka jest procedura przy zrywaniu umowy. Interesuje mnie głównie czy karę za zerwanie umowy trzeba zapłacić natychmiast czy istnieje możliwość rozłożenia tego na raty?
Obecnie po roku walki z telekomunikacją mam wkońcu możliwości techniczne do podłączenia neostrady. W sobotę zleciłem usługę i już dziś dostałem telefon od monterów że internet będzie na 99,9% wkrótce podłączony. Miesięczne opłaty za neostrade 2Mb w umowie na rok wyniosą mnie ok 70zł + 20zł za zawieszenie linii. Jak liczyłem miesięczna opłata ze zerwanie umowy na freedom pro wyniosłaby mnie ok 30zł więc nie byłoby aż tak źle biorąc pod uwagę że ponad rok temu mając neostrade za prędkość 1Mb łącznie z telefonem płaciłem prawie 120zł, czyli pod względem finansowym wyszłoby na to samo a prędkość będę miał 2-krotnie wyższą.
A jeżeli chodzi o internet freedom pro to mogę go polecić tylko tym osobom którzy naprawdę nie mają innej alternatywy podłączenia neta po kablu, chociaż lepiej czasami poczekać trochę i powalczyć z tepsą aby podłączyli jednak neta po kablu niż wiązać się umową na 2 lata z tym internetem. Ale z drugiej strony co by nie pisać o tym internecie to i tak jest on o niebo lepszy od tych bezprzewodowych usług typu iplus, blueconnect itp. bo to jest dopiero badziewie. Może w mieście działa to jakoś przyzwoicie ale na wsi zwłaszcza po wykorzystaniu limitu działa tak że można piwo wypić zanim się otworzy strona...
Obecnie po roku walki z telekomunikacją mam wkońcu możliwości techniczne do podłączenia neostrady. W sobotę zleciłem usługę i już dziś dostałem telefon od monterów że internet będzie na 99,9% wkrótce podłączony. Miesięczne opłaty za neostrade 2Mb w umowie na rok wyniosą mnie ok 70zł + 20zł za zawieszenie linii. Jak liczyłem miesięczna opłata ze zerwanie umowy na freedom pro wyniosłaby mnie ok 30zł więc nie byłoby aż tak źle biorąc pod uwagę że ponad rok temu mając neostrade za prędkość 1Mb łącznie z telefonem płaciłem prawie 120zł, czyli pod względem finansowym wyszłoby na to samo a prędkość będę miał 2-krotnie wyższą.
A jeżeli chodzi o internet freedom pro to mogę go polecić tylko tym osobom którzy naprawdę nie mają innej alternatywy podłączenia neta po kablu, chociaż lepiej czasami poczekać trochę i powalczyć z tepsą aby podłączyli jednak neta po kablu niż wiązać się umową na 2 lata z tym internetem. Ale z drugiej strony co by nie pisać o tym internecie to i tak jest on o niebo lepszy od tych bezprzewodowych usług typu iplus, blueconnect itp. bo to jest dopiero badziewie. Może w mieście działa to jakoś przyzwoicie ale na wsi zwłaszcza po wykorzystaniu limitu działa tak że można piwo wypić zanim się otworzy strona...
-
- Guru bezprzewodowy
Karę płacimy natychmiast.slawek-80 pisze:Interesuje mnie głównie czy karę za zerwanie umowy trzeba zapłacić natychmiast czy istnieje możliwość rozłożenia tego na raty?
Jeśli masz zaległości wtedy można wnioskować o raty.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście,że nie ma możliwości rozłożenia kary na raty,to by zaprzeczało jakiemukolwiek rachunkowi ekonomicznemu operatoraslawek-80 pisze:Interesuje mnie głównie czy karę za zerwanie umowy trzeba zapłacić natychmiast czy istnieje możliwość rozłożenia tego na raty?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
"Opłata specjalna" jest naliczana na ostatniej fakturze,którą dostajesz od Orange - termin płatności 14 dni.
Potem już (właśnie w szczególności w Centku) nie ma cackania się,tylko jeden monit,i sprzedają dług.
Miłować się nad dłużnikiem można wtedy,gdy się ma abonenta z ważną umową,i nie zapłacił tylko za usługi telekomunikacyjne.
-
- Użytkownik forum
U mnie nie rozłącza natomiast gubi pakiety (ok 15 - 20%), ewidentnie ich wina bo testuje na różnych modemach i w telefonie przy mocy sygnału 70-80%, złożyłem już chyba z 9 reklamacji i na wszystkie odpowiedź negatywna, a w odpowiedzi wypisują jakieś idiotyzmy w stylu "analiza Pańskiego ruchu sieciowego wykazała, że prawdopodobnie ma Pan zainfekowany komputer, proszę zainstalować oprogramowanie antywirusowe"burli pisze:Kara wynosi: (wysokość ulgi*ilość miesięcy do końca umowy)/długość umowy w miesiącach.

Przez ten internet zrezygnowałem już ze wszystkich umów abonamentowych jakie miałem podpisane z Orange. Według tego wzoru wychodzi, że zapłacę 250 zł kary i chyba tak zrobię, bo po sprzedaży modemu wyniesie to trochę ponad 100 zł, a w przyszłości żadnej umowy z nimi nie mam zamiaru już podpisywać, więc to będzie chyba najlepsza opcja.
-
- Użytkownik forum
Jeżeli jest już tu mowa o zerwaniu umowy to ja mam takie pytanie: czy ten router Axesstel od Freedoma Pro można wykorzystać do neostrady? Widziałem na allegro takie routery są sprzedawane nawet po kilkaset złotych. O ile wiem to umowę na Orange Freedom Pro nie można podpisać bez zakupienia tego routera, więc dla mnie jest trochę bez sensu kupowanie go osobno za ok. 500zł bo i po takiej cenie znajdują się nabywcy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie można wykorzystać go do Neostrady, z uwagi na to, że nie ma wbudowanego modemu ADSL, co jest konieczne do "odbioru" Neostrady.
- ffsapher
- Użytkownik forum
Znalazłem już osobę na którą mogę przenieść umowę(cesja), ale jak się zabrać do tego przenoszenia umowy na nią, proszę o szybka pomoc
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Idziecie po prostu do salony razem. Ta osoba na którą chcesz przepisać umowę musi mieć takie same papiery jak do podpisania normalnej umowy. Mówicie, że chcecie dokonać cesji i tam Was skierują gdzie trzeba.ffsapher pisze:jak się zabrać do tego przenoszenia umowy na nią, proszę o szybka pomoc
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- lajtka
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam podobny problem
Nie wiem już co mam z tym zrobić
Jakieś ok. roku temu podpisałam umowę na ORANGE FREE. Internet jest tak wolny, że cholera człowieka bierze. Tak było od początku, ale dużo z niego nie korzystałam, teraz jest mi bardzo potrzebny i nie mogę już dłużej tego znosić. Jak ściągam jakiś plik np. program ok. 10 MB to robię to w 4 godziny. Nie ma mowy o pobraniu większych plików, bo zrywa internet po kilku godzinach, nawet przy zastosowaniu akceleratorów pobierania. Zero filmów czy większych programów. Mam duży problem z odczytaniem POCZTY w gmailu, załączanie załączników schodzi tak długo, że w międzyczasie gotuję obiad
Totalny absurd. Mobilny internet? Puste słowo!
Chcę zerwać umowę bo płacę 60 zł. miesięcznie i właściwie nie wiem za co
Nie mam tylko pojęcia, jak im udowodnić, że mam takie słabe łącze? Najczęściej 2-4 kb/s, ostatnio już tylko bajty wchodzą w grę
Informowałam telefonicznie o uciążliwości łącza, obiecano poprawić sytuację, niestety bez rezultatu.
W mojej miejscowości jest podłączona Neostrada. Chcieliśmy z mężem zamówić podłączenie, niestety po kilku telefonach i nadziejach sprawa utknęła. Kable TP są po jednej stronie ulicy, natomiast po drugiej już nie. Kiedyś przyjechał pracownik Tepsy i stwierdził że nie opłaca mu się tu kopać przez ulicę i pojechał. Ręce opadają.
Korzystamy z TV POLSAT (anteny satelitarnej) - w tym roku POLSAT miał wprowadzić internet w ramach swoich usług. Czy ktokolwiek może coś powiedzieć o tym internecie? Czy działa on lepiej niż bezprzewodowe iPlus czy Orange?
Poradźcie mi proszę, od czego zacząć tę batalię.

Nie wiem już co mam z tym zrobić

Jakieś ok. roku temu podpisałam umowę na ORANGE FREE. Internet jest tak wolny, że cholera człowieka bierze. Tak było od początku, ale dużo z niego nie korzystałam, teraz jest mi bardzo potrzebny i nie mogę już dłużej tego znosić. Jak ściągam jakiś plik np. program ok. 10 MB to robię to w 4 godziny. Nie ma mowy o pobraniu większych plików, bo zrywa internet po kilku godzinach, nawet przy zastosowaniu akceleratorów pobierania. Zero filmów czy większych programów. Mam duży problem z odczytaniem POCZTY w gmailu, załączanie załączników schodzi tak długo, że w międzyczasie gotuję obiad

Chcę zerwać umowę bo płacę 60 zł. miesięcznie i właściwie nie wiem za co

Nie mam tylko pojęcia, jak im udowodnić, że mam takie słabe łącze? Najczęściej 2-4 kb/s, ostatnio już tylko bajty wchodzą w grę

Informowałam telefonicznie o uciążliwości łącza, obiecano poprawić sytuację, niestety bez rezultatu.
W mojej miejscowości jest podłączona Neostrada. Chcieliśmy z mężem zamówić podłączenie, niestety po kilku telefonach i nadziejach sprawa utknęła. Kable TP są po jednej stronie ulicy, natomiast po drugiej już nie. Kiedyś przyjechał pracownik Tepsy i stwierdził że nie opłaca mu się tu kopać przez ulicę i pojechał. Ręce opadają.
Korzystamy z TV POLSAT (anteny satelitarnej) - w tym roku POLSAT miał wprowadzić internet w ramach swoich usług. Czy ktokolwiek może coś powiedzieć o tym internecie? Czy działa on lepiej niż bezprzewodowe iPlus czy Orange?
Poradźcie mi proszę, od czego zacząć tę batalię.
Pozdrawiam 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
lajtka, ile Ci zostało do końca umowy? Może poszukać kogoś kto by wziąć cesje?
Jeśli nie da się po kablu internetu brać to możne WiMax od Ery? To jest praktycznie jak łącze stale. Nie ma limitów i praktycznie jest taka prędkość cały czas jak deklarowana w umowie.
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... rnet_wimax
Z mapki wynika, że Słupsk jest w zasięgu.
[ Dodano: 2010-02-14, 02:09 ]
Co do Cyfrowego Polsatu to może działać tak samo jak Orange. Na początku fajnie, ale potem kiszka. To jest tak samo internet komórkowy.
Jeśli nie da się po kablu internetu brać to możne WiMax od Ery? To jest praktycznie jak łącze stale. Nie ma limitów i praktycznie jest taka prędkość cały czas jak deklarowana w umowie.
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... rnet_wimax
Z mapki wynika, że Słupsk jest w zasięgu.
[ Dodano: 2010-02-14, 02:09 ]
Co do Cyfrowego Polsatu to może działać tak samo jak Orange. Na początku fajnie, ale potem kiszka. To jest tak samo internet komórkowy.
-
- Użytkownik forum
A ja im wysłałem już wypowiedzenie, w sumie kara za rozwiązanie umowy wynosi w moim przypadku 208 zł, modem sprzedam za ok 100 zł, więc nie ma sensu dalej się z nimi męczyć, składać ciągle reklamacji lub nawet szukać kogoś do cesji.