Błąd znaleziony przez Edelmana polega na tym, że Google Toolbar stale monitoruje odwiedzane przez użytkownika strony internetowe. Niestety, robi to także wtedy, gdy użytkownik wcześniej wyłączył aplikację. Jest to sprzeczne z treścią licencji Google Toolbar, w której możemy znaleźć zapis informujący, że po wyłączeniu dodatku, żadne informacje nie są wysyłane do Google, ani monitorowane.
Przedstawiciele Google zapewniają, że problem nie jest zbyt poważny.
pclab.pl pisze:Przedstawiciele Google zapewniają, że problem nie jest zbyt poważny. Podkreślają, że dezaktywacja Google Toolbar jest nieskuteczna tylko wtedy, gdy użytkownik wcześniej włączył takie funkcje jak PageRank czy SideWiki. Niezależnie od tego zapewniono, że odpowiednia poprawka pojawi się bardzo szybko i zostanie automatycznie dostarczona do wadliwych programów.