WiFi pomiedzy dwoma blokami

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rotsik
Użytkownik forum

WiFi pomiedzy dwoma blokami

Post autor: rotsik »

Witam Wszystkich,

Mam taki problem a raczej pytanie. Chciałbym połączyć dwa bloki siecią bezprzewodową. Sytuacja wygląda tak jak na rysunku.

Obrazek

Czytałem posty na forum i FAQ i trochę już wgryzłem się w temat. Ale sprawa jest taka, że nie chciałbym wybulić pieniędzy na pełen zestaw anten itp. żeby się okazało że nic z tego. Myślałem żeby na początek kupić antenę kierunkową i kabel, podłączyć to routera który mam i zobaczyć w drugim bloku czy w ogóle łapie laptop przy oknie jakiś szczątkowy sygnał. I jakby coś widział to dokupić drugą antenę odbiorczą i AP do bloku B. Ale nie wiem czy to ma sens, dlatego proszę o poradę w tej sprawie.
I dodatkowo prosiłbym o doradzenie jaką antenę i kabel kupić. Widziałem że polecana na forum jest antena panelowa TerraAnt ale nie wiem czy ona by się nadała i o jakiej "mocy" powinna być.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
MP
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: WiFi pomiedzy dwoma blokami

Post autor: krzywyzzz »

Wymyśliłem Ci wariant ekonomiczny z możliwością rozbudowy jeśli sieć nie będzie stabilna.
W budynku A ten ruter postaw koło okna. Tak żeby był widoczny z budynku B.
Do budynku B musisz kupić antenę kierunkową np taką.. Do tego Laptopa musisz kupić z wtykiem rp-sma kartę sieciową Oczywiście zalecany jest jak najkrótszy kabel od anteny sieciowej do karty bezprzewodowej w laptopie.
Ale ogólnie zalecam kupno anteny dookolnej w budynku A. Oraz kabel to tej anteny plus przejściówkę z rp-sma na RP-TNC. Ale w sumie najlepiej kupić już kabel z wtykiem N na RP-TNC którego nie znalazłem na alledrogo.

PS. Oczywiście ta konfiguracja "pachnie" amatorką. Może koledzy z forum mnie poprawią jak coś źle Ci poradziłem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krzywyzzz pisze:Może koledzy z forum mnie poprawią jak coś źle Ci poradziłem.
Może zamiast tej YAGI, to lepiej by było kupić jakąś antenkę kierunkową od Elboxrf z serii TetraAnt ;) W TYM sklepie mają w miarę tanie anteny od tego producenta. Chociaż, na taką odległość to i YAGI powinna jakoś działać.
rotsik
Użytkownik forum

Post autor: rotsik »

OK, czyli potrzebna mi będzie antena np takiej TerraAnt plus kabel taki.
A dałoby się sprawdzić działanie tej sieci bez kupowania karty sieciowej do laptopa?
Np w ten sposób, że antenę z linku powyżej podpinam do routera swojego, wystawiam za okno w bloku A, idę z laptopem do bloku B i patrze czy coś działa? Bo docelowo chciałbym żeby w bloku B był AP który będzie podpięty do kompa stacjonarnego i od czasu do czasu laptopa.
ODPOWIEDZ