Huawei E176 | problem z działaniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mobile32
Początkujący użytkownik forum

Huawei E176 | problem z działaniem

Post autor: mobile32 »

Kupiłem modem T-Mobile Huawei E176 Korzystam z usług sieci era. Podłączyłem wszystko, zainstalowałem oprogramowanie i po połączeniu mam 43% zasięgu HSPA. Wszystko było by ok, tyle że nie otwiera się żadna strona (jeśli już to po kilku minutach). Kolega ma modem Huawei e160g i po podłączeniu go u mnie wszystko śmiga na HSDPA. Dlaczego mam zasięg i łączę się normalnie z siecią a nie mogę korzystać z internetu? Sprawdziłem zaporę i wszystko jest ok. Bardzo proszę o pomoc!!
Ostatnio zmieniony 2010-02-20, 13:12 przez mobile32, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E176 | problem z działaniem

Post autor: Sundance_kid »

mobile32 jakakolwiek aktywność jest? TZn modem wysyła lub odbiera dane? Możesz sprawdzić ten modem w innym kompie?
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: smrodek11 »

Masz możliwość przełączenia się na inny zasięg?
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 23:14 przez smrodek11, łącznie zmieniany 1 raz.
mobile32

Modem otwiera strony po kilku minutach albo pojawia się napis że strona niedostępna. Po przełączeniu na EDGE działa stabilnie ale wolno. Wcześniej miałem modem GlobeSurfer ICON i działał on z prędkością 0.5 MB/s na UMTS. Zarówno do nowego jaki i starego używam anteny zewnętrznej. Dzisiaj dałem modem znajomemu do sprawdzenia, po południu napiszę jak mu działa.

[ Dodano: 2010-02-16, 19:14 ]
Modem działa u kolegi z prędkością 4.5 MB/s bez anteny tyle że on mieszka o bliżej miasta. U bliskiego sąsiada na tym samym sprzęcie (antena i konektor taki sam) również nie działa. Jest 43% zasięgu HSPA i strony się nawet nie chcą otwierać. Dane techniczne mojej anteny:
http://www.allegro.pl/item910101437_ant ... range.html
Jak ktoś się zna to proszę o pomoc
radeks255

Post autor: radeks255 »

Jeśli masz zasięg to wszystko powinno działać sprawnie. Powiedz co ci pisze u dołu podczas otwierania strony? Bo jeśli "oczekiwanie na połączenie" to masz problem z przerywanym zasięgiem.
mobile32

To znaczy jest tak że czasami muszę czekać kilka minut zanim strona się otworzy a niekiedy otworzy się w kilka sekund. Zasięg mam cały czas taki sam czyli 40%. Myślę że to problem z anteną. Może ktoś sprawdzić czy moja antena odbiera HSUPA?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mobile32 pisze:Może ktoś sprawdzić czy moja antena odbiera HSUPA?
Antena jeśli odbiera UMTS/HSHPA to będzie również pasować na HSUPA. Bowiem antena nie jest na technologię, lecz pasmo 2100MHz. A wszystkie te technologie działają na tej samej częstotliwości.

A taki objaw jak piszesz może być spowodowany przeciążonym nodeB. W nocy (1-2 w nocy) dzieje się tak samo?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mobile32

Tak, niezależnie od pory dnia. Poza tym kolega ma modem huawei e160g i działa mu wszystko bezproblemowo. Wymienił bym modem ale nie mam takiej możliwości. Co zrobić żeby działała HSPA?? :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mobile32 pisze:Tak, niezależnie od pory dnia.
W takim razie może coś nie tak z zasilaniem modemu? Na innym komputerze działa dobrze? Może pożycz koncentrator USB z własnym zasilaczem od kogoś i zobacz czy tak będzie dobrze działać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mobile32

YaHooo pisze:W takim razie może coś nie tak z zasilaniem modemu? Na innym komputerze działa dobrze? Może pożycz koncentrator USB z własnym zasilaczem od kogoś i zobacz czy tak będzie dobrze działać.
Zasilanie jest sprawne, koncentrator nie pomógł. Macie jeszcze jakiś pomysł? Jeśli tak to odpiszcie, please :(
Nie rozumiem dlaczego Huawei E160g odbiera HSDPA z prędkością 2 MB/s a Huawei 176 nie chce nawet uzyskać 0.3 MB/s
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Probowales zrobic FirmwareUpdate? Moze cos pomoze...Warto sprobowac.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
mobile32

Stracę gwarancję jeśli będę grzebał w firmware
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Nie, normalnie to do 99,99% nic sie nie stanie podczas flashowania E176.
Nie wiem czy przez to tracisz gwarancje, ale jezeli tak, to jest to troche dziwne.
Nawet operatorzy udostepniaja na ich stronach takie aktualizajce dla modemow.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

mobile32 pisze:Nie rozumiem dlaczego Huawei E160g odbiera HSDPA z prędkością 2 MB/s a Huawei 176 nie chce nawet uzyskać 0.3 MB/s
Dla pełnej jasności:
Co rozumiesz przez MB/s?
Czy nie mylisz go przypadkiem z Mb/s?

[ Dodano: 2010-02-25, 12:36 ]
mobile32 pisze:Stracę gwarancję jeśli będę grzebał w firmware
Czy próby z modemem E160G robiłeś na tym samym sprzęcie? Mam na myśli: komputer, antenę, kabel i ewentualnie jakieś przejściówki/konektory.
Jeśli tak, to prawdopodobnie modem jest uszkodzony i należałoby go reklamować.
Dla pewności ściągnij sobie program Top-NetInfo http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&postdays=0&postorder=asc&start=0 i sprawdź, czy w obu przypadkach modem łączy się z tym samym NodeB, oraz jaką siłę sygnału masz w poszczególnych trybach (GPRS, UMTS, HSDPA).
Mając konkretne dane będziesz miał mocniejsza pozycję w dyskusji ze sprzedawcą.
Krzysztof
mobile32

Chris-Kr pisze:mobile32 napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego Huawei E160g odbiera HSDPA z prędkością 2 MB/s a Huawei 176 nie chce nawet uzyskać 0.3 MB/s

Dla pełnej jasności:
Co rozumiesz przez MB/s?
Czy nie mylisz go przypadkiem z Mb/s?
Chyba tak, za bardzo nie rozumiem różnicy
SQ08 pisze:Probowales zrobic FirmwareUpdate? Moze cos pomoze...Warto sprobowac.
Zrobiłem ostatnio Update za pomocą pliku |E176 firmware v11.124.03.01.55.B418 (HSUPA 5.76)|
Chris-Kr pisze:Czy próby z modemem E160G robiłeś na tym samym sprzęcie? Mam na myśli: komputer, antenę, kabel i ewentualnie jakieś przejściówki/konektory.
Jeśli tak, to prawdopodobnie modem jest uszkodzony i należałoby go reklamować.
Modem jest sprawny, u kolegi w mieście działał poprawnie
Chris-Kr pisze:sprawdź, czy w obu przypadkach modem łączy się z tym samym NodeB
Gdzie to pisze bo i jakie to ma znaczenie bo się nie znam? Jak określić położenie nadajnika?
Chris-Kr pisze:jaką siłę sygnału masz w poszczególnych trybach (GPRS, UMTS, HSDPA).
Dla EDGE:
Moc sygnału: -75dBm, 61% CSQ 19
CID: 52653, 3 - W (zachód), LAC 356360

Dla Double HSUPA (Czasami pisze też UMTS):
Moc sygnału: -101dBm, 19%, CSQ 6
CID: 52999, 9 - W (zachód), LAC: 10485912

Dodam tylko że na HSUPA czasami mam prędkość 1 Mb/s i ping 80-150 a nieraz nie mogę włączyć google (moc cały czas ta sama). Niekiedy jak się kilkanaście razy połącze i rozłącze albo zrestartuje kompa to przez kilka minut mam niezłą prędkość. Zrobiłem formata ale nie pomogło :(
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

mobile32 pisze:Chyba tak, za bardzo nie rozumiem różnicy
Z pewnością tak, bo na E160G nie osiągnąłbyś 2MB/s. To 16Mb/s a tyle można wyciągnąć tylko na HSPA+ którego ten modem nie obsługuje.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

mobile32 pisze:Chyba tak, za bardzo nie rozumiem różnicy
1 MB = 8 Mb
Więcej masz tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt
Modem jest sprawny, u kolegi w mieście działał poprawnie
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie!
Nie napisałeś również, czy u kolegi w mieście Twój modem był podłączony do Twojego komputera, czy tez komputera kolegi.
Gdzie to pisze bo i jakie to ma znaczenie bo się nie znam? Jak określić położenie nadajnika?
Albo możesz szukać na stronie http://btsearch.pl, albo w programie Top_NetInfo kliknij:
Menu > Informacje > Lista BTSów (xls)
a potem w oknie kliknij przycisk "Szukaj".
Dla EDGE:
Moc sygnału: -75dBm, 61% CSQ 19
CID: 52653, 3 - W (zachód), LAC 356360
Dla CID=52653 wychodzi maszt TP Emitel w Miedzybrodziu Żywieckim, na górze Żar.
O tyle dziwne, że LAC wychodzi jakiś absurdalny.
Tej stacji bazowej nie ma w bazie danych, ale zapewne też jest odległa, gdyż sygnał masz słabiutki i chyba to jest przyczyną Twoich problemów.
Krzysztof
mobile32

Chris-Kr pisze:1 MB = 8 Mb
Więcej masz tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Chodziło mi o Mb
Chris-Kr pisze:Nie odpowiedziałeś na moje pytanie!
Nie napisałeś również, czy u kolegi w mieście Twój modem był podłączony do Twojego komputera, czy tez komputera kolegi.
Podłączyliśmy mój modem do komputera kolegi, antena nie była potrzebna.
Chris-Kr pisze:Cytat:

Tej stacji bazowej nie ma w bazie danych, ale zapewne też jest odległa, gdyż sygnał masz słabiutki i chyba to jest przyczyną Twoich problemów.

I tu jest następujący problem. Dlaczego sygnał jest cały czas taki sam (19%) a prędkość albo dość duża (1.2 Mb) albo zupełnie jej nie ma (0 Mb)?? :cry: Na dodatek jak już wspomniałem na modemie E160g który nie obsługuj HSUPA internet działa przyzwoicie. Tyle że ping wynosi 120+ a mi zależy żeby był poniżej 100. Na nowym modemie o ile działa poprawnie mam ping 70-80
Czy to "zachód" w nawiasie oznacza kierunek nadajnika od mojego położenia?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

mobile32 pisze:I tu jest następujący problem. Dlaczego sygnał jest cały czas taki sam (19%) a prędkość albo dość duża (1.2 Mb) albo zupełnie jej nie ma (0 Mb)?? :cry:
Wszystko wskazuje na to, że stacja bazowa jest przeciążona.
Jak jest luz (zapewne w nocy) to masz transmisję OK.
Jak jest przeciążona, to transmisja stoi.
Możesz to zweryfikować kupując za 5 zł starter np. Orange lub Plusa i robiąc porównanie.
Na dodatek jak już wspomniałem na modemie E160g który nie obsługuj HSUPA internet działa przyzwoicie. Tyle że ping wynosi 120+ a mi zależy żeby był poniżej 100. Na nowym modemie o ile działa poprawnie mam ping 70-80
To już sam musisz zdecydować, czy wolisz mieć rybkę, czy akwarium ;)
Czy to "zachód" w nawiasie oznacza kierunek nadajnika od mojego położenia?
Nie, to jest przybliżony kierunek środka sektora (promieniowania) anteny. Sektor obejmuje kąt ok. 120 stopni.
Krzysztof
mobile32

Chris-Kr pisze:Wszystko wskazuje na to, że stacja bazowa jest przeciążona.
Roumiem, a istnieje możliwość przekierowania przez operatora albo zmiany priorytetów? Czy w tym wypadku telefon na infolinię coś da?
To już sam musisz zdecydować, czy wolisz mieć rybkę, czy akwarium ;)
Pingi są priorytetem, ale nie mam możliwości zamontowania stałego łącza
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

mobile32 pisze:Roumiem, a istnieje możliwość przekierowania przez operatora albo zmiany priorytetów? Czy w tym wypadku telefon na infolinię coś da?
Obawiam się że tylko zmiana operatora może poprawić sytuację, a i to wątpliwe, jeśli mieszkasz gdzieś poza miastem.
Krzysztof
mobile32

Kupiłem dzisiaj starter z orange ale na razie go nie włożyłem bo nie wiem jak zrobić testy. Na zwykłym starterze pieniądze się szybko skończą jak zacznę otwierać strony. Trzeba wykupić jakiś pakiet?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

mobile32 pisze:Kupiłem dzisiaj starter z orange ale na razie go nie włożyłem bo nie wiem jak zrobić testy. Na zwykłym starterze pieniądze się szybko skończą jak zacznę otwierać strony. Trzeba wykupić jakiś pakiet?
Są dwie możliwości: albo pakiet 5 MB za 5 zł, albo pakiet 20 MB za 10 - oczywiście, korzystnieszy jest ten drugi.
Żeby pakiet aktywować, trzeba wysłać odpowiedni kod USSD (możesz to zrobić z komórki lub z programu TNI):

*101*52# - aktywacja pakietu 5 MB
*101*53# - aktywacja pakietu 20 MB.

W programie TNI te kody już są domyślnie wpisane, wystarczy tylko odpowiedni wybrać i kliknąć "Wyślij".

[ Dodano: 2010-03-24, 18:40 ]
Gdybyś chciał przetestować sieć Plusa, to kup starter GaduAir - tam pakiet 300 MB kosztuje tylko 11 zł.
A przede wszystkim, to sprawdź na stronie http://mapa.btsearch.pl/ , który operator ma najbliżej Ciebie stację bazową 3G.
Krzysztof
mobile32

Chris-Kr pisze:*101*53# - aktywacja pakietu 20 MB.
Pisze że usługa chwilowo niedostępna ale to nie problem spróbuję za godzinę. Problemem jest jednak sposób przeprowadzenia testów tak aby limit się nie wyczerpał a wynik był trafny bo czasami era potrafi działać nawet godzinę a potem jest cisza
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Generalnie, jeśli pingi są dla Ciebie najwyższym priorytetem, to internet mobilny nie jest najszczęśliwszym pomysłem.
Jeśli nie masz szansy na łącze stałe, to powinieneś rozeznać, czy gdzieś w pobliżu ktoś nie oferuje dostępu WiFi. W tej chwili takich lokalnych sieci są w Polsce tysiące i byłoby dziwne, gdyby gdzieś w pobliżu Ciebie takiej sieci nie było.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mobile32 pisze:a istnieje możliwość przekierowania przez operatora albo zmiany priorytetów?
Nie ma takiej możliwości.
Powiedz, gdzie dokładnie mieszkasz, to może uda się coś powiedzieć na temat sieci :)
UMTS Ery w Bielsku to kpina, więc wiele nie oczekuj, trzeba po prostu operatora zmienić.
mobile32

Mieszkam w Międzybrodziu Bialskim. Jakiego operatora polecasz dla mojego miejsca zamieszkania?

No i jak zrobić te testy?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mobile32 pisze:Mieszkam w Międzybrodziu Bialskim.
No to jesteś skazany na Erę :(

Lub jeśli nie musi by mobilny, to spróbuj z tą siecią: http://www.i-net.pc.pl/net - całkiem porządny dostawca, jestem ich niedoszłym klientem a wcześniej testowałem i działało bardzo dobrze :)
Może akurat masz możliwości techniczne.
Minusy i-netu to blokowanie VoIP (SIP), brak w ofercie zewnętrznego adresu IP i kosztowne przekierowanie portów (5 PLN/port).

[ Dodano: 2010-03-24, 19:46 ]
Patryk pisze: No i jak zrobić te testy?
Nie rób - nie warto.
mobile32

Patryk pisze:Minusy i-netu to blokowanie VoIP (SIP), brak w ofercie zewnętrznego adresu IP i kosztowne przekierowanie portów (5 PLN/port).
PL please :D
Lub jeśli nie musi by mobilny, to spróbuj z tą siecią: http://www.i-net.pc.pl/net - całkiem porządny dostawca, jestem ich niedoszłym klientem a wcześniej testowałem i działało bardzo dobrze :)
A jak z pingami?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mobile32 pisze:A jak z pingami?
Zwykle ok. 20 ms do onetu, itp.
I to na 2.4 GHz, ale to już zależy od lokalnych warunków.

[ Dodano: 2010-03-24, 19:55 ]
mobile32 pisze:PL please
VoIP to telefonia internetowa, a SIP to jej najpopularniejszy protokół.
I-net ma własną ofertę telefoniczną, dlatego blokuje (a raczej wykorzystuje do własnych celów) odpowiednie porty.
ODPOWIEDZ