Nokia Siemens Networks rozbudowuje sieć Polkomtela

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Nokia Siemens Networks rozbudowuje sieć Polkomtela

Post autor: alias »

Nokia Siemens Networks modernizuje i rozbudowuje sieć 3G/HSPA+ Polkomtela. Pomyślne wdrożenia mają zaowocować możliwością zwiększenia prędkości przesyłania danych w sieci komórkowej Polkomtela (w przyszłości nawet do 42 Mb/s w technologii HSPA+).

"Modernizacja ta nie tylko przygotowuje naszą sieć do wprowadzenia nowych technologii, jak HSPA+ 28,8 lub 42, ale pozwoli nam też zmniejszyć zużycie energii oraz wykorzystać efektywność sygnalizacyjną przyjaznej smartfonom technologii firmy Nokia Siemens Networks." - powiedział Miguel Marin, dyrektor techniczny, członek zarządu Polkomtel SA.

Zgodnie z umową, Nokia Siemens Networks zainstaluje swoje energooszczędne stacje bazowe Flexi Multiradio, które umożliwiają zastosowanie wyższych prędkości transmisji oraz przyspieszenie reakcji sieci w technologii HSPA+, jedynie poprzez prosta aktualizacje oprogramowania. Rozbudowa sieci przyniesie Polkomtelowi korzyści w postaci zwiększonej przepustowości, tak aby bezproblemowo zarządzać połączeniami użytkowników smartfonów, co zdecydowanie poprawi jakość usług dla wszystkich abonentów. Pozwoli też osiągnąć znaczne oszczędności, jako że zmodernizowana sieć będzie zużywać mniej energii elektrycznej.

Nokia Siemens Networks dostarczy Polkomtelowi także system NetAct, pozwalający na optymalne zarządzanie siecią, wraz z pakietem usług instalacyjnych i integracyjnych oraz oraz usługami utrzymania sieci.

źródło: http://www.networld.pl/news/356443/Noki ... mtela.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Nokia Siemens Networks rozbudowuje sieć Polkomtela

Post autor: YaHooo »

alias pisze:Pomyślne wdrożenia mają zaowocować możliwością zwiększenia prędkości przesyłania danych w sieci komórkowej Polkomtela
Wszystko pięknie, ładnie. Lecz niech najpierw zwiększą dosył do stacji :hyhy: Bo dość często spotykam (może tylko w Białymstoku tak jest), że dosył nie wyrabia.
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 21:12 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Z tego co wiem Polkomtel ma wśród całej czwórki najlepsza sieć szkieletową i dość intensywnie ją rozwija. Jednak zawsze znajdą się miejsca że ten szkielet już nie wyrabia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

alias pisze:Z tego co wiem Polkomtel ma wśród całej czwórki najlepsza sieć szkieletową i dość intensywnie ją rozwija.
Ja zawsze myślałem, że to Orange ma najlepszy szkielet. Ale mogę się mylić :)
alias pisze:Jednak zawsze znajdą się miejsca że ten szkielet już nie wyrabia.
Oczywiście. Jednak nie powiem. Zainteresował mnie ten news. Oby tak dalej, a internet komórkowy będzie coraz lepszy :ok: Chociaż ja osobiście nie mogę narzekać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ja zawsze myślałem, że to Orange ma najlepszy szkielet.
Bo orange nie ma sieci szkieletowej, oni ją tylko dzierżawią od spółki matki :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Właśnie to Orange ma najlepszy szkielet i w na prawdę wielu lokalizacjach do nodeB dochodzą światełka a nie radiolinie.

Plus potrafi na prawdę ostro marnotrawić swoje nodeB, w kilku lokalizacjach, radiolinie do nodeB to 2x2 mbps i do tego kiepski zasięg, efekt ? Czy to wieczór czy poranek prędkości niczym na początku działalności Playa.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lubczyk pisze:prędkości niczym na początku działalności Playa
Początek działalności play wspominam świetnie. Puste NodeB można się było wprowadzać i szaleć bo nikogo "w domu" nie było :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

lubczyk pisze:Właśnie to Orange ma najlepszy szkielet i w na prawdę wielu lokalizacjach do nodeB dochodzą światełka a nie radiolinie.

Plus potrafi na prawdę ostro marnotrawić swoje nodeB, w kilku lokalizacjach, radiolinie do nodeB to 2x2 mbps i do tego kiepski zasięg, efekt ? Czy to wieczór czy poranek prędkości niczym na początku działalności Playa.
Bzdury piszesz. Orange ma światełko tylko tam gdzie jest sieć szkieletowa tepsy - czyli w miastach. W takim samym stopniu światełko ma Polkomtel który dzierżawi włókna od różnych operatorów. Jednak tam gdzie nie ma światełka są radiolinie i tu Polkomtel przoduje. Nie przypadkiem jest najlepszym polskim klientem NEC'a , Erikssona i Nery w segmencie radiolinii pow. 100Mbps.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

W Lodzi Orange wymieka i jest duzo slabsze od Plusa , Alias sam sie przekonalem u siebie mam radio ericssona ( wiem bo zlapalem "monterow" ) ponad 100mb/s do nodeB i doslownie ciagle mam 4-9mb/s , co ciekawe pomimo takiej dobrej radiolini nodeB nie ma hspa+ a ma hsdpa wieksze od 7,2mb/s ale nie wiem ile , na modemie hspa+ wyciagam max 9mb/s , w Lodzi na nodeB z hspa+ do 13mb/s potrafi leciec :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W stolicy Orange kiepsko chodzi 600-1500kb/s. Plus dużo lepiej chodzi. Praktycznie cały czas mam 2.5Mb/s. Orange niestety 0.6Mb/s.
lubczyk pisze:Plus potrafi na prawdę ostro marnotrawić swoje nodeB, w kilku lokalizacjach, radiolinie do nodeB to 2x2 mbps
To jest na wykazie, a co w praktyce? ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Bo orange nie ma sieci szkieletowej, oni ją tylko dzierżawią od spółki matki
O to chodzi :hyhy:
lubczyk pisze:Plus potrafi na prawdę ostro marnotrawić swoje nodeB, w kilku lokalizacjach, radiolinie do nodeB to 2x2 mbps i do tego kiepski zasięg, efekt ?
To niestety jest prawda. Ja siedzę na takim nodeB :( I jakoś nic się nie poprawia w tym temacie...
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

To jest na wykazie, a co w praktyce?
W praktyce pewnie tak samo, bo prędkości jak pisałem, 1mbps.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

alias pisze:Z tego co wiem Polkomtel ma wśród całej czwórki najlepsza sieć szkieletową i dość intensywnie ją rozwija
Ciekawe,gdzie ten szkielet ma taki dobry :]
Bo w GOPie i okolicach,który to region był zawsze priorytetem nr 1 dla Plusa,jest nie za dobrze :]
CQI na poziomie 30, Ec/N0 ~3,a transfer w szczycie nawet trzech mega nie przekracza w większości testowanych przeze mnie lokalizacji (Katowice,Tychy,Bielsko,ostatnio też Gliwice).
W porównaniu z Orange to bida z nędzą,no ale HSPA+ jest...papier wszystko zniesie.

[ Dodano: 2010-03-04, 17:24 ]
ja.michal pisze:a co w praktyce?
Więcej,ale w sumie niedużo - zazwyczaj 8x2.

[ Dodano: 2010-03-04, 17:33 ]
alias pisze:W takim samym stopniu światełko ma Polkomtel który dzierżawi włókna od różnych operatorów.
Dzierżawi od Telekomunikacji Kolejowej,Exatela i GTSu,ale poszczególnych stacji nie podpina na szkle,przynajmniej w moim regionie.
Podstawa to solidny komin albo wieżowiec (najlepiej przy PKP),do niego kabelek i kilkadziesiąt LR na nim.
Za to PTK to przede wszystkim światło - i nie tylko w miastach :]
Z resztą co tam...linia radiowa może być tak samo dobra,jak światłowód,a liczą się też inne elementy sieci - np.kontrolery RNC,itd.

[ Dodano: 2010-03-04, 17:40 ]
alias pisze:Nie przypadkiem jest najlepszym polskim klientem NEC'a , Erikssona i Nery w segmencie radiolinii pow. 100Mbps.
No bo musi budować linki miedzy-węzłowe w oparciu o LR,a Orange stosuje szkło,co widać po malejącej liczbie wielkich talerzy na wieżach NMT,które są punktami węzłowymi tej sieci.
Tepsa ma światłowody na byle wioskach,z zapasem włókien i da się zestawić tym łącze dla Orange.
Znam jedną lokalizację GSM900/CDMA450 na Pomorzu,do której ciągnęli 350m kabla od ONU TPSA.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:CQI na poziomie 30, Ec/N0 ~3,a transfer w szczycie nawet trzech mega nie przekracza w większości testowanych przeze mnie lokalizacji
No właśnie u mnie tak samo jest. Testowałem to przecież na forum nawet ;)
ODPOWIEDZ