Jaka antenę do Huawei e160g

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dobry_chlopak666
Początkujący użytkownik forum

Jaka antenę do Huawei e160g

Post autor: dobry_chlopak666 »

Panowie własnie wyprowadziłem sie od siebie mieszkam teraz w Ciepłe Pierwsze zero netu łącze to 10 czasem wskoczy do 100kb do masztu ery jest około 4km w Hucie Żabiowolskiej jak wchodzę na btsearch to mi wyskakuje GSM1800 (21105) GSM900 (21105) UMTS2100 (21105) jak najlepiej antenę kupić do 250 pln pod Huawei e160g.
A jestem zielony w temacie da się zrobić z tego coś na poziomie 512 ???
dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-03-15, 19:52 przez dobry_chlopak666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: jaka antenę do huwein e 160g

Post autor: sp6huk »

dobry_chlopak666 pisze:panowie własnie wyprowadziłem sie od siebie mieszkam teraz w Ciepłe Pierwsze
Pobierz sobie Top NetInfo i podaj aktualną moc sygnału. Łącz się z siecią, przy pomocy tego programu, i daj znać jak działa internet,
dobry_chlopak666 pisze:zero netu łącze to 10 czasem wskoczy do 100kb
Możesz rozwinąć o co chodzi bo nie rozumiem za bardzo :zdziwko: Chodzi o prędkość łącza ? Jeżeli tak, to dziwnie to określiłeś,
dobry_chlopak666 pisze:do masztu ery jest około 4km w Hucie Żabiowolskiej
~2,1 KM ;),
dobry_chlopak666 pisze:jak wchodzę na bstarch to mi wyskakuje GSM1800 (21105) GSM900 (21105) UMTS2100 (21105
Zgadza się, ale BTSearch przedstawia tylko aktualnie wydane pozwolenia na uruchomienie stacji bazowej, a nie już uruchomione. Stacja bazowa w Hucie Żabiowolskiej dostała takowe zezwolenie dopiero kilka/kilkanaście dni temu, a więc nie oczekiwałbym szybkiego uruchomienia tego node B, oczywiście mówię o UMTS, bo EDGE działa już od dawna,
dobry_chlopak666 pisze:jak najlepiej antenę kupić do 250 pln pod huwein e 160g
TAKĄ od Bestpartnera, lub TAKĄ i ciut mocniejszą TAKĄ od Cybertecha, są to anteny do UMTS, a więc jak test wypadnie pozytywnie to kupisz, którąś z tych anten. A jak będziesz chciał poprawić sobie sygnał EDGE to już inna antenka, ale bądźmy dobrej myśli,
dobry_chlopak666 pisze:A jestem zielony w temacie da się zrobić z tego coś na poziomie 512 ???
Jeżeli złapiesz sygnał 3G to osiągnięcie transferu rzędu 0,5 Mb/s powinno być możliwe pod warunkiem, że stacja bazowa nie będzie obciążona/przeciążona, a moc sygnału będzie wystarczająco dobra.

Ja bym Ci proponował jednak wcześniej sprawdzić czy da radę złapać sygnał UMTS w twojej miejscowości. Dlatego też powiedz jaki masz telefon ? Jeżeli obsługiwałby on standard UMTS to wsadziłbyś kartę SIM Ery do telefonu, wyszedł na zewnątrz budynku i sprawdził czy "łapiesz" sygnał 3G/UMTS, i czy jest możliwość połączenia się z siecią. Jeżeli wszystko było by w porządku, to wtedy przystąpiłbyś do zakupów. Najbliższa stacja bazowa UMTS Ery znajduje się w Grodzisku Mazowieckim ~11 KM od Ciepłych Pierwszych, zaś druga stacja bazowa znajduje się nieco dalej w Tarczynie przy ul. Ogrodowej, ok. ~13 KM.
dobry_chlopak666
Początkujący użytkownik forum

Re: Jaka antenę do Huawei e160g

Post autor: dobry_chlopak666 »

telefon posiadam nokie Navigator 6210 tyle ze w orange :/ za tydzień będę w domu to sprawdzę tym programem co podałeś
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antenę do Huawei e160g

Post autor: sp6huk »

dobry_chlopak666 pisze:telefon posiadam nokie Navigator 6210 tyle ze w orange :/
Jak z Orange to ma SIM-LOCKA :/ Może mógłby od kogoś pożyczyć inny telefon ? :) Jeżeli jednak nie będziesz miał telefonu, to jak masz laptopa, to wyjdź z nim na zewnątrz budynku wraz z modemem, i spróbuj wymusić 3G/UMTS za pomocą Top NetInfo.
ODPOWIEDZ